sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Tove Jansson, Tuulikki Pietilä: Haru, eräs saari


Tove Jansson, Tuulikki Pietilä: Haru, eräs saari
suom. Liisa Ryömä
s.103, WSOY

Haru, eräs saari on Tove Janssonin kirjoittama ja hänen elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän maalauksilla kuvitettu teos, kurkkaus näiden kahden elämään heidän yhteisellä mökillään.

Kirja on päiväkirjamainen kuvaus siitä, kuinka Tove ja Tuulikki löytävät saaren, jolle haluavat rakentaa oman mökin. Mökkiä aletaankin rakentaa muutaman tutun ja tuntemattoman miehen avustuksella. Mökki nousee ja pian saarella vietetään yhteisiä kesiä niin kahdestaan kuin seurueenkin kanssa.

Minulle, joka rakastan Tove Janssonia, kirja oli kuin pala tämän mielettömän naisen elämää. Kirjan tyyli, tunnelma ja Tuulikin kuvat, jotka hitaasti sivu sivulta aukesivat katselijalleen. Meri, saaret ja luonto tulivat lähelle. 

Itsekin luin tämän kirjan tosiaan eräässä saaressa, merta haistellen. Melkein toivoi, että meri olisi myrskynnyt kuin kirjassa, että jonnekin lähelle olisi ajautunut lasti viinaa (...), jota lähteä pelastamaan.

Jos olette kiinnostuneita Tove Janssonista ja hänen elämästään, lukekaa tämä. Saatte tästä varmasti paljon. Muille kirja ei välttämättä ole yhtä antoisa, vaikka kirjan kuvaama luonto ja elämä ylipäänsä ovatkin mielettömiä. 102 sivuun mahtuu saaren löytäminen, mökin pystytys ja niin, myös se viimeinen kesä.

Maailma tarvitsee enemmän Tove Janssoneita!

 ♥♥

"Tarkemmin ajatellen Tooti voi tosiaan tikahtua nauruun mitä yllättävimmistä syistä, esimerkiksi kun hän tiskiveden sijasta heittää mereen mielivasaransa - entäpä sitten Smoky Mountains! Me ajoimme bussilla neljätoista tunita Charlestonista Smoky Mountainsille joita Toori oli ikävöinyt nähdäkseen pienestä pitäen, saavuimme päätepysäkille lumituiskussa, kaikki oli autiota, yksinäinen herra tiskin takana selitti alakuloisesti että Smoky Mountains oli talvella suljettu. Tootin mielestä se oli lystikkäintä mitä  hän oli eläissään kuullut, ja hän on sentään täysin normaali ihminen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.