lauantai 24. syyskuuta 2011

Claudie Gallay: Tyrskyt

Claudie Gallay: Tyrskyt
suom.Titia Schuurman
s. 477, Avain


Voi Tyrskyt! En tiedä mitä sanoisin, siis muutakin kuin että: lukekaa tämä kirja! Ja että tämän kirjan kannet ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan todella kauniit. Etukannessa tyttö vaatteissaan meri ja takakannessa ne linnut. Ja että yritin lukea tätä hieman hitaammin, hieman vähemmän kerralla, että siitä riittäisi. Ja että aloin kaivata merta, majakoita ja myrskyjäkin. Ja että miten vatsasta sieppasi kirjan omanlainen traagisuus. Kirja oli silti enemmän onnellinen kuin sureva, siltä se tuntui minusta.

Tyrskyistä on monessa kirjablogissa kirjoitettu, eikä minulla ole sinänsä lisättävää. Kirjan tarinasta en haluaisi sanoa mitään, sillä se aukeaa lukijalle hiljakseen kirjaa lukiessa. Kirjan alku onkin kuin iso mysteeri merenrannalla seisovassa kylässä, jonka oudot asukkaat ovat kukin omalla tavallaan sidottuina siihen. Kirjan edetessä solmut kuitenkin aukaistaan.

Kirjan kieli on kaunista. Aluksi olinkin hieman ennakkoluuloinen kun kielen kauneutta ylistettiin; minä inhoan jos kirja on pelkkää kielellä leikittelyä. Mutta tässä kirjassa on omalla ihanalla tavallaan kaunis kieli, joka sopii kirjan tyyliin täydellisesti. Vaikka myönnän, että muutamat ensimmäiset kymmenet sivut kirjassa etenivät hyvin takkuisesti, sillä ehdin pelästyä, että kirja tosissaan on vain kaunista kieltä. Tämä pelkoi kuitenkin väistyi kun päästiin alkukankeuden jälkeen mukaan tarinaan.

Toinen asia, joka ei osunut yksiin mieltymysteni kanssa, oli kirjan lopetus. En todellakaan tiedä, mitä odotin. Oikeastaan odotin juuri sitä, mitä kirja antoi. Toisaalta, en odottanut lainkaan sitä, miten kirja loppui. Tekeekö se kirjasta huonomman, ettei lopetus ole sitä, mitä kuvitteli? Ei tee. Mutta se on sanottava, että kun on kyse näin taitavasta kirjailijasta ja näin taitavasta tarinasta, niin jotenkin odotti lähes spektaakkelimaista loppua. Jotain sellaista joka todella löisi kuin tyrskyt päin. Tässä kirjassa on hyvä lopetus, älkää pelätkö, itse vain odotin muuta, joka jätti pienen pettymyksen maun.

Tästä kirjasta on tosiaan kirjoitettu lähes jokaisessa kirjablogissa, joten en viitsi edes yrittää linkittää tähän ketään. Mutta te, jotka ette ole tätä vielä lukeneet, suosittelen. Sopii syksyisiin sadeiltoihin teekupin kera!

♥♥♥ ½
 

2 kommenttia:

  1. Ihanaa, että tykkäsit! Tämä tosiaan on hyvää syyslukemista.

    Luehan toki myös Rakkaus on saaren. Minusta se ei ole niin hyvä kuin Tyrskyt, mutta ei kovin kauaksi jää.

    VastaaPoista
  2. Todella hyvää syyslukemista. Enää puuttui meri tuosta kun ikkunasta ulos katsoi. Vaikka ei se meri kaukana olekaan ;)

    Rakkaus on saari on lukulistalla, joten eiköhän sekin tässä jossain välissä luetuksi tule.

    VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.