tiistai 20. joulukuuta 2011

Ally Condie: Tarkoitettu

Ally Condie: Tarkoitettu
suom. Kaisa Kattelus
s. 324, Tammi 2011


Ensimmäinen "lomakirja" on sitten luettu, vaikka töissä pitäisi jaksaa käydä vielä kolmena päivänä ennen itse lomaa. Näin kauan minä siis maltoin odottaa. 

Tarkoitettu kertoo hamaan tulevaisuuteen sijoittuvasta Yhteiskunnasta, jossa kaikki elämä on täysin säännösteltyä. Yhteiskunta päättää ihmisten työn, parin (vaimo, mies), ruoka-annokset, vaatteet, ja jopa kuolinpäivän. Vapaa-ajallekin on vain muutama Yhteiskunnan määrittelemä vapaa-ajantoiminta, joista valita. Viranomaiset pitävät huolen, että kaikki toimii mutkattomasti ja kapinallisia ei ole, koska heitä ei tietenkään suvaita uljaassa Yhteiskunnassa. Yhteiskunta on myöskin saanut jalostettua ihmisrotua niin, että esimerkiksi syöpä ja muut sairaudet ovat poissa.

Tällaisessa Yhteiskunnassa elää Cassia, jonka elämä muuttuu rajusti hänen täytettyään 17-vuotta ja pian hänen täydellisenään pitämänsä yhteiskunta näyttää hänelle todelliset kasvonsa. Cassia nimittäin saa parijuhlissaan parikseen parhaanystävänsä Xanderin, joka tuntuu aluksi juurikin parhaimmalta vaihtoehdolta, kunnes hän huomaa rakastuneensa toiseen, Ky nimiseen poikaan. Mutta valinnanvaraa ei ole, sillä Yhteiskunta on jo valinnut Cassian parin. Ja pian Cassia huomaa tekevänsä kuten hänen isoisänsä kuolinvuoteellaan toivoi hänen tekevän: taistelevan. Eikä se tapahdu seurauksitta.

Rehellisesti sanottuna olen kyllä aika pettynyt tähän trilogian ensimmäiseen osaan. En paljon odottanut, eikä tämä kyllä yhtään enempää antanutkaan. En tiedä johtuiko se minusta vai kirjasta, mutta luin tätä todella intensiivisesti ja silti tuntuu, etten päässyt lainkaan lähelle. En päässyt yhteiskuntaan sisään, en kokenut hahmoja läheisiksi enkä osaisi antaa heistä minkäänlaista luonnekuvausta Ky:tä lukuunottamatta, joka taisi olla kirjan ainoa kiinnostava henkilö. Vaikka yhteiskunnan idea oli mielenkiintoinen ja kutkuttava, niin se oli kuitenkin niin rajoittava, että se tuntui syövän kirjan tapahtumilta liikkumatilaa aivan liikaa. 

Vertasin tätä väkisinkin Justin Cronin Ensimmäiseen siirtokuntaan ja Suzanne Collinsin Nälkäpeli - trilogiaan, ja kyllä tämä jää niin laimeaksi niiden rinnalla. Vaikka kirja onkin viihdyttävä, nopealukuinen ja jatko-osat kiinnostavat, niin kyllä tästä silti paljon puuttuu. Mielestäni kirjassa pitää päästä syvemmälle. Tässä rakkaustarin ja se "kielletty rakkaus" jätti kylmäksi. Ei itkettänyt, ei tuntunut missään. Ja minä sentään pillitän yhä edelleen lukiessani Twilighteja, jotka nekään nyt mitään laatukirjallisuutta suoranaisesti ole haha.

Mutta jatkoa-odotellessa, josko tämä vaikka saisi vähän potkua ja lähtisi kunnolla käyntiin. Nyt nyhjättiin vielä siellä lähtöruudussa. 

Vaikka minä en syty, niin muut syttyvät! Kannattaa siis lukaista myös vaikka Jossun ja Annin arviot!

½

6 kommenttia:

 1. Minäkin olet miettinyt tämän kirjan lukemista, mutta tuli kyllä vahvat Nälkäpeli-vibat, vaikkei tässä sitä peliä olekaan ;/ No, ehkä sitten joskus, kun olen unohtanut koko Nälkäpelin!

  VastaaPoista
 2. Siis kyllä tämä tosi paljon Nälkäpelistä poikkeaa, mutta periaatteessa idea on kyllä aika läheltä poimittu. Ja tämä on oikeasti kuin varjo, jos vertaa Nälkäpeliin.

  VastaaPoista
 3. Kun aikanaan näin kirjastossa tämän kannen, kiinnostuin, mutta sinne se vielä jäi hyllyyn ;)

  Nälkäpelistä tuli mieleen, että minun on ollut aikomus tutustua siihen sarjaan, mutta aina unohdan katsoa kirjastosta/laittaa varaukseen. Eikös siitä ole leffakin tekeillä...muistankohan omiani ;)

  VastaaPoista
 4. Susa: Nälkäpeli on kyllä ihan tutustumisen arvoinen sarja. Ja tietääkseni leffa on tuloillaan!

  VastaaPoista
 5. Tätä kirjaa en ole lukenut.

  Hyvää joulua Sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
 6. Kiitos ja hyvää joulua myös sinulle!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.