tiistai 8. helmikuuta 2011

Siri Hustvedt: Lumous

Siri Hustvedt: Lumous
Suom. Kristiina Rikman
s.263, Otava 2009


Sainpa sitten vihdoinkin luettua loppuun Siri Hustvedtin Lumouksen, jonka aloitin jo tammikuun puolella. Lyhyestä sivumäärästä huolimatta kirja vei aikaa, tai rehellisesti sanottuna aikaa kyllä olisi ollut, intoa sen sijaan ei. Jostain syystä tämä kirja ei vaan ihan iskenyt minuun.

Kirjahan kertoo siis 19 vuotiaasta Lilystä, joka työskentelee kahvilassa, harrastaa teatteria ja rakastuu taidemaalariin. Kirjan juoni koostuukin pitkälti siitä, mitä nyt soppaan sekoitetaan muutama henkilöhahmo ja pari outoa tapahtumaa lisää.

Kirja on kuin pitkäksi venähtänyt novelli. Kirja ei oikein ala mistään tai lopu mihinkään. Kirjan hahmoilla on ollut elämää ennen kirjan kuvaamaa aikajaksoa ja myös sen jälkeen. Juonesta ei voi puhua ja oikeastaan kirja onkin kuin kasa irrallisia outoja tapahtumia, jotka eivät välttämättä liity mitenkään mihinkään.

Silti kirja omalla tavallaan myös kiehtoo, huolimatta siitä, että se ei ole sitä lajityyppiä, josta itse pidän enemmän. Tarina ja hahmot jäävät mieleen, välillä tarina jopa ihan askarrutti mieltä. Teki mieli lukea kirja loppuun, jotta tietää mitä tapahtuu seuraavaksi. Toisaalta taas mielenkiinto ei meinannut kovin kauaa pysyä yllä. Tiedä sitten oliko vika kirjassa vai lukijassa.

Kirja herätti paljon ihmetystä, tai lähinnä kirjan tapahtumat ja hahmot. Päähenkilö Lily ei tuntunut kovin miellyttävältä persoonalta, vaikka monet muut henkilöt tuntuivat kiehtovilta. Lilyn tempaukset aiheutti sellaisia "voi mikä idiootti" - ajatuksia useampaan otteeseen. Toisaalta juuri se ehkä olikin kiehtovaa. Lilya ei oltu paljon siloteltu vaan hänestä oltiin jätetty juuri niin karkea kuin ihmiset oikeassakin elämässä osaavat olla.

Kirjan kieli oli kaunista, kuvailevaa, paljon kertovaa ja miellyttävää lukea. Tarinan rakenne ja aikajärjestyksessä eteneminen tekivät lukemisesta helppoa.

Kirja ei suinkaan ollut huono, ja aion jatkossakin lukea Hustvedtin teoksia, mutta ei tämä kovin suurtakaan vaikutusta tehnyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.