keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Karen Joy Fowler: Jane Austen - lukupiiri

Karen Joy Fowler: Jane Austen- lukupiiri
s. 312, WSOY


Ensin alkuun tunnustus. En ole lukenut kaikkia Jane Austenin kirjoja, mutta Austenin Viisasteleva sydän on kyllä yksi lempparikirjojani. Tämä kirja ei kuitenkaan vaadi välttämättä Austenin aiempaa tuntemusta, eikä tämä paljasta kirjoista mitään sellaista, joka pilaisi lukukokemuksen mikäli tämän lukisi ennen Austenin teoksia. Itselleni tuli ihan hirvittävä hinku lukea lisää Austenia ja eilen kävin jo kirjastoa koluamassa, mutta löysin vain jo lukemiani Austeneita. Sääli! Mutta itseasiaan.

Jane Austen - lukupiiri on mielestäni hieman hämäävä nimi kirjalle. Tässä kirjassa kun pääosassa on kuitenkin lukupiiriläiset ja heidän elämäntarinansa, Austenin teokset ja lukupiiri ovat vain tekijä, joka sitoo kuuden ihmisen tarinat yhteen. Tämä on ikäänkuin kirja täynnä pieniä lyhyitä tarinoita, joista suurin osa on hyvin viihdyttäviä, koskettavia tai mieleenjääviä. Siinä sivussa paneudutaan vähän Austeninkin maailmaan.

Kirja on nopea luettava ja aika helppo kirja, joten tämä toimi ainakin minulla mukavana keventäjänä edellisen kirjan jälkeen. Ehdottomasti hyvän mielen kirja, vaikka ei käsittelekään pelkästään keveitä aiheita. Ehkä hieman heikkona kohtana pidän montaa päähenkilöä, jotka tahtoivat minulla mennä jostain syystä sekaisin keskenään. Alussa on kyllä jokaisesta pieni esittely, mutta siitä huolimatta. Ehkä luin tätä niin kepeästi muutenkin, ettei sitten tahtonut millään mieleen painua kuka oli kukin. 

Kerronta kirjassa on kyllä aika jännä, mikä toisaalta saattoi myös sekoittaa pääkoppaani. Tässä oli nimittäin kyllä minä-kertoja, joka puhui itsestää ja "meistä" kun kyse oli lukuryhmästä ja välillä kertoja oli kuitenkin ulkopuolinen ja kuvasi myös tätä hahmoa, joka muuten toimi silminä, niin ulkopuolisen näkökulmasta. Lisäksi kirjassa jokainen luku on kirjoitettu hieman eri tavalla ja löytyy paljon kaikenlaista kokeilua. Minua se ei kuitenkaan tässä kirjassa häirinnyt lainkaan, vaikka normaalisti inhoan turhaa kikkailua. Se vaan sattui sopimaan tähän kirjan kepeään tyyliin.

Tästä ei mitenkään hirveästi ole sanottavaa. Mukava kirja, jonka parissa kyllä viihtyy. Ja yllätyksekseni kirjassa itse tarina loppui jo sivulle 270, jonka jälkeen oli muutamia sivuja, joissa mm. kerrottiin tiivistetysti Austenin kirjojen juonet, sekä siellä oli hauska lisä, jossa oli erinäisiä Austenin saamia arvosteluja kirjoistaan. Ensimmäiset arvostelut olivat esimerkiksi Austenin perheeltä, jotka Austen itse on kirjoittanut ylös! Sitten arvostelupätkiä on kirjan julkaisuvuosista näihin päiviin. Itse en vielä ihan kaikkia lukenut, mutta aion kyllä lukea loputkin vielä.

Suosittelen tätä hetkiin, jolloin kaipaa jotain vähän kevyempää ja viihdyttävää. Niin ja tietysti kaikille Austenin ystäville, varsinkin noiden viimeisten sivujen sisällön vuoksi! Itse kun en ole aiemmin vastaaviin törmännyt. "'Niin yksinkertainen asia. Rakastua. Antautua. Miksi siitä ei tule mitään?'
'Koiria sinä ainakin rakastat.'
Jocelyn huitaisi ärtyisästi. 'Sitä ei lasketa. Liian helppoa. Siihen kykeni jopa Hitler.'"

"Theodore Surgeonilta että 'joskus maailman kanssa ei jaksa elää, ja siitä täytyy jotenkin kääntyä pois, lepoon.'"

"Entä jos oma elämä päättyisi onnellisesti eikä sitä huomaisi? Tämä pitäisi muistaa: pysähdy, muista elää onnellinen loppu."

4 kommenttia:

 1. Ystäväni katsoo ahkerasti elokuvia. Häntä ärsyttää kovasti, että aina kun hän kysyy minulta olenko nähnyt jonkun elokuvan, vastaan kuulemma "En ole nähnyt, mutta olenl lukenut kirjan johon elokuva perustuu". Toivottavasti hän on nyt kuulolla, sillä tämä kirja on mennyt minulta ohi, mutta pidin elokuvasta! Asiaan vaikutti tietysti kovasti Hugh Dancy...

  Yleensä haluan aina lukea ensin kirjan, ja katsoa sitten vasta elokuvan. Silloin kyllä tavallisesti pettyy. Nyt kun olen tutustunut ensin elokuvaan, kannattaisi varmaan lukea kirja ja yllättyä positiivisesti, sillä täytyyhän sen olla jotenkin syvällisempi ja laajempi kuin elokuvan. Lainaamasi kohdat kuulostavat ainakin hauskoilta.

  Tosin tässä kirjassa on harvinaisen tylsä kansikuva, ei tämä ainakaan sen perusteella tarttuisi mukaani kirjastosta.Tämä voisi silti olla ihan mukava välipala. Vaikka joulunpyhinä, jolloin tulee aina katsottua Ylpeys ja ennakkoluulo -maratoni Teemalta.

  VastaaPoista
 2. Siinä, että katsoo elokuvan ennen kirjaa, saattaa olla se ongelma, että elokuvan nähtyään ei ole ehkä pitänyt sitä kummoisena ja siksi kirja ei kiinnostakaan enää.

  En tiedä, onko tämä kirja suoranaisesti kovin syvällinen, ehkä laajempi kuin elokuva. Itse en ole (ainakaan vielä) elokuvaa nähnyt. Viihdyttävä tämä on.

  Tässä on kyllä kieltämättä aika tylsä kansi. Toisaalta taas Jane Austen kirjan nimessä kyllä herätti minun kiinnostukseni.

  VastaaPoista
 3. Minäkin pidin hurjasti tästä elokuvasta ja kuten Lukutoukka yllä mainitsi, siihen vaikutti kyllä eräs Hugh Dancykin (♥) ;D Haluaisin siis jossain vaiheessa lukea tämän kirjankin!:)

  VastaaPoista
 4. Mun täytyy varmaan taasen katsoa se elokuva!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.