maanantai 21. marraskuuta 2011

Jane Austen: Kasvattitytön tarina

Jane Austen: Kasvattitytön tarina
suom. A. R. Koskimies
s.480, Arvi A. Karisto Osakeyhtiö


Näköjään näin tunnetun kirjailijan klassikkoteoksesta on vaikea kirjoittaa, sillä olen jo puolisen tuntia tuijotellut tyhjää tekstikenttää. Jane Austen ja 1814 vuonna kirjoitettu teos, jota nykypäivänä taidetaan lukea yhtä suurella innolla kuin aikoinaan. Voiko tästä oikeasti kirjoittaa mitään?

Kuten jo tässä merkinnässä mainitsin, en muista olenko lukenut tämän aiemmin vai en. Joka tapauksessa Kasvattitytön tarina on täysin tuttu, sillä olen katsonut useampaankin otteeseen kirjaan perustuvan tv-sarjan (valmistusvuosi 1983, ylempänä oleva kuva on ko. sarjasta). Tv-sarjan katselu vaikuttikin lukukokemukseen aika lailla, sillä "näin" kaikki hahmot, maisemat ja tapahtumat kuten ne tv-sarjassa tapahtuu. 

Itselleni kirja tuli juuri oikeaan aikaan. Mieleni teki lukea Austenia ja kipeänä kirjan hidastempo ja vähäiset tapahtumat olivat juuri omiaan. Ei mitään tajunnanräjäyttävää, vaan ihmisten kuvailua, ihmissuhteita ja historian havinaa. En tiedä miten hyvin kirja olisi uponnut toisenlaisissa puitteissa.

En koe tarpeelliseksi kertoa kirjan juonta, sillä useille se on varmasti tuttu ja toisaalta kirjan oleellisin juttu ei suoranaisesti ole juoni. Tai "juoni", sillä näissähän on ihmisiä, jotka joko ovat naimisissa tai ainakin toivovat olevansa menossa naimisiin. Pohditaan säätyjä, tuloja ja edullista naimakauppaa. Sen sijaan kerronta kirjassa ja ylipäänsä Austenin teoksissa on mielestäni keskeisin juttu.

Mielestäni Austenin tyyli kirjoittaa ja kuvailla asioita on todella tarkkanäköistä, hauskaa ja humoristista. On aivan mieletöntä, kuinka suurella innolla nykypäivänäkin luetaan 1800 luvulla kirjoitettuja tekstejä. Ja miten ne uppoaa nykylukijaan! Tavallaan kirjoissa käsitellään paljon samoja teemoja kuin nykypäivänäkin. Rakkautta, ihmissuhteita, perhettä, asuinseutuja ja ongelmia edellä mainittujen kanssa. Toisaalta ajankuvaus on näissä aivan omaa luokkaansa ja toisaalta taas on ihanaa lukea välistä näin ironista tekstiä. Rivien välistä kun tuntuu pilkistävän Austenin omat ajatukset vahvemmin kuin uskoisikaan. Kapinahenki kirjoittamassa toisten naimakaupoista menemättä silti itse koskaan naimisiin.

Kasvattitytön tarina on hyvä. Pakkohan sen on olla hyvä, eihän sitä muuten luettaisi vuodesta toiseen. Toisaalta jos kirjaa tarkastelee hieman kauempaa, voi nähdä sen heikkoudet. Tämä ei ole Austenin vahvimpia teoksia, tämä saattaa olla hieman pitkäpiimäinen ja toisaalta kirjan loppu tuntuu hätäiseltä. Päähenkilö Fanny kirjassa on melko vakava ja hyveellinen, ja jää siksi jalkoihin esimerkiksi Ylpeyden ja Ennakkoluulon Elizabethille. Tarina ei ole mielestäni yhtä hyvä kuin muissa lukemissani Austenin teoksissa. Toisaalta tässäkin on melko huvittavia hahmoja, ja viihdyttävyyttä.

Tällaisesta teoksesta on vaikea kirjoittaa. Varsinkin kun tätä tuntuu lukevankin jo aivan eri tavalla kuin jotain muita kirjoja. Kirjalta ei odota sen enempää kuin se antaa. Ja vielä kerran, pakkohan sitä on hattua nostaa, että tätä oikeasti luetaan 200 vuotta myöhemminkin! Hei, tämä on Austenia!

4 kommenttia:

 1. Minulle tämä on Austenin kirjoista se jota suosittelen vain faneille, selvästi heikoin niistä kuudesta...

  Tai, joku summasikin ongelman toteamalla että tämä olisi huomattavasti parempi jos päähenkilö Fanny poistettaisiin kirjasta, koska muissa henkilöissä on kyllä ytyä ja tapahtumatkin kulkisivat vähän liukkaammin...

  VastaaPoista
 2. Miulla on tämä hyllyssä, odottaa ensi vuoden luettavissa :) En ole itse koskaan törmännyt TV-sarjaan, mutta nyt tuli heti himo että esittäkää pliis se jostain vielä uudelleen, kun kerroit, että sellainen on tehty! Rakastan niitä pukuja. :)

  Austenin suhteen olen vielä lapsen kengissä, vaikka kaikki teokset löytyykin hyllystä. Luettuna on vain Järki ja tunteet & Ylpeys ja ennakkoluulo, sekä puolikas Emmaa iPhonella. Mutta ensi vuonna sitten, kun päättyy tämän vuoden tutustuminen uusiin kirjailijoihin :) Kaipaan jo Austenin marriage-plotia, vielä enemmän tämän postauksen takia ^^;;

  VastaaPoista
 3. Minä ihastuin Austeniin kovasti luettuani vähän aikaa sitten Ylpeyden ja ennakkoluulon. haluan siis lukea tämänkin pian, ja ehdottomasti kastoa tv-sarjankin! Kyllä Austen on hyvä:)

  VastaaPoista
 4. hdcanis: Pakko olla samaa mieltä Fannyn suhteen. Hahmona kyllä aika heikko. Ja totta, että tätä ei kyllä ihan ensimmäisenä Austenina kannata lukea.

  Noora: Minulla on tuo Jane Austen collection, jossa on dvd:llä Ylpeys ja ennakkoluulo, Järki ja tunteet, Kasvattitytön tarina ja Emma. Anttilasta ostin muistaakseni kympillä.

  Ensi vuonna sitten parempi tutustuminen Austeniin!

  Sanna: Austen on!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.