torstai 8. joulukuuta 2011

Jane Austen: Emma

Jane Austen: Emma
suom. Aune Brotherus
s.462, Wsoy


Austenin Emma on vihdoin luettu ja kuten Kasvattitytön tarinan kohdalla painin saman ongelman kanssa, etten tiedä olenko lukenut tämän aiemmin vai en. Kirjaan perustuvan sarjan olen nähnyt ja kirja tuntui tutulta, mutta johtuuko se sarjasta vai siitä, että olen jo nuorempana tämän lukenut. Tiedä häntä, mutta nyt tämä on ainakin varmasti luettu.

Ei ehkä ollut parhain idea lukea kahta Austenia putkeen. Vaikka Austeneista pidänkin ja tiettyyn mielentilaan nämä sopivat täydellisesti, niin kahden kirjan verran rauhallista seurapiirielämää voi alkaa hieman tympäistä jossain kohtaa. Itselläni se oli jossain Emman puolessa välissä. Kirja oli siis tosissaan hyvä ja tykkäsin lukea sitä, mutta jossain kohtaa olisi kaivannut vähän enemmän "äksöniä". Varsinkin kun tiesi jo, miten kirja tulee päättymään.

Emma on, kuten muutkin Austenin kirjat, täynnä ihmissuhteita, jotka menevät vähän mutkalle ja sitten niitä suoristellaan. Jos vertaan tätä kirjaa viimeksi lukemaani Kasvattitytön tarinaan, niin tässä on huomattavasti hauskemmat ja mielenkiintoisemmat henkilöhahmot, mutta toisaalta tarinassa on vähemmän tapahtumia ja siinä missä Kasvattitytön tarinassa liikutaan siellä sun täällä, niin tässä kirjassa tapahtumat eli kutsut, keskustelut, tanssit ym tapahtuivat samassa miljöössä. Eli voisi sanoa, että aika samassa sarjassa painivat, mutta eri syistä. Kerronta oli Austenille ominaista, tarkkasilmäistä, hauskaa ja satiiristakin. Ylpeyttä ja ennakkoluuloa tai Viisastelevaa sydäntä nämä kaksi nyt lukemaani teosta eivät päihitä.

On silti sanottava, kuten Kasvattitytön tarinasta kirjoittaessa, että on se uskomatonta, että näin vanha kirja (1816) uppoaa nykylukijaan näinkin hyvin. Oikeastaan tässä ei ollut muuta vikaa kuin hitaus, joka aiemman hitaan kirjan jälkeen tuntui liialliselta. Mutta oikeasti, kuinka paljon ihminen loppujen lopuksi on vajaassa 200 vuodessa muuttunut? Näissä kirjoissa kun tunnutaan painivan melko samojen ongelmien kanssa kuin nykyäänkin.

Jos kaipaat jotain kepeää, turvallista ja mukavan hidasta kirjaa, niin tartu Austeniin. Ja kannattaa toki muutenkin nämä lukea läpi, sillä hyviä kirjoja nämä ovat ja samalla saa kurkata menneiden aikojen olohuoneisiin.


8 kommenttia:

 1. Miulla on jokseenkin samanlainen suhtautuminen Austeniin, välillä ihan nautin kurkistuksista, mutta ihan suosikkeihin eivät kaikki Austenin klassikot yllä. Ja kaksi Austenia perätysten on jo aika hyvin... :P

  VastaaPoista
 2. Minä luen tätä parhaillaan ja olen samoilla linjoilla. Paikoin hieman hidas vaikka kovasi tykkäänkin;) Sitäpaitsi teksti on ärsyttävää vanhaa fonttia jota on vaikea lukea:D

  VastaaPoista
 3. Noora: Kaksi Austenia perätysten on yksi Austen liikaa! Minusta Viisasteleva sydän on Austenin paras.

  Sanna: Minunkin painoksessani oli joku vanha fontti, jota oli vaikea lukea ja silmät hyppi riviltä toiselle ja hämärässä oli tosi hankala lukea. Se oli myöskin yksi syy hitaaseen lukemiseeni ;(

  VastaaPoista
 4. Jane Austen on yksi lempikirjailijoistani ja lukiessani tekstiäsi itsellä tuli tarve saada käsiin taas Austenin kirja! :) Vaikka Austenin kirjat ovat täynnä ihmissuhdesotkuja, joiden selvittely kestää kirjan loppuun asti, ovat kirjat silti kyllä hyviä :)

  VastaaPoista
 5. Hei Katri, olen katsonut Austenin Emmasta Yleltä jonkun sarjan tai elokuvaversion (ei tuota Gwyneth Paltrow:n elokuvaa). Sen jälkeen olisin halunut lukea kirjankin, mutta se jäi kesken. Se ei vaan vetänyt, mutta Kasvattitytön tarinaa voisin kokeilla Austenilta seuraavaksi.

  VastaaPoista
 6. Kirjahiiri: Kirjoissa on kyllä oma vetovoimansa huolimatta siitä, että tapahtumat eivät varsinaisesti päätä huimaa :D

  Sara: Kasvattitytön tarinassa on ainakin hieman enemmän tapahtumia kuin tässä Emmassa. Emma taasen tuntui jotenkin fiksummalta kirjalta - en tiedä miksi. Minä haluaisin kovasti nähdä juuri tuon Gwyneth Paltrow:n elokuvan!

  VastaaPoista
 7. Minulle tuli sama fiilis tekstistäsi kuin Kirjahiirelle, eli tekisi mieli lukea jokin Jane Austenin kirja. Teininä luin kaikki kirjastosta löytämäni Austenit läpi, mutta sen jälkeen olen tainnut vain katsella sarjoja ja elokuvia.

  VastaaPoista
 8. Jenni: Minäkin olen suurkuluttanut noita kirjoista tehtyjä sarjoja :D Mutta ei kun sitten vuorostaan lukemaan taas Austenia, jos siltä tuntuu.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.