lauantai 12. marraskuuta 2011

Oman hyllyn kirjat luettu!


Tässä olisi nyt lupailemani yhteenveto Lue oman hyllyn kirjat - haasteesta. Sisältää mm. syitä ja seurauksia, ajatuksia ja pakkomielteilyä sekä lopusta löytyy lista oman hyllyn lukemattomista kirjoista. Olkaa hyvä!

Kuten monet tosiaan tietävät, niin haastoin itseni syyskuun lopulla lukemaan kirjahyllyni lukemattomat kirjat ennen joulukuun viimeistä päivää. Nyt saan onnitella itseäni, sillä haaste on suoritettu ja vieläpä marraskuun puolella! Mielestäni varsin hyvin, kun ehdin lukea pari haasteeseen kuulumatontakin kirjaa siinä sivussa.

Haaste on näkynyt tässä blogissa monin tavoin, niin sivupalkissa kuin ihan siinäkin, että olen rivakkaan tahtiin oman hyllyn kirjoja lukenut ja niistä tänne kirjoitellut. Ja luulenpa, että nämä "oman hyllyn lukemattomat kirjat" näkyy jollain tavalla jatkossakin blogissa, ei välttämättä enää minkään haasteen tiimoilta, mutta jollain tavalla kyllä. Vaikka ainahan sitä voisi elätellä ajatusta siitä, että olisi jälleen se ahkera 15 vuotias, joka ei suostunut laittamaan kirjahyllyynsä lukematonta kirjaa vaan luki sen samantien. Oli se sitten lahja tai itse ostettu.

Joka tapauksessa koko juttuhan lähti käyntiin siitä, että aloin tuntea oloni hivenen hölmöksi raahatessani kirjastosta selkävääränä kirjoja kun omassakin hyllyssä niitä oli lukemattomina. Ja ne kirjat olivat nököttäneet hyllyssä hävettävän kauan, muutama useamman vuoden. Siellä oli minua kiinnostavia kirjoja ja kirjoja, joihin tarttuminen tuntui vaikealta. Niimpä keksi, että jos kehittelen siitä tänne blogiin jonkun haasteen, niin hivenen pakkomielteisenä ihmisenä ne tulisi ehkä luetuksi. Oikeassa olin. Pakkomielteeni oli jopa sitä luokkaa (että joku voisi kutsua sitä jo neuroosiksi, heh-heh), että vaikka luinkin haasteeseen kuuluvien kirjojen lisäksi kaksi muutakin kirjaa, niin nekin ovat omasta hyllystä!

Haasteen ideana oli siis lukea haasteen alkamishetkellä hyllyssä olevat 9 kirjaa. (Lista kirjoista löytyy tosiaan täältä.) Haasteen aikana kirjoja on nimittäin taas kerääntynyt hyllyihin odottamaan lukuvuoroaan, mutta jos ne olisin ottanut haasteeseen, niin eihän tästä olisi tullut loppua ikinä. Oman hyllyn kirjojen lukeminen taitaakin olla pieni ikuisuusprojekti kun kirjoja kasautuu hyllyihin nopeammin kuin ehtii lukea. Vaikka kukapa siitä valittaisi!

Olen kyllä iloinen, että tämän haasteen päätin itselleni asettaa. Ensinnäkin huomasin hyllystäni löytyvän vaikka mitä aarteita, kuten John Irvingin Leski vuoden verran, Paul Austerin Sattumuksia Brooklynissa ja Jane Austen & Seth Grahame-Smith Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit. Toisekseen tuntuu jopa helpottavalta, että hyllyssä jo pidempäänkin olleet kirjat on vihdoin luettu! Ja viime jouluiset lahjakirjatkin on luettu pois alta, niin voi hyvillä mielin vastaanottaa tämän vuoden lahjakirjat (elättelen toiveita, että joulupukki minua kirjalahjalla ilahduttaisi). Haasteen myötä myös oman hyllyn kirjoihin tarttuminen on tuntunut helpommalta. Haasteen aloitettuani kun en ole lukenut yhtäkään hyllyni ulkopuolelta kirjaa ja tälläkin hetkellä kesken on oman hyllyn kirja! En vain nähnyt mitään järkeä lähteä kirjastosta lainailemaan, kun omassa hyllyssäkin on edelleen kiinnostavia kirjoja.

Sanottakoon silti, että olen varsinainen mielialalukija ja turhan tiukkapipoisesti ei oman hyllyn kirjoja pidä tuijotella. Lukee kun siltä tuntuu ja se on ihan hyvä. Ei aina tee mieli lukea juuri sen tyyppisiä kirjoja, mitä ehkä tarjolla olisi. En aio asettaa itselleni mitään paineita jatkossakaan noista oman hyllyn kirjoista. Voihan siellä olla hyviä kirjoja, joita ei vaan juuri nyt halua lukea. Se on ihan ok. Ja tottakai kirjastosta nappaa mukaansa jatkossakin ne "Jes täältä löytyy tämä uutuus ja tämä ja tämä! Pakko lainata kun kerrankin on hyllyssä" - kirjat. Mutta nyt ehkä ottaa oman hyllyn kirjat enemmänkin mahdollisuutena kuin jonain, mitä pitäisi lukea tai "kun ne jo on omassa hyllyssä, niin ne voi lukea koska vaan"

Olen kuitenkin ajatellut, että kun omassa hyllyssäni ei yleensä kovin montaa lukematonta ole ja koska tykkään, että asia niin pysyykin, niin näille kirjoille voisi vähän näkyvyyttä blogissa antaa ja saada ehkä vähän potkua tätä kautta takamuksiin, jotta niitä lukisi. Sivupalkkiinhan se lista tulisi, mutta miten se sitten käytännössä toimisi, on vielä vähän mysteeri. Tuntuisi hölmöltä pitää siellä vain lukemattomien kirjojen listaa ilman, että näkyisi lainkaan luettuja ja toisaalta taas ei niitä luettuja sinne listaan pitkäksi aikaa voisi jättää, sillä sehän paisuisi pian mahdottomaksi.  IDEOITA SIIS OTETAAN VASTAAN! Ja mikäli koko idea tuntuu idioottimaiselta, senkin saa kertoa. Sana on vapaa.

Mutta nyt kun tämä haaste on suoritettu (jee hyvä minä!), niin voisinkin tehdä pienen listan kirjoista, jotka haasteen aikana hyllyyni ovat kertyneet. Eli kyllä, otsikko valehtelee, enkä tosissani ole lukenut kaikkia oman hyllyn kirjoja vain haasteeseen kuuluneet - mitä huijausta!

Listassa siis kaikki 25.9 jälkeen hyllyyni eksyneet kirjat. Yliviivatut olen lukenut ja alleviivattu on tällä hetkellä kesken.


Chun Shu - Beijing beibi
Vikas Swarup - Slummien miljonääri
Louisa M. Alcott - Pikku naisia
John Irving - Viimeinen yö Twisted Riverillä
John Irving - Vesimies
Susanna Alakoski - Sikalat
Witi Ihimaera - Valasratsastaja
Jean Kwok - Käännöksiä 
Khaleid Hosseini - Leijapoika
Rebecca Wells - Jumalaiset jajasiskot

 Näillä mennään siis jatkossa! Ja älkää unohtako aina välillä vilkaista niitä omia kirjahyllyjä, sinne kun voi kätkeytyä vaikka millaisia tarinoita! Tarinoiden täyttämää viikonloppua kaikille!

13 kommenttia:

 1. Vielä kerran aplodeja saavutuksen johdosta! Kaikkien omassa hyllyssä olevien kirjojen lukeminen kun nyt vain on minulle ihan saavuttamaton tavoite. Menetän näet aina itsehillintäni kirjastossa ja löydän ihania, ihania kirjoja kassillisen täydeltä.

  Huomasin että sinulla Sikalat kesken. Jään odottelemaan arviotasi, sillä kirja on minulta vielä lukematta. Kun se ilmestyi muutama vuosi sitten, en lukenut juurikaan kotimaisia kirjoja (no, oikeastaanhan tämä on ruotsalainen). Tilanne on nyt parin lukupiirin myötä muuttunut, joten tämä kiinnostaa kovasti.

  VastaaPoista
 2. Onnittelut! :)

  Tiedätkö, sulla varmaan menis järki, jos olisit minä :D Tässä päivänä eräänä laskin kaikki mun kirjat (kesken siivousurakan, kun en millään olisi enää viitsinyt sitä hommaa jatkaa) ja sain ihan järjettömän ison luvun. Lukemattomia en ehtinyt vielä eritellä, mutta se luku on aika iso kolminumeroinen. Se eka numero on varmaan isompi kuin 5. Kauheaa! Toisaalta on ihanaa, että omissa hyllyissä on vaikka miten paljon luettavaa, mihin tahansa mielialaan sopivaa jne. mutta kyllä vain poden huonoa omatuntoa. Kääk. :/

  VastaaPoista
 3. Tämä oli hyvä haaste, jota oli kiva seurata. Muhun verrattuna sulla ei kuitenkaan ole mitään ongelmaa, täältä kun löytyy lukemattomien omasta hyllystä yli 50 teosta... Ja tein juuri listaa kirjastoa varten!

  Eli pitäisi ottaa opiksi :)

  VastaaPoista
 4. Kunniotettava saavutus, mutta minussa myös hiukan pakokauhua herättävä otsikko :D En nimittäin voisi kuvitella tilannetta, että kotona ei olisi yhtään lukematonta kirjaa (onneksi kävi ilmi, ettei näin ollutkaan!). Pelkään ilmeisesti alitajuisesti kirjastolaitoksen romahdusta tai maailman kirjantuotannon loppumista, ja haalin nolottavissa mnäärin luettavaa hyllyyn: käytännössä siis melkein aina kun jotain luen omasta hyllystä, hankin uutta lukematonta tilalle (ettei ne vaan lopu!)...

  En edes ala laskea, paljonko lukemattomia kirjoja hyllyissä oikein on, mutta voin paljastaa, että jo ensimmäiseltä hyllymetriltä löytyy tuo seitsemän. Meillä tosin on miehen kanssa yhteinen kirjahylly, enkä aiokaan ehkä ihan kaikkia "sen kirjoja" lukea, joten sekin lisää lukemattomia.

  VastaaPoista
 5. Huikeaa, että voit sanoa lukeneesi (melkein) kaikki kirjat hyllystäsi. Mulla on enemmän lukemattomia kuin luettuja. Yleensä annan luetut eteenpäin ja säilön vain lukemattomia. Suuria poikkeuksia tietysti on. :)

  VastaaPoista
 6. Lukutoukka: Kiitos! Minun kirjastoreissuni ovat usein sellaisia, että tarvitsen kantoavuksi poikaystävän :D Joten tämä on aika iso juttu, että en edes käynyt kirjastossa kuin kaksi kertaa kuukauden aikana!

  Sikaloista tulee pian arviota!

  Maija: Voi olla, että järki menisi ;D Ei vaan, mutta en kyllä ole mikään hirmuinen kirjahamsteri ikinä ollut, ja pistän usein kirjoja eteenpäin ne luettuani. Ja jotenkin on outo ajatus säilöä kirjoja, joita ei ole lukenut. En tiedä miksi!

  Kata: Kiva, että muutkin kuin minä ovat tykänneet! No sinulla on ainakin pahan päivän varaelle luettavaa kotonakin, ei sekään hullumpaa ole.

  Miia: No kyllähän noita uusia lukemattomia kirjoja tuntuu hyllyihin kerääntyvän vaikka kuinka yrittäisi niitä lukea. Eli en tiedä, onko minullakaan ollut kuin nuorenpana tilanne, ettei omasta hyllystä löytyisi mitään lukematonta. Mutta kuten jo aiemmin totesin, en ole ikinä ollut mikään kirjahamsteri ja tykkään käyttää paljon kirjastoa, joten niitä ei ihan hirveitä määriä hyllyihin kerry.

  Hanna: No tapansa kullakin! Minä taas haluan pitää hyviä tarinoita omassa hyllyssä. Vaikka annan myös paljon eteenpäin lukemiani kirjoja. Nytkin kun kirjahyllyjä siivosin, niin pieni kasa kirjoja lähtee pikkusiskolle. Mutta hyvähän se vain on kirjoja kierrättää.

  VastaaPoista
 7. Wau, hieno saavutus! En ole toviin edes uskaltanut laskea, montako lukematonta hyllyssäni on...Useita kymmeniä kuitenkin..en varmaan hirveästi valehtele, jos sanon että lähemmäs sata jopa :O

  Mutta minusta onkin ihanaa, että tällä tavalla ei ikinä tule sitä ongelmaa, etteikö olisi hyvää luettavaa ;)

  VastaaPoista
 8. Susa: Se onkin asian toinen puoli. Toisaalta lukemattomat kirjat hyllyssä takaavat, että aina löytyy luettavaa.

  Itse inhoan, jos kotiin kerääntyy "turhaa tavaraa" ja lukemattomista kirjoista kun ei tiedä, mitkä ovat hyviä ja mitkä sitten joutavat lukemisen jälkeen kiertoon. Itse kun en yleensä jätä hyllyihin kuin hyvät kirjat ja lahjaksi saadut, ja loput lähtevät sitten toisten luettavaksi.

  Minä säilön hyviä tarinoita hyllyissäni!

  VastaaPoista
 9. Well done! Täytyy jossain vaiheessa ottaa itseään niskasta kiinni ja pyrkiä samaan. Minulla on myös melko paljon kirjallisuutta odottelemassa omissa kokoelmissa. Osa kirjoista on miehen fantasiakirjoja, joista suurin osa kiinnostaa minuakin, mutta en vain jotenkin saa aikaiseksi. Varsinkin kun luen niin paljon muutakin kuin fantasiaa. Lisäksi kirjojen ennakkokappaleita (töiden puolesta saatuja) on kymmenisen kappaletta ja sitten blogiarvonnoissa voitettuja ja alennuksesta ostettuja. Hyviä tarinoita löytyisi siis takuuvarmasti omastakin takaa, mutta kun jotenkin en vain osaa niihin tarttua.

  VastaaPoista
 10. Vautsi, hienoa! Mulla on noita lukemattomia hiukan enemmän, mut hienoa että sä pääsit tavoitteeseesi, näinkin pian!

  Toisaalta olisi kiva ettei olisi yhtään lukemattomia kirjoja niinkuin pienenä, aina lukisin pois heti kun saisin uuden, mutta ei tällä kirjojen osto/lainaamistahdilla niin käy ikinä.

  VastaaPoista
 11. Sonja: Minulla oli aivan sama tilanne. Ja kun ne kerta jo oli omassa hyllyssä, niin nehän ehtii lukea koska vaan, eikös? Itseäni eniten tympäisi se, että hyllyissä on useamman vuoden takaa lukemattomia kirjoja, kun en tosissaan mikään kirjahamsteri ole. Eli niissä on vähän kirjoja, niin miten ihmeessä voi useamman vuoden roikkua joku siellä lukematta. Siksi päätin repäistä ja lukea ne pois alta. Todellisuudessa mun hyllyssä on kyllä koko ajan lukemattomia, mutta kiinnostavimmat niistä luen sen verran nopsaa, ettei niitä ehdi kauheasti kertyä.

  Anni: Pakko sanoa, että on kyllä hyvä fiilis, että sai luettua varsinki ne jo useamman vuoden hyllyssä lukemattomina olleet. Joo, ei minullakaan varmaan tule tilannetta, että kaikki olisi luettua, mutta kun luku pysyy pienenä, niin on sekin jo jotain!

  VastaaPoista
 12. Jee! :) Tästähän tosiaan minäkin sain inspiraation vastaavaan haasteeseen ryhtymiseen. Lukemattomien kirjojen määrä on isompi mutta ajatus haasteen takana suurelta osin sama. Vaikka kirjaston käyttökin tietysti on erittäin kannatettavaa toimintaa, niin silti tulee välillä vähän hölmö olo kun kantaa kotiin ison kasan lainakirjoja vaikka omastakin takaa sitä luettavaa kyllä löytyisi. :D Lisäksi mustakin on tullut kohtuullisen tiukka turhan roinan karsija joten ymmärrän hyvin ajatuksen siitä ettet halua säilyttää kirjoja jotka eivät ehkä sittenkään ole säilyttämisen arvoisia - ja mistäs sitä tietää ennen kuin lukee? :)

  "Minä säilön hyviä tarinoita hyllyissäni" on lause jonka voisin itsekin sanoa - tosin käytännössä siis tulen aika paljon säilöneeksi myös tarinoita joiden uskon ja toivon olevan hyviä. :)

  VastaaPoista
 13. Satu: Itsekin tulee kyllä säilöttä myös tarinoita, joiden ainakin toivoo olevan hyviä!

  Niin ja kirjastossa pitää käydä ja omalla lainaamisella kannattaa. Mutta jos saisi yhdistettyä järkevästi omat kirjat ja kirjaston kirjat, että lukisi molempia tasapuolisesti.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.