sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Jean Kwok: Käännöksiä

Jean Kwok: Käännöksiä
suom. Ulla Lempinen
s. 275, Bazar

Tämä kirja sai minut jäämään sänkyyn yöpaidassa peittojen alle niin pitkäksi aikaa, että kaikki valoinen aika oli ohi ja jouduin kävelemään kauppaan pimeässä. Tätä kirjaa lukiessa itkin - pitkästä aikaa. Kankean alun jälkeen luin kirjan hujauksessa. Tämä ei ollutkaan sellainen, kuin kuvittelin.

Käännöksiä kertoo Hongkongista Amerikkaan, New Yorkiin, muuttaneesta kiinalaisäidistä ja hänen tyttärestään. Muutossa heitä on avustanut äidin sisko, joka on hankkinut heille asumiskelvottoman asunnon ja äidille työn miehensä tehtaasta, jossa työ on rankkaa ja palkka tietenkin mitätön. Palkasta osa menee siskolle ja tämän miehelle velkojen lyhentämiseksi, vuokraan jne. Kertojana kirjassa toimii tytär, "Kimberly", joka pyrkii selviytymään koulusta ja rientää sieltä suoraa tehtaalle äitinsä apuriksi. Kimberly oppii nopeasti englantia ja on muutenkin älykäs ja fiksu, joka on hänen pelastuksensa tuossa kurjassa maailmassa, johon he ovat päätyneet. Toivo paremmasta huomisesta elää sekä äidin, että tyttären mielissä.

Kun aloin lukemaan kirjaa, vähän petyin. Olen lukenut paljon maahanmuuttoa koskevia kirjoja (tosin en kiinalaisista maahanmuuttajista kertovaa, ainakaan muistaakseni), eikä alku juurikaan tuntunut eroavan muista. Tytär hoitaa puhumisen, kun äiti ei osaa paria sanaa enempää paikallista kieltä. Huono työ, huono palkka, ja tytär saa koulussa tuntea olevansa erilainen. Hohhoijaa. Mutta tämä kirja ei kertonut pelkästään maahanmuutosta, kurjista oloista tai kaiken uuden vieraudesta, ja siitä selviytymisestä vaan minulle keskiöön nousi ihmissuhteet, rakkaus, kova yrittäminen ja onnistuminen, valintojen vaikeus. Se, että elämässä täytyy taistella ja millaisen voiton voi saada, kun ei luovuta vaan jaksaa. Toisaalta myös se, mistä joutuu ehkä luopumaan.

Suomennos oli mielestäni hyvä ja muutenkin kerronta oli iskevää, osuvaa ja vei syvälle tarinaan. Kirjaa oli helppo ja mukava lukea, ilman että tarina olisi jäänyt tyhjäksi. Kirjassa on vähän sivuja ja silti vuodet vain vierivät, mutta kerronnassa on osattu kuvailla juuri ne ratkaisevat hetket, kohdat, elämä, että se tulee niin lähelle. Että elää vuodet tytön mukana. Minä pidin kirjan kielestä ja tavasta kertoa.

Oikeastaan tästä on vaikea kirjoittaa, kun on lukenut tätä herkässä tilassa itkeskellen, ja on vähän sokea kaikelle. Sillä olihan kirja osittain aika naiivi ja vähän itsestäänselvä. Tavallaan osasi arvata, miten kirja päättyy, vaikka sitä muutaman kerran joutui ehkä hieman epäilemäänkin. Minulle tämä oli hyvänmielen kirja, viesti siitä, miten pitäisi yrittää ja arvostaa elämäänsä. Se, että joskus saattaa olla aika sokea kaikelle pahuudelle ja toisaalta se, että kaikesta kurjuudesta huolimatta toivo elää, kun vaan jaksaa uskoa. Pitää uskoa - loppuun asti.

En tiedä olisinko antanut tälle aivan yhtä paljon pisteitä kuin nyt teen, ellei tämä olisi suunnattomasti viihdyttänyt minua, saanut minut tosiaan käpertymään pitkäksi aikaa peiton alle ja itkemään. Minusta hyvä kirja itkettää ja vähän naurattaa, vie mukanaan ja silloin voi antaa vähän anteeksikin. Ja kyllä minä tästä kirjasta paljon pidinkin.

Ps. Minusta tuntuu, etten osannut nyt yhtään kirjoittaa kuten tämä kirja vaatisi. Kyllä tämä kannattaa lukea. Tämä on vähän erilainen tarina monien muiden joukossa.

4 kommenttia:

 1. Haa, voitin tämän kirjan Järjellä ja tunteella-blogin arvonnasta ja odottelen kirjaa saapuvaksi :) Mielenkiintoiselta kirjalta vaikuttaa, pitänee itsekin sitten käpertyä peiton alle lukemaan :)

  VastaaPoista
 2. Nonni! Suosittelen kyllä sekä kirjaa että peiton alle käpertymistä.

  VastaaPoista
 3. mä olin jo vähän hylännyt tämän kirjan lukulistaltani kun aika moni on ollut pettynyt, mutta ehkä pitäisi kuitenkin lukea...

  VastaaPoista
 4. Itselläni oli tosi ristiriitaiset odotukset tätä kohtaan, kun ensin tämä tuntui saavan paljon kehuja ja sitten varmaan odotettiin paljon kirjalta, kun seuraavaksi alkoi tulla melko pettyneitä arvioita.

  Jotenkin pessimistisesti odotin, että ei tämä nyt sitten varmaan niin hyvä olekaan ja siksi varmaan alku tuntui niin tahmealta, mutta kyllä mä tykkäsin. Kaikesta huolimatta! Eli kannattaa lukea. Tämä ei ole pitkäkään!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.