perjantai 4. marraskuuta 2011

John Irving: Leski vuoden verran

John Irving: Leski vuoden verran
suom. Kristiina Rikman
s. 526


Luinpas sitten lempparikirjailijani John Irvingin kirjoittaman Leski vuoden verran, johon perustuvan elokuvan Oven takana (The Door in the Floor) olin tietämättäni katsonut jo muutama vuosi aiemmin. Käyhän se toki näinkin. Mutta nyt on jotenkin todella vaikea kirjoittaa tästä kirjasta, sillä on niin paljon sanottavaa, ettei tiedä mistä aloittaa.

Leski vuoden verran kertoo Tedistä, Marionista, Eddiestä ja Ruthista. Ted ja Marion ovat aviopari, Ruth yksi heidän lapsistaan. Eddie taasen on palkattu Tedille apulaiseksi kesän ajaksi. Siitä tarina alkaa. Eikä sen enempää kirjasta tarvitse tietäkään ennen sen lukemista. Paitsi ehkä sen verran, että jokainen neljästä kirjan päähenkilöstä on jossain elämänsä vaiheessa kirjailija.

Tämä kirja on itseasiassa tarina kirjailijoista, kirjoista, tarinoiden synnystä ja lukemisesta. Tätä lukiessa tutustuu neljään täysin erilaiseen kirjailijaan, joilla jokaisella on oma suhteensa kirjoittamiseen. Tai ehkä se on sittenkin niin, että jokainen kirjoittaa itsestään ja omasta elämästään? Vai onko kirjailijoiden työtä keksiä valheita? "Valheiden keksiminenhän on hänen työtään, eikö totta?" Minusta Irving omalla tavallaan ottaa tässä kantaa kirjoittamiseen. Puhuuko hän itsestään? Ken tietää, mutta tässä kirjassa tosissaan sukeltaa kirjailijoiden maailmaan. Ja mitä mielikuvituksellisempiin tarinoihin.

Irvingille tyypillisesti tämä on vahva kirja, jossa on vahva ja mieleenjäävä tarina, hieman kuvottavat hahmot, melko paljon seksiä ja mitä mielikuvituksellisempia tapahtumia. Tämä on vähän sellainen kirja, että ei voi kuin sanoa, että vain Irving olisi osannut keksiä jotain tällaista. Samaan aikaan tämä on todella erilaista Irvingiä, erilaista siis mihin oman lukuhistoriani aikana olen tutustunut.

En voi vieläkään täysin ymmärtää, miten Irving tämän tekee? Kirjoittaa täysin kuvottavista ihmisistä, pureutuu ja paneutuu ihmisten rumimpiin puoliin, irstaimpiin ajatuksiin ja perversseimpiin haluihin. Kirjat pursuaa seksiä, irstautta, inhoa, niitä kuvottavia ihmisiä, kuolemaa ja silti miehen kirjat ovat toistaan loistavampia. Mielenkiintoisia ja mieleenjääviä. Jonkun toisen kirjoittamana kaikki tuo inhottavuus jäisi lukematta. Nyt en voi sanoa kuin lukeneeni aivan helvetin hyvän kirjan.

Minulla vei jonkin aikaa lukea tämä. En vain jotenkin kyennyt lukemaan tätä kovin paljon kerralla. Se on niin sykähdyttävä ja täynnä kaikkea. Ei todellakaan mikään kevyt kirja, mutta todellakin lukemisen arvoinen! Varsinkin kaikille Irvingin ystäville. 

Tämä oli toisiksi viimeinen haaste-kirja! (Viimeisen olisin lukenut nyt viikonloppuna, mutta kirjapa nököttää työpaikalla nukkarin hyllyssä, joten täytyypi ottaa luettavaksi jotain ihan muuta.)

♥♥


"Miten he saattoivat olla mustasukkaisia kirjoille?"


11 kommenttia:

 1. Tämä on hieno kirja, Irving on minunkin suosikkikirjailijoitani. Itse muistan lukeneeni tämän kuitenkin melko helppona Irvingin kirjana, vaikka ehdottomasti laadukas ja mieleenpainuva tämä on. Minun mielestäni tässä ovat kaikki Irvingille ominaiset piirteet, mutta erilaista (ja plussaa!) on se, että keskeishenkilö on nainen.

  Oi, tulen aina niin iloiseksi, kun joku kirjoittaa Irvingistä.

  VastaaPoista
 2. Tämä vaikuttaa kiinnostavalta. En ole lukenut vielä yhtään Irvingiä, mutta hän on totisesti tutustumislistallani;)

  VastaaPoista
 3. Katja: Tämä on todella hieno kirja! Eikä tämä vaikea ollut, mutta vahva kirja, kuten Irvingin yleensä. Kaikki Irvingit ovat vieneet minulta aikaa lukea hieman kauemmin. Tai ehkä en vain halua, että kirja loppuu nopeasti!

  Olen itse lukenut Irvingiltä aiemmin Garpin maailman, Kaikki isäni hotellit, Ystäväni Owen Meany, Kunnes löydän sinut ja nyt tämän. Aiempiin verrattuna tämä oli minusta jotenkin erilainen. Ehkä se oli se, että keskiössä oli nainen. Tai oltiin niin vahvasti siinä kirjojen maailmassa, vahvemmin kuin muissa.

  Minäkin pidän kun joku kirjoittaa Irvingistä! On kiva lukea muidenkin näkökulmia.

  Sanna: Kannattaa tutustua ihan ehdottomasti! Garpin maailma on yksi parhaimpia lukemiani kirjoja ikinä.

  VastaaPoista
 4. Minäkin tykkään John Irvingistä hurjasti :) Tämän kirjan luin muistaakseni viime vuonna näihin aikoihin ja tykkäsin. Vauhdikas kirja, johon oli taas saatu mahtumaan heti niin monta mielenkiintoista ja todellakin omituista tarinaa, ettei voi kuin ihmetellä! Ja tietysti nauttia :)

  VastaaPoista
 5. Mieleeni tuli yksi Irving-suositus: Oman elämänä sankari. Se on Irvingin parhaita kirjoja. Sen sijaan Neljäs käsi on oikeasti huono, sitä en voi kenellekään suositella. Pitäisikin lukea joku Irving uudelleen, niin pääsisi bloggaamaan hänen kirjoistaaan. :) Olen kirjoittanut Irvingistä muutaman postauksen, mutta Viimeistä yötä Twisted Riverillä lukuunottamatta aina sellaista yleistä helinää vain.

  Leski vuoden verran on kyllä ehdottomasti Irvingin parhaita "uudempia" teoksia (hih, uudempia...).

  VastaaPoista
 6. Rakastan kirjoja, joissa puhutaan kirjoista ja lukemisesta! Kuten esimerkiksi Markus Zusakin Kirjavaras <3 kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 7. Maija: Tässä oli kyllä todella monta tarinaa. Jonkun toisen kirjoittaman se ei välttämättä toimisi yhtä hyvin kuin miten Irving saa kaikki tarinat toimimaan samassa kirjassa.

  Katja: Minulla on lukujonossa Oman elämänsä sankarikin. Kuten kaikki muutkin miehen kirjat, joita en ole vielä ehtinyt lukea. Tämä oli kyllä todella hyvä!

  Anni: Minäkin rakastan kirjoja, joissa käsitellään kirjoja ja lukemista! Ja ole hyvä vain! =)

  VastaaPoista
 8. Irving kuuluu kyllä ehdottomasti myös minun suosikkikirjailijoihini. Luen hänen kirjojaan hieman säästellen, odottaen oikeaa hetkeä. Niitä ei oikeastaan voi ahmia perätysten. Leena Lumi taisikin suositella tätä kirjaa minulle, kun kirjoittelin Oman elämänsä sankarista. Aihe vaikuttaa kyllä sen verran kutkuttavalta, että voisi hyvinkin olla seuraava Irvingini. ;)

  VastaaPoista
 9. Jossu: Joo, ei näitä ihan perä perään voi lukea vaikka mieli tekisi. Itsellä olisi tosiaan hyllyssä nytkin yksi lukematta, mutta täytyy nyt hetki hengähtää ja tarttua vasta sitten taas Irvingiin!

  VastaaPoista
 10. Katri, tämä on ehdottomasti yksi elämäni Suurista Lukukokemuksista. Olen lukenut tämän monasti ja Ruth Colesta on tullut toinen kirjallinen alter egoni. Minusta myös pitää elää Ruth Colen elämä tullakseen kirjailijaksi;-)

  Tämä kirja on minulle yhtä vaikuttava kuin vaikkapa Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin.

  VastaaPoista
 11. Leena: Tämä oli kyllä sellainen kirja, että voisin hyvin kuvitella lukevani tämän toisenkin kerran. Tosin ensin haluan lukea loputkin Irvingin teokset.

  Jos elää Ruth Colen elämän, niin ainakin on mistä kirjoittaa.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.