lauantai 4. kesäkuuta 2011

Nicole Krauss: Rakkauden historia

Nicole Krauss : Rakkauden historia
suom. Terhi Leskinen
s. 308, Gummerrus


Kun tämä tarttui mukaani kirjastosta, luulin päätyväni lukemaan yhden kohtuu viihdyttävän rakkaustarinan. Kuinka väärässä ihminen voikaan olla.

Muutaman sivun jälkeen jo tiesin, että tulen pitämään kirjasta ja ennen puolta väliä olin varma, että tämä tulee olemaan yksi parhaimpia lukemiani kirjoja ikinä. Ja niin se onkin. 

Pidin ensinnäkin jo hurjasti siitä, miten kirja on rakennettu ja miten kertojaääni välillä vaihtuu. Kirjan hahmot veivät sydämen, etenkin Leo ja Lintu (joka aikaan sai sen, että päässäni alkoi soimaan PMMP:n Pikkuveli). Tarina kokonaisuudessaan oli hyvä, mutta itse ehkä enemmän pidin yksityiskohdista ja pienistä oivalluksista. Ehkä vähän merkityksettömistäkin, mutta sellaisista, jotka oikeassakin elämässä ovat juuri niitä, jotka tekevät elämästämme tarinan.

Pidin kirjaa hauskana ja viihdyttävänä, vaikka oikeastaan tarina on myös hyvin surullinen. Kirja on elämänmakuinen, elinvoimainen ja juuri niin - se on pala kuin oikeaa elävää elämää kaikkine vivahteineen. Ja mistä kirja sitten kertoo? Kirja kertoo kirjasta nimeltä Rakkauden historia - kyllä - ja ehkä vähän siitä rakkaudestakin. Kirja kertoo elämäntarinoita. En halua kertoa enempää, koska minusta on hyvä, ettei etukäteen tiedä liiaksi.

Mutta luulen, että kirja pitää lukea oikeassa mielentilassa, oikeaan aikaan ja ilman mitään ennakko-odotuksia. Tosin, voisin kuvitella lukevani tämän uudestaan. Ja ehkä nyt se tuntuisi erilaiselta, kun on lukenut kirja loppuun ja moni asia on valjennut aivan eri tavalla. Kirja nimittäin osaa yllättävää loppumetreilläkin.

Kirjassa harmittamaan jäi vain se, että eräs "tarina" kirjan sisällä jäi vaille päätöstä. Ehkä hyvä niin, mutta toisaalta ainakin itse olisin voinut haluta syventyä siihen vielä hieman enemmän. Mutta kirja on hyvä. Kesälukemiseksi oikein sopiva.

♥♥

"Se oli yksi niistä lapsuuden unohtumattomista hetkistä, jolloin huomaa, että maailma on johtanut kaiken aikaa tahallaan harhaan."

"Jos minulle tulee jano, ei olisi mikään rikos, jos laskeutuisin polvilleni ja nuolisin ruohikkoa."


7 kommenttia:

 1. Vau, kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta! Kirjastolistaan siis!

  VastaaPoista
 2. Suosittelen kyllä lämpimästi =)

  VastaaPoista
 3. Tämä on aivan loistava kirja! Ja ärsyttää vähän, että siinä on tuollainen kansikuva, joka yhdessä nimen kanssa viittaa johonkin heppoiseen romanssiin. Kyseessä on kuitenkin koskettava, kaunis ja hieno kirja! Itse sain tämän aikoinaan mieheltäni lahjaksi ja tykkäsin valtavasti <3

  VastaaPoista
 4. Kansikuva on todellakin harhaanjohtava. Minulle tuli siitä heti mieleen jotenkin eroottinen rakkaustarina. Mutta rumien kansien sisään mahtui onneksi aivan loistava tarina!

  Kirja on kyllä ihana.

  VastaaPoista
 5. Loistava. Kerran vuoteen luettava kirja.

  VastaaPoista
 6. Aluksi kirja ei houkutellut lukemaan eteenpäin ja jätinkin se keskeneräisenä kuukaudeksi sivuun. Eilen sitten valitsin juuri tämän kirjan yöpöytäni pinosta ja menin terassille lukemaan (ihanaa kun on vielä niin lämmintä että voi nauttia ulkona lukemisesta). Onneksi en luovuttanut kirjan lukemisessa sillä nythän vasta tarina avautui kaikessa kauneudessaan ja haikeudessaan puolen välin jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on hyvä, mutta vaatinee oikean mielialan, jotta siitä osaa nauttia :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.