tiistai 7. kesäkuuta 2011

Uma Karma: Kaiken se kestää

Uma Karma: Kaiken se kestää
s.312, Books on Demand

Aivan ensiksi täytyy mainita, että Kaiken se kestää on tosiaan nuortenkirja. Ja vaikka se näin vähän vanhempaankin lukijaan upposi, niin tämä on taas niitä kirjoja, jotka olisivat olleet omiaan 15 vuotiaalle minulle. Näin vanhempana kirjan luki kyllä hieman eri tavalla kuin nuorena olisi lukenut.

Kirja kertoo kahdesta nuoresta pojasta, Luukaksesta ja Tuukasta, jotka rakastuvat toisiinsa. Kyseessä on siis tosiaan rakkaustarina, mutta hieman erilainen sellainen. Poikien suhdetta kun varjostavat niin perhe, kaverit kuin maailman asenteet muutenkin, eikä suhdetta niin vain tuodakaan päivänvaloon. Poikien suhde on yhtä kamppailua niin itseään kuin ympäristöäänkin vastaan, eikä suhteessa kumpikaan pääse helpolla. Mutta rakkaus - kaiken se kestää, eikö niin?

Kirja on julkaistu 2008, mutta tarina sijoittuu 2000 luvun vaihteeseen. Itseäni kovasti mietitytti, että onko kirjailija mahdollisesti kirjoittanut kirjaa noina vuosina vai onko hän muuten vain halunnut tarinan sijoittuvan noihin vuosiin. Mielestäni tarina voisi nimittäin aivan hyvin sijoittua vaikka näihin vuosiin.

Kirjan tarinasta pidin ja siitä, että kirja käsitteli poikien elämää kokonaisvaltaisesti, niin kotona, koulussa kuin harrastuksissa. Kirjassa oli paljon vivahteita: poikien perheet olivat erilaiset, poikien kaverit olivat erilaisia ja pojatkin olivat hyvin erilaisia. Kirja ei ollut missään mielessä tylsä. 

Mutta sitten se toinen osuus, eli kerronta. Tämä on kirjailijan esikoisteos ja nuorenahan hän tämän on kirjoittanut, mutta ehkä juuri siksi muutama juttu ihmetytti. Välillä meinaan tuli tunne, ettei kirjan kirjoittanut tiedä mitään nuorena olemisesta - välillä hän taas kuvaili juuri osuvasti ne nuoruudesta tutut kipupisteet. Kirja hämmensi ainakin minua. Ovatko pojat keskenään tuollaisia? Mutta, kyllä ne taitavat vaan olla. Kuvailu oli yksityiskohtaista, nuortenkirjaan sopivaa. Kerronta kyllä sopi tyyliin, mutta ehkä näin vanhempana se ei aina tuntunut niin uskottavalta. Tai ehkä ne olivat tarinan tapahtumat, jotka eivät tuntuneet uskottavilta. (Saiko 2000 luvulla lukiossa ehdot? Tässä kirjassa se ainakin oli mahdollista.)

Pidin kirjan särmikkyydestä. Se oli mukavan rosoinen, ei liian siloteltu. Ja kyllä tämä kirja vaan minua kiehtoi, kun sen melkein yhdessä illassa luin. Tutustumisen arvoinen kirja.

 ♥♥

"Tunne hiipi huoneeseen kuin paha henki pimeästä hirrenraosta, laskeutui Luukakseen vaivihkaa ja teki kodin hänen sydämeensä."

" 'Mulla on sydän ihan vitun paskana.' "

 Uma Karman kotisivut ja blogin.

11 kommenttia:

 1. Kiva löytää muitakin, jotka ovat tästä kirjasta tykänneet. Mä tykkään tästä kovasti, vaikken enää nuortenkirjaiässä olekaan:)

  VastaaPoista
 2. En itsekään enää koe ihan nuortenkirjaiässä olevan, mutta hyvinhän tämä upposi. Tarina oli sen verran kiinnostava ja hahmot hyvin luotuja.

  VastaaPoista
 3. Kivaa, että joku muukin on lukenut tämän! Luin tämän tuossa syksyllä, osittain lukion toisen päivän aikana, eli oli autenttinen ympäristö.;) Rakastuin kirjaan aivan täysin, ja jäin kaipaamaan Luukasta ja Tuukkaa kirjan lopttua, mikä on harvinaista ja erittäin hyvän kirjan merkki. Tosin itse olenkin vielä nuori, eli tämä silläkin vaikutti enemmän.

  VastaaPoista
 4. Hei, hauska kuulla, että olet tykännyt! Minäkin tykkäsin ja kuten kirjoitinkin, niin tämä olisi ollut tosiaan täydellinen hieman nuoremmalle minulle. Nytkin tämä oli kuitenkin yllättävän hyvä! Ja kirjassa on kyllä hyvin luodut ja kiinnostavat hahmot.

  VastaaPoista
 5. Omituista, että sulla on tullut tätä lukiessa olo, ettei kirjailija tiedä mitään nuorena olemisesta. Itse nimittäin luin kirjan ensimmäisen kerran 15-vuotiaan (nyt 17-vuotiaana rakastan kirjaa edelleen ja se on kahlattu läpi valehtelematta kymmenen kertaa) ja omasta mielestäni tämä kirja tuntui siltä, että kerrankin joku tietää mistä kirjoittaa. Tai siis no olen tyttö mutta ainakin tuntui siltä, että Karmalla on jonkinlaista hajua nuorten elämästä. Olen viime viikkoina lukenut muutamia Rannelan kirjoja ja itkenyt kaikkia epäkohtia (mikä ajoikin ajan puutteesta huolimatta lukemaan taas Kaiken se kestää).

  Lisäksi kirjailijahan on ollut lukioikäinen 2000-luvun alussa joten ehkä hänen koulussaan on silloin voinut saada ehdot. Kyllä meilläkin tulee ehdot jos feilaa tietyn määrän kursseja :))

  VastaaPoista
 6. No, kuten kirjoitin "Välillä meinaan tuli tunne, ettei kirjan kirjoittanut tiedä mitään nuorena olemisesta - välillä hän taas kuvaili juuri osuvasti ne nuoruudesta tutut kipupisteet."

  En muista enää tarkalleen, miksi mulle tällainen tunne on kirjasta tullut tai mikä ei ole tuntunut sitten aidolta.

  Toisaalta tässä varmaan vaikuttaa oma tausta ja nuoruus paljon. Oma nuoruuteni on ollut, no, ei ehkä ihan tavanomaisin ja sitä vastaan joskus jotkut nuoruudesta kertovat kirjat esimerkiksi tuntuu lässytykseltä :D

  Ja kirjailijathan kirjoittaa myös usein asioista, joita eivät ole itse kokeneet. Ehkä tässä kirjassa on ollut jotain, minkä olen kokenut ja kirjailija ehkä ei (tai sitten on) ja se ei siksi tuntunut uskottavalta kun mietti omaa kokemustaan.

  VastaaPoista
 7. Niin tottahan se on etteivät kirjailijat usein ole kokeneet itse kaikkea mistä kirjoittavat :)
  Itse en ole kokenut puoliakaan siitä, mitä omien raapustusteni hahmot ovat kokeneet/tulevat kokemaan.
  Mutta jostain syystä Karman kirja kolahti ja se tuntui omasta mielestäni paljon todellisemmalta ja luonnollisemmalta (keskustelut, tapahtumat, suhtautumiset yms.) kuin monissa viime aikoina lukemissani nuortenkirjoissa.

  Lisäksi kun monesti tuntuu etten pääse sisälle kirjojen hahmoihin, niin tää kirja kyllä oikeasti saa kaikki tunne kuohut aina liikkeelle. Ja juuri tuossa "Mulla on sydän ihan vitun paskana" kohdassa aina itken täydestä sydämestä :D

  Muuten itsekään en ole aivan varma, milloin Uma tarkalleen on tarinan kirjottanu, mutta ainakin se on alunperin julkaistu netissä kait joskus vuosi pari ennen kirjan julkasemista. Mulla nimittäin muutama entinen luokkailainen on lukenu sitä silloin sitä mukaa kun tekstiä on ilmestyny.

  VastaaPoista
 8. No minä luulen, että tosiaan jos olisin tämän muutaman vuoden nuorempana lukenut, niin tämä olisi uponnut täydellisesti. Nyt vain "enemmän elämää nähneenä" tämä ehkä tuntuikin jo liialti nuortenkirjalta. Vaikka onkin ihan helvetin hyvä sellainen, etten sitä kiellä.

  Valitettava totuus vain, että näin 22 vuotiaana en enää osaa uppoutua kaikkiin nuortenkirjoihin. Onneksi Potterit ei ole ainakaan vielä menettäneet tehoaan!

  VastaaPoista
 9. Miltä sivulta ensimmäinen lainaus on otettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt heitit kyllä visasen kysymyksen! Mulla ei valitettavasti kirjaa ole omana, joten en voi tarkistaa :(

   Poista
 10. Voisin näin auttavaisesti Anonyymille kertoa, että ensimmäinen lainaus on sivulta 206 melkein sivun lopussa. Pojat ovat kyseisessä luvussa Luukaksen isovanhempien mökillä (vai kotona?) no kuitenkin Lapissa :)
  P.S. Melko pelottavaa kun osasin heti jo ilman kirjaakin sanoa mihin tilanteeseen/kohtaukseen tuo lause sijoittuu (sivun jouduin sentään tarkistamaan omasta kirjastani), selvästi moneen otteeseen luettu tämä kirja.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.