tiistai 13. joulukuuta 2011

Turkka Hautala: Salo

Turkka Hautala: Salo
s. 320, Gummerus


Kun aloitin lukemaan Turkka Hautalan Salo kirjaa, niin aluksi minua ärsytti kirjassa kaikki. Kieli oli juuri niin ärsyttävän kikkailevaa, kuin mihin suomalaiskirjailijat usein tuntuvat sortuvan ja tarina lähti niin puuduttavasti liikkeelle, että pelkäsin koko kirjan olevan yhtä ja samaa. Alun jälkeen kuitenkin huomasin lukevani kirjaa suurella innolla ja intensiivisesti lukien aina ehtiessäni useampia kymmeniä sivuja kerralla.

Kirja kertoo nimensä mukaisesti Salosta. Suomalaisesta pikkukaupungista suunnilleen Turun ja Helsingin välissä. Kertojaääniä on monta ja näkökulmiakin useita. Jokainen kertoja kertoo omasta suhteestaan Saloon. Kertojana on tehtaanpomoa, postinkantajaa, nakkikioskinmyyjää, ambulanssikuskia, maahanmuuttajaa ja niin edelleen. Kertojia on yhteensä 11. 

Tarinat ovat kaikki omanlaisiaan, toiset kiinnostavampia kuin toiset. Itse olen ollut Salossa parisen kertaa pidemmänkin ajan ja kierrellyt sen verran, että vaikka vierailuista on aikaa kulunut, niin mielessä on aika selkeä kuva paikasta. Mutta vaikka Salo olisi jäänyt välistä, niin tämä kirja voisi silti kertoa lähes mistä tahansa pikkukaupungista, -kunnasta tai kylästä ja varmasti uppoaa moneenkin kuvauksena pienen kaupungin elämästä. Tietysti jokaisella paikalla on oma leimansa ja varmasti tästä kirjasta Salolainen repii irti enemmän kuin moni muu. Näin ainakin uskoisin.

Vaikka kirjasta pidin ja siinä on jotain, mikä kovasti vetää puoleensa, niin on kirjassa silti ne heikotkin kohdat. Kuten jo alussa mainitsin, niin liiallinen kielellä kikkailu ei oikein minuun uppoa. Tässä sillä oli tarkoituksensa ja paikkansa, eikä se alun jälkeen enää paljon häirinnyt (paitsi kohdissa, joista se vei uskottavuutta itse tarinalta) mutta usein tällainen vaan täyttää kirjaa ja itse kertomus tuntuu jäävän vaisuksi. Tässäkin kirjassa oli mielestäni hirveästi itsestäänselvyyksiä ja jopa kliseitä. Tuli sellainen olo, että tämä kaikki on jo nähty ja kuultu ja vieläpä useasti. Mitä uutta tällä oli tarjota? Kuvaus Salosta?

Mutta kirja osaa myös lyödä ällikällä lukijansa. Kesken kaiken rattoisan elämän vaan lyödään kuin märällä kintaalla päin naamaa. Toisaalta kirja jättää kysymyksiä. Mitä sitten tapahtui? Oliko siellä joku muukin? Miten pahasti sen yhden kävi? Tekisi mieli jatkaa tarinoita vielä muutamilla sivulla ja elää Salolaisten mukana hieman pidempään.

Että sellainen kirja. Aikas hyvä suomalaiseksi kirjaksi ja kyllä tämä ihan hyvä lukukokemus kaikesta huolimatta on, nopealukuinenkin. Ei tämä kylmäksi jätä.

5 kommenttia:

 1. Ne lukukokemukset ovat jotenkin kiehtovia, kun kirjan alussa tuntee melkein ärsytystä ja viimeisillä sivuilla sitten huomaakin nauttineensa ja tempautuneensa mukaan.

  En ole vieläkään lukenut T. Hautalalta mitään, vaikka aikonut olen koko vuoden ;) Ehkä ensi vuonna!

  VastaaPoista
 2. Arviosi perusteella tulin siihen johtopäätökseen, että saattoi olla aivan hyvä päätös luopua omasta Salostani. Luulen, ettei tästä olisi tullut minulle mitään kovin huippua lukukokemusta.

  VastaaPoista
 3. Susa: Niin on! Toisaalta mun mielestä vahva kirja vie mukaansa ekalta sivulta. Vaikka sanotaanko, että kaksi lemppariani on ärsyttänyt minua suuresti ekoilla sivuilla (Tie ja Tyrskyt!) Kannattaa tutustua! Itseäni kiinnosotaisi lukea Paluu kirja.

  Laura: Mietin itseasiassa juuri sinua tätä lukiessa, että mitähän sinä olisit pitänyt! Jotenkin tämä ei kyllä vaikuttanut sinun tyyliseltä kirjaltasi yhtään. Itse taas toisaalta tykkäilen tällaisistakin aina välissä. Mutta jos joskus sopiva rako on, niin ei hullumpi kotimainen kirjailija, johon tutustua.

  VastaaPoista
 4. Minä tykkäsin tästä tosi paljon ja varmaan Hautalan Paluusta vieläkin enemmän:)

  VastaaPoista
 5. Sanna: Minua kiinnostaisi kovasti lukea Paluu!

  Luulen, että tämä kirja olisi uponnut paremmin, jos en olisi jo aiemmin lukenut niin paljon samantyylisiä kirjoja. Vaikka hyvähän tämä oli!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.