sunnuntai 21. elokuuta 2011

Mary S. Lovell: Mitfordin tytöt

Mary S. Lovell - Mitfordin tytöt:
Sodassa ja rakkaudessa
suom. Titia Schuurman
s. 477 (lopussa viitteitä), Schildts


Kauan se kesti, mutta sainpas lopulta tämänkin kirjan päätökseen. Syy lukemisen venymiseen ei suinkaan ollut kirjassa, vaan lukijan elämänmuutoksissa. Ottakaapa tämä huomioon myös arvostelua lukiessa, sillä kaikesta huolimatta kirja teki minuun syvän vaikutuksen!

Mitfordin tytöt ovat elämänkerta, joka nimensä mukaan kertoo Mitfordin perheen kuuden tytön tarinan: kirjailija Nancyn, vähän vaatimattomampaa elämää elävän "Pamin", kauniin ja paljon kokevan Dianan, Unityn, joka tunnetaan parhaiten ystävyydestään Hitlerin kanssa ja "Deccan" joka myöskin tunnetaan kirjoistaan ja "Debon", joka elää edelleen. 

Voitte varmaan kuvitella, millainen soppa syntyy, kun samaan kirjaan kootaan kuuden erikoisen ja paljon aikaansaavan naisen tarinat. Aikamoinen soppa, jossa oli välillä vaikea pysyä mukana, mutta kiitosta kirjailijalle siitä, että kaikesta huolimatta tämä soppa oli maittava ja loppujen lopuksi todella hyvin koossa pysyvä. Tosin muutamia seikkoja kirjaa lukiessa ehti unohtaa ja kun hetken yritin muistella, mitäs se Debo nyt tekikään, niin pää löi tyhjää. Kaikista tytöistä ei jäänyt yhtä selkeää kuvaa, mutta eihän sen ole tarkoituskaan. Jokainen kun oli hyvin erilainen ja tuli tunnetuksi omista erikoisuuksistaan.

Itselleni mieleen jäi parhaiten varmaan Unityn tarina hänen Hitler-yhteyksiensä vuoksi, sekä hänen kokemansa tragedian vuoksi. Diana jäi mieleeni etupäässä kauneutensa vuoksi, sillä kirjassa oli perheen tytöistä kiinnostavia kuvia. Lisäksi tottakai Dianan vuodet vankilassa olivat melko poikkeukselliset. Eikä Deccakaan varjoon jäänyt! Hänessä vasta olikin sisua ja ytyä, jota riitti alusta loppuun saakka.

Itse jäin kaipaamaan kirjalta ehkä hieman selkeämpää ulosantia, koska tipuin välillä tosiaan kyydistä. Lisäksi olisi ollut kiva saada lukea enemmänkin mehukkaita yksityiskohtia tytöistä, sillä nyt kirja oli kuin raapaisu pintaan. Toisaalta kirja yllättää tiedon paljoudella!

Minun mieleeni tytöt, tai naiset, jäivät hyvin eläväisinä. Lisäksi kirja sytytti halun tutustua heihin paremmin, vaikka ennen kirjan lukemista en ollut tytöistä ennen kuullutkaan! Erittäin hyvä elämänkerta, jota suosittelen kaikille elämänkertojen ystäville.

♥♥

5 kommenttia:

 1. Mukavaa, että sulta tuli kirja-arvio! Olen jo odotellut kieli pitkällä :D

  Kuvailit Mitfordin tyttöjä just osuvasti. Älyttömän mielenkiintoisia naisia. Olisipa kiva lukea joskus jonkin kirjailijasisaruksen oma tuotos.

  VastaaPoista
 2. Mukavaa, että pidit. Niin pidin minäkin, kurkista, jos haluat:
  http://luenjakirjoitan.blogspot.com/2011/03/mitfordin-hammastyttavat-tytot.html

  Miltei kaikki kirjan lukeneet toivovat saavansa tietää Mitfordeista lisää. Tässä opus on totisesti onnistunut: vaikka se kuvaa laajalti kohdettaan, se jättää janon :-)!

  VastaaPoista
 3. Laura, en nyt tiedä kannatiko tätä niin odotella, kuumehouruissani kirjoitellut :D

  Mutta heräsi kyllä kiinnostusta, että lukisi joskus jonkun "tytön" kirjoittaman kirjan!

  Paula, niin kirja kyllä jättää selalien "pakko saada tietää lisää" - tunteen. Pitää siis alkaa ottamaan selvää ;)

  VastaaPoista
 4. Minullekin jäi tästä kirjasta halu tutusta Mitfordin tyttöihin hieman paremmin. Mary S. Lovellin tekstiin en sinänsä ihastunut, se on paikoin pitkäpiimäistä ja aavistuksen sekavaakin, kuten totesit. :)

  Kirjoitin tästä kaiketi ensimmäisenä kirjabloggaajana tammikuussa:
  http://luminenomena.blogspot.com/2011/01/mary-s-lovell-mitfordin-tytot.html

  VastaaPoista
 5. Käyhän kurkkaamassa blogiini, olet voittanut arvonnassa! :)

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.