lauantai 21. tammikuuta 2012

Isabel Abedi: Lucian

Isabel Abedi: Lucian
suom. Tiina Hakala
s. 568, Otava 2010
(Saksankielinen alkuteos Lucian, 2009)


Jotain kirjasta kertoo sekin, että luin tämän jo tiiliskiveksi laskettavan kirjan lähes kokonaan päivän sisässä. Olin aloitellut jo torstai-iltana, kun halusin lukea "hetken" (100 sivua...) ja eilen luin sitten loppuun. Virkistävällä tavalla erilainen nuortenkirja! Mukavaa vaihtelua vampyyrien ja ihmissusien seassa. Ja mikä parasta: ainakaan minä en arvannut mistä kaikessa on kyse.

Kirja kertoo 16-vuotiaasta Rebeccasta, joka törmää outoon Luciaan. Lucian on menettänyt muistinsa, eikä kukaan tunnu kaipaavan häntä missään. Rebeccasta hän silti tietää mitä erikoisempia asioita. Niin menneisyydestä kuin ennustajan tavoin myös tulevaisuudesta. Pari tuntuu vetävän toisiaan puoleensa kuin heillä olisi jokin näkymätön yhteys. Hitaasti Lucianin mysteerinen menneisyys alkaa selvitä, vaikka matkassa onkin muutama mutka. 

Kirja ei ole mikään perinteinen siirappinen rakkaustarina, eikä Rebeccan elämä pyöri yhtäkkiä pelkästään Lucianin ympärillä, vaikka hän paljon tilaa ajatuksissa viekin. Tarina on mielestäni ihanan inhimillinen, johon on kivasti heitelty paljon erilaisia aineksia ja saatu se silti pysymään koossa. Löytyy lesbovanhempia, "tissiongelmainen" kaveri, kusipäisiä poikia, seksiä, lämmintä ystävyyttä ja kylmiä ihmisiä. On ongelmia, on onnea, on syvällisyyttä ja pinnallisuutta. Oikein mukava nuortenkirjaksi!

Mitään varsinaista kompastuskiveä kirjassa ei tainnut olla, ja kirjailijan ratkaisut tuntuivat oikeilta, vaikka muutamien tapahtumien kohdalla tuntui, ettei niillä ollut merkitystä tarinan kannalta. Toisaalta luin kirjan aika nopeasti (ja sairaslomalla...), että osa saattoi mennä ihan ohikin vain. Enkä takertunut pikkuseikkoihin, vaan kirja toimi pelkkän viihdykkeenä. Ainoa mikä ehkä tökkäsi, jälleen kerran, oli loppu. Enkä tarkoita nyt varsinaisesti loppu loppua, vaan "lopun alkua". Mielestäni meni ehkä hieman yli ja jotenkin vähemmälläkin olisi saanut paljon aikaan. Loppuratkaisu sen sijaan sopi kirjan tyyliin. 

Mutta oli kyllä hauska yrittää arvuutella, että missä kaikessa on kysymys. (Seuraavaa ei kannata lukea, jos ei halua tietää, mikä Lucianin salaisuus ei ainakaan ole!) Villein veikkaus taisi olla se, kun epäilin pojan muuttuvan aina välillä mustaksi kissaksi... Toisaalta nyt kun miettii, niin ehkä kirjailija muutamalla aika ovelalla kikalla siihen pyrkikin. No, kissa hän ei ollut, vaikka kissamaisesti liikkuikin ja vaikka kuvioissa musta kissa muuten pyörikin. (Paljastukset loppunee tähän!)

Kuten siis sanoin, kirja oli kivan erilainen, viihdytti ja ainakin itse luin aika jännitysellä osan! Vaikka välissä tuntui olevan vähän "turhia sivuja", niin saatiinpahan monipuolinen kuva hahmoista jos ei muuta. Valitettavasti kirja ei kuitenkaan miksikään huipuksi yllä ja ei ihme, ettei tästä ole kauheasti missään kohuttu (ja jos on, niin mennyt ainakin multa ohi). Aika sellanen perus kerran luettava, ihan ok, mutta siinä se.

♥ ½

4 kommenttia:

 1. Mukavaa, että tämä kirja onnistui viihdyttämään sinua :)

  Minä luin Lucianin viime kesänä, enkä oikein tykännyt.

  PALJASTUKSIA;
  Minusta oli omituista, miten alussa keskityttiin paljon esim. kaverisuhteiden kuvauksiin, kun ne sitten yhtäkkiä lakkasivat merkitsemästä oikein mitään. Tuntui, kuin olisin lukenut jotain hätäisesti editoitua kirjaa, jonka valmiista versiosta unohtui jotain oleellista pois. (Ja johon jäi liikaa ylimääräistä.)

  VastaaPoista
 2. Maija: No olen kyllä vähän samaa mieltä noista kaverisuhteista. Ja muutenkin kirjassa välillä jauhettiin epäolennaisuuksia. Mutta tosiaan luin tätä ihan vaan aikani kuluksi ja siihen tämä kelpasi hyvin.

  VastaaPoista
 3. Minäkin luin kirjan yhden vuorokauden aikana, se oli kuin pikaliimalla käsiini tarrautunut. Huh! Todella taidokas kirja, hienoja yksityiskohtia, mutta tosiaan tuollaisia erikoisia "unohduksiakin" mukaan mahtui. Kirja varmaan julkaistiin melko pian sen valmistumisesta eikä ehtinyt jäädä hautumaan. Voittaa silti monet muut kaltaisensa. Kerrankin rohkeasti erilainen! Tykkäsin. ♥

  Ps. Löysin blogisi vasta äskettäin, ihanan samankaltaisia kirjoja ja jatuksia!

  VastaaPoista
 4. Nafisan: Tämä oli kyllä kivan erilainen. Vähän enemmän vivahteitakin kuin useimmissa muissa vastaavissa nuortenkirjoissa.

  Tervetuloa lukijaksi! =)

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.