maanantai 27. kesäkuuta 2011

Aino Kontula: Rexi on homo ja opettajat hullui!

Aino Kontula: Rexi on homo ja opettaja hullui!
Opettajan päiväkirja
s.222, Ajatus kirjat 2005


Lukaisinpa mökkijuhannusta viettäessämme myös tämän aikoinaan kohutun Aino Kontulan kirjan. Aino Kontula on itse peruskoulun opettaja, joka on kirjoittanut päiväkirjamuotoisen kuvaelman nykyajan peruskoulusta. Kun tämä kirja on julkaistu, olen itse ollut juuri siinä peruskoulusta lukioon siirtymisvaiheessa. Eli minunkin olisi pitänyt nähdä tämä Ainon kuvailema rappio peruskoulussa - missä vika, kun en nähnyt?

Ymmärrän miksi tämä on aikoinaan ollut kohuttu. Enkä itsekään kiistä, eikö peruskoululaiset olisivat olleet ja varsinkin nykypäivänä ole - no - suht kauheita tapauksia. Ja nykypäivänä kun opettajien auktoriteettia on kavennut mielettömästi ja jo pelkästä karjaisusta saattaa joutua ongelmiin, niin ei ihme, että nämä 13-15 vuotiaat tuntuvat kävelevän opettajiensa yli mennen tullen.

On silti pakko edelleen sanoa, että itse olen kyllä nähnyt peruskoulun vähän eri silmin enkä voi ymmärtää opettajan tuntemaa kauhua. Esimerkiksi opettaja vältteli vapaa-aikanaan erinäisiä paikkoja - miksi? Miksi hänen tarvitsi pelätä? Itse en ole koskaan ollut minkäänlainen häirikkö, eli en todellisuudessa tiedä, millaisia päähänpistoja esimerkiksi tarkkailuluokkalaiset voivat saada, mutta itseäni ei ainakaan ikinä kiinnostanut edes nähdä opettajia vapaa-ajalla. Tosin tämä olikin yksi asia mistä järkytyin - tekeekö joku oikeasti noin? Vainoaako joku oikeasti opettajia? Minä en tiedä, mutta en ole kyllä tällaisista tapauksista ainakaan kuullut tätä ennen. Näiden ns. häiriköidenkin kiinnostus koulua kohtaan tuntui katoavan sen saman tien, kun he koulun ovista vapauteen pääsivät. Mutta, tämä on vain se, miten itse olen asian nähnyt, ei totuus.

Oli meidänkin koulussa opettajia, joille naureskeltiin ja joitakin saatettiin pilkata jopa päin naamaa. Selän takanahan nyt puhuttiin jokaisesta, opettajasta ja oppilaasta. Mutta syynä oli myös opettaja itse välillä. Toiset opettajat kun saivat luokan pysymään hiljaa aina tunnin alusta loppuun, toiset eivät ikinä. Minusta nyt ei vain voi antaa esimerkiksi 15 vuotiaiden poikien kävellä ylitseen. Ja tottakai ne sen tekevät, jos kukaan ei pistä vastaan. Osalla sen ikäisistä kun ei tunnu olevan mitään empatiakykyä esimerkiksi, pitää vaan pistää ruotuun muuten. Ja karkea kieli nyt vain tuntuu kuuluvan tuohon ikään, ei silti, että se olisi mikään puolustus.

Mutta olenko oikeasti ollut näin sokea, etten voisi tunnistaa esimerkiksi omasta yläasteestani noita piirteitä? Osan kyllä, todellakin, mutta osaa en. Meilläkin oli omat häiriköt, pari siirrettiin tarkkikselle aikoinaan ja kyllä meidänkin luokat pojat sättäsi ja höpötti. Mutta me myös kuunneltiin ja opiskeltiin. Vai onko tämä nyt se harha, kun itse on kuunnellut ja opiskellut ja parhaat ystävät koulussa olivat varsinaisia "hikkejä", niin on jäänyt muistikuva, että suurin osa tunneista meni ihan rauhassa kuunnellen? Meidän luokka oli kyllä muutenkin melko opiskelumotivaatioinen, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

En siis halua missään nimessä väittää, etteikö Kontula kirjottaisi rehellisesti oman näkemyksensä ja tuntemuksensa. Ja jokainen koulu on erilainen. Itse vaan en yläasteaikoina nähnyt, että opettajat olisivat olleet mitenkään uhattuina. Muutamat pistivät välillä vähän kampoihin ja ranttaliksi, mutta hyvin vähäistä se oli. Tosin, hirveää jos asia näin on. Ja se on sanottava, että peruskoulu on muuttunut. Itse olen haaveillut mm. opettajan ammatista, mutta pelkkä ajatus yläasteella opettamisesta kauhistuttaa. Eli, ehkä tämä kirja onkin todenmukaisempi kuin edes myönnän. Ehkä en vain muista, mutta takaraivoon on jäänyt kammo.

Kirja oli ihan mielenkiintoinen ja nopea luettava, aihe oli kiinnostava, mutta mikään kirjallinen mestariteos tämä ei ole.


"Teppo huutaa, että luonnonsuojelu on perseestä ja kaikki kierrättäjät, erityisesti koirankarvojen ja sukkahousujen uusiokäyttäjät pitäisi välittömästi tappaa."

"Hän tietää, että sota ja kärsimys kasvattavat. Minä protestoin; ilman sotaakin pitäisi oppia elämään ihmisiksi."

2 kommenttia:

  1. Olen käynyt kyseistä koulua, jossa "Aino Kontula" tuolloin vielä opetti. Ja voin sanoa, että aika lailla on kyllä pistetty kärjistäen. Toki joitakin ihmistyyppejä ja jopa tiettyjä oppilaita sekä opettajia on mahdollisuus kirjasta tunnistaa, kun heidät tietää. Mutta Kontula on nivonut tässä yhteen usean eri vuosikymmenen häiriköt =)

    VastaaPoista
  2. Vau, siistiä kuulla mielipide joltain koulun käyneeltä, koska en todellakaan pystynyt nielemään tätä kirjaa pureskelematta. Onhan yläaste karu paikka monelle, mutta jos yläaste olisi ollut kirjan kuvailema, en tiedä miten siitä olisi itsekään hengissä selvinnyt :D

    Ja mielestäni tämän kirjan opettaja vaikutti hieman vainoharhaiselta jopa :D

    VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.