torstai 10. marraskuuta 2011

Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija

Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija
s. 223, WSOY


Nyt on sitten viimeinenkin haasteeseen kuulunut oman hyllyn kirja luettu. Tämäkin on lahjaksi saatu ja myönnettäköön, että muuten kirja tuskin luettavaksi olisikaan päässyt. Kirja löytyy myös Keskisuomalaisen laatimalta listalta sadasta kirjasta, jotka ainakin pitäisi lukea ennen kuolemaa. Itse en kirjaa välttämättä tuolle listalle laittaisi.

Mutta asiaan, Havukka-ahon ajattelija kertoo niemensä mukaisesti Konsta Pylkkäsestä eli Havukka-ahon ajattelijasta. Kirja kuvaa melko lyhyttä aikaa Konstan elämästä, jolloin hän on parin tieteenharjoittajan apumies ja ampuu pyymetsot. Pääasiassa kirjassa siis seurataan Konstan ruoanlaittoa, metsässä kulkemista, miesten rupattelua ja siinä sivussa välillä avataan lukijalle Konstan menneisyyttä ja hänen ajatuksiaan.

Kirja alkoi heti niin tylsästi, että päätin ottaa tämän nukkariin luettavaksi ja luinkin tätä suunnilleen sellaiset 10 sivua per päivä, kunnes kirjan puolivälistä eteenpäin taisin lukaista kirjan kolmessa päivässä loppuun ja vieläpä kotona. Tästä huolimatta osa kirjasta meni ohi kun huomasin ajatuksen karkailevan jatkuvasti tylsähköstä tekstistä muualle. Oli kirjassa hetkensäkin ja lopun lukaisi melko rivakasti, mutta eipä ne hetket oikein kirjaa kannatelleet kuin parin sivun verran. Melko tylsältä tämä siis minusta tuntui. Pystyn silti ymmärtämään, miksi tämä on 50-luvulla suosiota saanut ja josta monet vieläkin tuntuvat tykkäävän. Mutta kun itse on lukenut paljon kirjoja ja lukee tätä vieläpä nykyihmisen silmin, niin tekstistä ei vaan hirveästi irronnut mitään.

Mutta kuten sanoin, oli tässä hetkensäkin: "Oikeastaan hän olisi saattanut ajatella vihaisemmastikin atomitouhuista ja vähän  muustakin, mutta eipä sitä ilkiä turhasta näykkiä, kun ihmisellä on tässä avaruudessa kusiaisen valtuudet." "Maapallo vihollisia täynnä... -- Kuka sitä rauhaa uskaltaa pitää, kun vihollinen hiipii selän takana...." "Eikö ne antaisi minun asua oman nahkani sisässä..."

Kieli oli vähän "vanhaa suomea" ja ihan kaikkia sanoja en ymmärtänyt. Suurinpiirtein kyllä ja teksti oli luettavaa, jopa ihan hauskaa paikoin. 

Eipä minulla tästä paljon enempää sanottavaa olekaan. Tulipa luettua ja muutama ihan hauska juttu pongattua. Ei tämä huono kirja ole, mutta eipä järin ihmeellinenkään.

♥♥

4 kommenttia:

 1. No onneksi ei tullut ostettua alelaarista kirjakaupasta, jos tämä ihan tylsä on :D Mä tykkäsin kirjan nimestä ja kannen ukosta vaan niin paljon..

  VastaaPoista
 2. No jos haluaa lukea kuvausta esimerkiksi kun joku kalastaa tai päättää tehdä kalakeiton maitoon, niin sitten tämä on juuri oikea kirja. Muuten tämä on - ikävä kyllä - melko tylsähkö.

  VastaaPoista
 3. Ihan ensiksi onnitteluni siitä, että sait haasteesi kunnialla päätökseen! Sitten vain uutta pystyyn, kun nyt on tullut hankittua runsaasti uusia kirjoja. ;)

  No ei tämä Havukka-ahon ajattelija kyllä minuakaan innostanut kun tämän aikoinani luin. Olen pitänyt enemmän muista Huovisista, joita olen kuunnellut äänikirjoina.

  Jos pitäisi suositella jotain Huovisen tuotannosta, niin se olisi Kylän koirat kertomuskokoelma. Mutta Huovinen nyt vaan ei ole mikään action-kirjailija vaan sellainen verkkainen tarkkailija, jolla on usein satiirinen pilke silmäkulmassa.

  Olen varmaankin väärää ikäpolvea (ja sukupuolta) pitääkseni Huovisesta. Luultavasti olen myös liiaksi vieraantunut luonnosta vaikka maaseudulla asunkin (kirkonkylässä sentään!) nauttiakseni tästä todella.

  VastaaPoista
 4. Kiitos ja uutta pystyyn tosiaan! Ei tässä muu auta.

  Minä en ole jotenkin ikinä varsinaisesti syttynyt millekään luonnon kuvaukselle tai sen kauneuden ihmettelulle kirjoissa. Vaikka luonnosta pidän ja joskus taivas on satumaisen oranssi jne, niin se on asia, jota pitää tuonne ulos mennä ihailemaan. Ei sitä kirjoissa enää kaipaa :D

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.