tiistai 25. lokakuuta 2011

Boel Westin - Tove Jansson: Sanat, kuvat, elämä

Boel Westin: Tove Jansson
Sanat, kuvat, elämä
suomentanut Jaana Nikula
s. 511, Schildts


Olen sanaton, olen pökerryksissä. Olen juuri lukenut todella kiehtovan kirjan Tove Janssonista, hänen teoksistaan, ajatuksistaan, elämästään. Todella tyylikkään ja varmasti kovaa työtä vaatineen kirjan. Tuntuu melkein, kuin olisi hetken ollut Toven paras ystävä. Kipinä lukea kaikki Muumi-kirjat uudelleen on syttynyt ja samalla tutustua myös muuhun Toven tuotantoon, joka on minulle ainakin toistaiseksi vielä hyvin vieras alue.

Tämä kirja tarkastelee todella syvällisesti ja läpikotaisin Tove Janssonin töitä ensimmäisestä viimeiseen. Pohditaan maalauksia, omakuvia, kirjoja, tarinoita niiden takana, värien käyttöä, tekniikkaa, muotoja. Mutta mikä parasta, tätä kaikkea pohditaan lähinnä Toven silmin ja ajatuksin. Boel Westin kirja nimittäin pohjautuu todella läpikotaiseen taustatyöhön ja kirjassa on paljon katkemia Toven käsikirjoituksista, päiväkirjoista, kirjeistä ja muista lähteistä. Kirja kertoo, miten Tove näki oman työnsä. (Boel on toistaiseksi ainoa Toven läheisten lisäksi, joka on saanut vapaasti tutustua Toven itse rakentamaan ja ylläpitämään arkistoon.)

Minun mielestäni tämän lähemmäs ei taiteilijan ajatusmaailmaa oikein voi päästä. Ja minusta Westin on tehnyt hienon valinnan jättäessään Toven yksityiselämän turhan tonkimisen pois. Kirjassa kerrotaan lähinnä Tovelle tärkeimmistä asioista, mitä yksityiselämään tulee. Ei mitään likaisia häpeällisiä yksityiskohtia, vaan kauniita tunteita esimerkiksi elämänkumppaniaan Tootia eli Tuulikki Pietilää kohtaan. Matkoja, näkemyksiä perheestä, perhesuhteista. Tove kaipasi yksityisyyttä, jopa yksinäisyyttä ja itse olen iloinen, että ainakin tässä kirjassa sitä on kunnioitettu. Siitä huolimatta Tovesta ei ole tehty mitään siloiteltua kuvaa, ei vain ihailevaa. Vaan mielestäni hyvin aito.

Kirja on varsinainen aarre jokaiselle Toven ja muumien ystäville. Ainakin itse tunnen saaneeni tästä kirjasta niin paljon irti. Vastauksia kysymyksiin, inspiraatiota ja tietenkin halua lukea enemmän Tovelta. Kesäkirja, Nukkekaappi ja muita kertomuksia, Reilua peliä, Viesti...

Bonuksena tästä kirjasta löytyy lopusta vielä esimerkiksi kaikki Toven painetut teokset ja häntä itseään koskevat teokset. Lisäksi on Toven kronologia, jos meinaa tippua muuten kärryiltä siitä, mitä milloinkin tapahtui. Itse nimittäin olin useammin kuin kerran hukassa vuosilukujen kanssa. Mutta eipä se lukutahtia haitannut.

En voi sanoa, että kirjassa sinänsä olisi mitään kummoista heikkoutta. Ainoa mikä lukemista välillä vähän häiritsi oli se, että asioiden tarkastelukulma teki kirjasta välillä sekavan tuntuisen. Puhuttiin maailmanympärimatkasta, siitä mitä tapahtui Japanissa ja yhtäkkiä siitä, mitä tapahtui vuosia sen jälkeen Japanissa. Ja esimerkiksi jonkun kuolema tai jokin teos saatettiin mainita useaan otteeseen, mikä toisaalta auttoi sitomaan asioita yhteen ja toisaalta välillä sekoitti. Itse ainakin olin muutamassa kohdassa vähän ulalla. Lisäksi se, että taideteoksiakin saatettiin tarkastella välillä värien kautta. Kiinnostavaa toki, monelle taiteenystävälle parasta mitä on ja sitten sellainen kuin minä, joka pidän taiteesta mutta en välttämättä tunnista edes kaikkien monimutkaisten värien nimiä, saatoin kärsimättömänä odotella seuraavia jänniä tapahtumia. Mutta se ei ole kirjassa se vika, vaan lukijassa.

Tästä kirjastahan olisi saanut vaikka kuinka pitkän, tai oikeastaan Tovestahan voisi tehdä kymmeniä tällaisia kirjoja. Mutta mielestäni tämä oli kyllä yksi todella hyvä paketti kaikesta, ihanine kuvineen pitkin kirjan sivuja. En voi kuin lämpimästi suositella kaikille Toven ja muumien ystäville. Niin, tosin kirja voi vaatia myös kiinnostusta (ja ehkä hieman palavaa rakkautta) kirjailijaa ja hänen maailmaansa kohtaan, että se tuntuu samalta kuin minusta. Siis aarteelta!


♥♥♥½

6 kommenttia:

 1. Tämä elämäkerta on tosiaankin oikea aarre Jansson-faneille! Sain paljon uutta tietoa Janssonin elämästä ja yleensäkin sen aikakauden Suomesta, jona hän oli lapsi ja nuori.

  VastaaPoista
 2. Totta! Myös saaristolaiselämä sai uuden kuvan (vaikka itsekin kesäisin tuolla saaristossa aikaani viettelen) ja oli jotenkin todella kutkuttavaa lukea, miten asiat ovat tuolloin olleet, miten taiteilijoilla riitti raha elämiseen jne.

  VastaaPoista
 3. Kirjoitit niin houkuttelevasti, että tuli halu lukea tämä kirja uudestaan. :) Ja tutustu ihmeessä Janssonin tuotantoon laajemminkin - vaikka siellä saaristossa, sinne se suorastaan kuuluu. :)

  VastaaPoista
 4. Jenni: Kiva jos tekstini herätti sellaisen halun! Aion tutustua ehdottomasti! Luin itseasiassa Haru, eräs saari niin juuri kesällä saaristossa ja että se kutkutti ihan vatsassa. Ollappa saarella, katsella merta ja lukea saaresta kertovaa kirjaa. Se oli todellinen lukuelämys!

  VastaaPoista
 5. En ole koskaan elämänkerroista tai mistään niiden tyylisestäkään pahemmin perustanut mutta tämä on sellainen jonka vaikka voisinkin lukea! Ihan vaikka senkin takia että Muumit on niin <3

  VastaaPoista
 6. tsirp: Suosittelen kyllä lämpimästi. Ja hei, Tove on itsessään jo aika <3

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.