maanantai 27. kesäkuuta 2011

Doris Lessing: Viides lapsi

Doris Lessing: Viides lapsi
suom. Heidi Järvenpää
s.160, Seven

Viides lapsi on ensimmäinen kirja, jonka luin Doris Lessingiltä. Kirja teki vaikutuksen. Tai pikemminkin tarina teki vaikutuksen, jopa niin suuren vaikutuksen, että kun mietin kirjan tyyliä yleisesti, minulla ei ollut hajuakaan millainen tyyli kirjassa oli ollut. Mieleni täytti Ben, viides lapsi. Kirja imaisee mukaansa.

Kirja on melko ohut, kuin pitkä 160 sivuinen novelli, jossa ei ole lainkaan lukuja. Kirja etenee hengästyttävää vauhtia, kunnes lopussa lyödään vähän jarruja pohjaan ja lopulta pydähdytään ennen määränpäätä. Lukija ei koskaan pääse määränpäähän, suomeksi sanottuna, loppu jää hyvin avoimeksi.

Kirja kertoo nimensä mukaan viidennestä lapsesta. Harrietin ja Davidin viidennestä lapsesta. Viidennestä lapsesta, joka muuttaa kaiken. Lapsesta, joka ei ole kuten muut, mutta millainen hän sitten on? Mikä hän on? Ja miten tällaista lasta pitäisi kohdella? Mitä hänen kanssa on tehtävä?
Harriet tekee oman ratkaisunsa. Siitä, onko ratkaisu oikea, on monia mielipiteitä. Muutkaan vaihtoehdot eivät tunnu oikeilta. Mikä on moraalisesti oikein? Tämä kirja asettaa lukijalle monta kysymystä, pistää pohtimaan asiaa. Olisiko jotain voinut tehdä toisin?
Suosittelen lukemaan kirjan. Se on vaikuttava. Toisaalta minua kirjassa -yllättäen- häiritsi taas ihan mitättömät asiat. Kuten se, että Harriet ja Davit hehkuvat omaa elämäntapaansa ja sanovat, että kaikki haluaisivat elää kuten he, jos vain tekevät siitä mahdollista. Kaikilla ei kuitenkaan ole aivan samaa mahdollisuutta rahoittaa elämäänsä kuin heillä. Ehkä sellaisen hehkuttaminen tuntui vähän tympeältä.

Vaikka annankin tälle "vain" kolme sydäntä, kirja on silti oikeasti lukemisen arvoinen tarinansa vuoksi. Jokin siinä kuitenkin jäi häiritsemään.Edit 26.12.2013: Kirja on edelleen vahvana mielessäni ja nyt antaisin tälle helposti viisi sydäntä. Lukekaa Lessingiä ihmiset!

5 kommenttia:

 1. Viides lapsi oli minullekin vaikuttava, suorastaan hyytävä lukukokemus!

  VastaaPoista
 2. Tarina on kyllä todella vaikuttava. Itselleni tuotti illalla ongelmia sammuttaa yölamppu... jotenkin selkäpiitä karmiva.

  VastaaPoista
 3. Olen lukenut kahdesti tämän. Teini-iässä ja nyt aikuisiällä kahden lapsen äitinä. Molemmilla kerroilla täysin erilainen lukukokemus ja ymmärsin kirjan näillä kahdella kerralla ihan eri tavalla. Mielenkiintoista, sillä luen harvoin kirjoja kahteen kertaan.

  VastaaPoista
 4. Minäkin pidin tästä, juuri sen tarinan vuoksi. Kirjan ehkei niinkään loistava. Lopun avoimuus hieman ehkä myös häiritsi...Olen lukenut Lessingiltä yhden toisenkin kirjan mutta Viides lapsi on ehdottomasti parempi. Muihin en ole edes viitsinyt koskea;)

  VastaaPoista
 5. Marielka, Uskon kyllä että tarina aukeaa ihan eri tavalla nuorena ja sitten taas jo hieman "kokeneempana" ja äitinä. Itse luen parhaimpia kirjoja useaan otteeseen =)

  Sanna, Tarina tässä on vaikuttava, mutta juuri se, että kirjana ei loista verrattuna muihin ja loppu todellakin häiritsi! Minä luen tällä hetkellä Lessingin Ruoho laulaa. Katsotaan sen jälkeen, kiinnostaako kirjailija jatkossakin.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.