tiistai 8. maaliskuuta 2011

Augusten Burroughs: Maagista ajattelua

Augusten Burroughs: Maagista ajattelua
suom. Sami Heino
s. 266, Sammakko

Alkuun haluan sanoa sen, että tämä kirja on aivan loistava. Paras! Tämä oli kolmas lukemani kirja Augusten Burroughsilta ja pidän silti miestä jo lähinnä omana pienenä kirjailijaneronani. Vaikka olenkin lukenut vain suomennetut omaelämänkerralliset teokset, en epäile, etteikö Augusten pärjäisi myös fiktionaalisten romaanien maailmassa.

Mutta tosiaan, tämä oli Burroughsin kolmas suomennettu omaelämänkerrallinen teos. Poiketen edeltäjistään Juoksee saksien kanssa ja Kuivilla, tämä kirja koostuu tositarinoista, eli kirja ei ole yksi iso yhtenevä tarina, vaan erilaisia pieniä tarinoita kirjailijan omasta elämästä. Kirja ei silti ole millään muotoa sekava ja tarinat kyllä limittyvät hyvin yhteen. Kuin lukisi lyhkäisiä novelleja, joista kuitenkin koostuu yhtenäinen tarina.

Augustenin tapa kirjoittaa on, kuten takakansikin jo sanoo, "hauskaa, vinksahtanutta ja groteskia". Kerronta saattaa saada yhtä aikaa kauhistelemaan sekä nauramaan ja välillä miettii vaan omaa mielenterveyttään. Augusten tuntuu kirjoittavan suoraa sensuroimatta sen mitä ajattelee, eikä häpeile kertoa melko henkilökohtaisiakin paljastuksia ja ajatuksia.

Ainakin minua tarinat kiehtovat kovasti. Augusten on kokenut aika hurjia juttuja, jotka todellakin kuvottavat, ja hän on käynyt pohjalla, mutta säilyttänyt silti sen jonkin, mikä pitää hänet pinnalla. Augusten tuntuu osaavan nauraa itselleen - ja muille. 

Myönnän toki, että kirjat eivät ehkä vastaa ihan kaikkien kirjamakua, mutta itse pidän tätä sekä kahta aiempaa Burroughsin kirjaa suorastaan parhaimmistona, mitä olen lukenut. Ehkä olen tarpeeksi häiriintynyt, että kykenen tosiaan välillä tajuamaan tarkalleen, miksi Augusten ajattelee kuten ajattelee ja välillä jopa samaistumaan miekkosen ajatusmaailmaan. Pelottavaa!

Jos kestätte vähän kuvotusta, lukekaa! 

♥♥

"Minä henkilökohtaisesti koostun kokonaisvaltaisesti vioista, jotka on kursittu yhteen hyvillä aikomuksilla."

"Luin Vanhus ja Meri-romaania, mutta luomien auki pitämiseksi käyttämäni hammastikut saivat silmäluomeni vuotamaan verta."

"Antakaa lapsia haluavien ihmisten hankki niitä. Ja antakaa meidän muiden tuhlata ylimääräiset rahat itseemme. Homous ei tee ihmisestä pahaa. Se, ettei halua lapsia, ei tee ihmisestä pahaa. Kentien pikkutytön kämmen- ja sormiluiden murskaaminen tekee ihmisestä pahan, mutta se oli vahinko."

"Vaikka pystyin säilyttämään mielevän ilmeeni, henkisesti oksensin hänen naamalleen."
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.