maanantai 20. helmikuuta 2012

Sara Gruen: Vettä elefanteille


Sara Gruen: Vettä elefanteille
suom. Anna-Maija Viitanen
s. 366, Bazar 2009
(Water for Elephants, 2006)


Vettä elefanteille on yksi niitä kirjoja, joihin olen tarttunut pelkästään blogiarvioiden perusteella. Itseasiassa niiden perusteella ostinkin tämän kirjan alennusmyynneistä itselleni. Alkuasetelmiltaan kirja kun ei minua muuten houkutellut lainkaan. Minä en pidä sirkuksesta, en tiedä olenko ikinä sirkuksessa käynyt  (ehkä lapsena... selittäisi mun järjettömän klovnikammoni) mutta en kyllä ainakaan koe tarvetta sinne mennä. Sirkuksesta tulee mieleen muka-hauskat pellet, meteli, eläinten kärsimys, outouksien töllistely, temppuilut ja ihmisten huijaus. Argh, kuka sellaisesta nyt ainakaan lukea haluaa? (No ilmeisen moni...)

Onneksi kuitenkin tartuin tähän kirjaan, koska vaikka tarina nyt pyöriikin sirkuksen ympärillä, niin ainakin minä koin tarinan vetovoiman olevan aivan muussa ja kammoksumani sirkusteema upposi minuun kuin veitsi voihin. Kirjahan kertoo siis 90 vuotiaasta Jacob Jankowskista, joka on nuoruudessaan viettänyt useamman vuoden sirkuksessa. Välillä olemme 90 vuotiaan Jacobin kanssa vanhainkodissa, välillä nuoren Jacobin kanssa kiertävässä sirkuksessa näkemässä ja kokemassa sirkuselämän kauniita ja kauheita puolia. Tarina on kiehtova, kaikista karmeuksista ja eläinten kaltoinkohtelusta huolimatta. 

Tarinassa minua kiehtoi ennen kaikkea hahmot. Osa hahmoista oli iljettäviä, mutta joukkoon mahtui monta varsin leppoisaakin ja huippua kaveria kuten Walter ja Kameli. Niin ja Rosie. Tottakai myös tarina itsessään oli kiehtova, vaikka keskivaiheilla koin pientä kyllästymistä ennen kuin jälleen loppua kohden noustiin. Kirjan irstailut eivät juuri häirinneet, vaikka normaalisti olisin saattanut kokea ne typerinä. Yksi kirjan parhauksia oli kuitenkin 90 vuotiaan Jacobin kuvailut ja huumori. Ne kun on aina pieninä lukuina muiden lukujen välissä ja näitä lukuja minä ainakin odotin innolla.

Yllättävää kyllä, minä pidin kirjan lopusta valtavasti. Odotin jotain täysin muuta ja tämän vuoksi loppu ehkä pääsikin yllättämään minut. Ehkä lopussa vähän turhaa kiirehdittiin, mutta toisaalta mitä sitä jäädä sitten enää jauhamaan, kun oleellisin on jo tullut. Tästä kirjasa jäi hyvä maku suuhun kaikesta huolimatta. 

En tiedä osaanko kirjoittaa tästä enempää. Tämä oli todella tervetullutta vaihtelua lukemieni kirjojen joukossa ja minä viihdyin tämän parissa mainiosti. Onneksi ainakin itse olin välttynyt pahimmilta juonipaljastuksilta, koska tarina on parhaimmillaan juuri sellaisena, kun siitä ei paljon tiedä. Siksi itsekään en halua tästä juuri enempää sanoa kuin, että kannattaa lukea!

Seuraavaksi hyllyssä odottaisi kirjaan perustuva elokuva. Katsotaan yltäänkö se edes lähelle samaa.

Kirjasta kirjoitelleet myös ainakin Sanna & Susa! (Pikaisella googlailulla en löytänyt montaakaan arviota, joten omiaan saa linkitellä, niin voin laittaa ne tähän.)22 kommenttia:

 1. Voi, tämä on minun lemppareimpia lukemiani kirjoja! Kirjan tunnelmassa on vain sitä jotain. Ja Rosie! Pidin sinun tavoin kovasti niistä kohdista, joissa ollaan nykyhetkessä 90-vuotiaan Jacobin kanssa vanhainkodissa, mitä huumoria :D

  Elokuvakin on aika hyvin onnistunut, muttei ole sellainen harvinainen poikkeus että olisi kirjaa parempi tai yhtä hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa juuri sinun hehkutuksesi jälkeen minäkin päätin lukea tämän! (Oletko muuten blogannut tästä? En millään löytänyt ainakaan merkintää jos olet...)

   Minä ajattelin katsoa leffan tänään! Katsotaan miten käy.

   Poista
  2. Kiva, että hehkutus tuotti tulosta! :D Oon näemmä lukenut tän elokuussa 2010 (kiitos Goodreadsille tästä tiedosta) eli ihan muutamaa kuukautta ennen blogin perustamista.

   Kerropa sitten fiiliksiä leffasta jonnekin! :)

   Poista
  3. Jep! Ja olen kyllä muitakin hehkutuksia lukenut, että ei siinä.

   Juu kerrotaan kyllä :)

   Poista
 2. Katsoin leffan - ja pidin (VAIKKA SIINÄ OLI ROBERT PATTINSON - HYIII). Ehkä pitäisi ottaa itseäni niskasta kiinni ja tarttua kirjaankin. Varsinkin tämän sinun postauksesi jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Robert Pattinsonin takia on täytynyt harkita pitkään, katsooko elokuvan vai ei haha. Kyllä kirja kannattaa lukea, varsinkin jos piti leffasta, voisin kuvitella, että kirja on parempi ;)

   Poista
 3. Oon ihan samaa mieltä, sirkuksessa ei ole mitään viihdyttävää! Vihaan pellejä, sirkuksen hajua, hevosesityksiä ja mukahauskutuksia, joissa yleisöstä revitään joku mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei ne kyllä miltään huvituksilta tunnu. Kauheat räikeät värit sotkettuna yhteen, se melu, haju, uuurh. Mutta tässä kirjassa se vielä meni ;)

   Poista
 4. Katri, nyt näyt palkissani...en tajua;-)

  Toivottavasti kirjat ovat saapuneet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloggeria ei tajua kukaan! Istanbul on saapunut, toinen ilmeisesti vielä matkalla :)

   Poista
 5. Olen törmännyt tähän kirjaan niin monesti blogeissa ja kaupoissa se tuntuu aina tulevan myös vastaan. Ja kaikkialta olenkin kuullut vain hyvää kyseisestä kirjasta!

  VastaaPoista
 6. Jes, piiiitkän tauon jälkeen blogisi päivittyy taas sivupalkkiini! Ja täällä heti kommentoimassa. :)

  Minä en pitänyt tästä kirjasta mitenkään kauheasti. Olihan se ihan hyvä ja viihdyttävä, muttei minulle sen enempää. Onneksi monelle muulle oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tulit kommentoimaan :)

   Minä itse luulen, että luin tämän juuri oikeaan rakoon, koska kaipasin jotain takuu varmaa viihdyttäjää ja helppolukuista kirjaa. Muuten tämä olisikin saattanut tuntua vain "ihan hyvältä ja viihdyttävältä". :)

   Poista
 7. Vanhana (nuoriso)sirkusharrastajana täytyy nyt todeta, että kokeile joskus mennä katsomaan ns. nykysirkusta. Siellä ei yleensä ole sen enempää klovneja, eläimiä kuin kummajaisiakaan :) Asuit muistaakseni Turussa, joten luulisin Turun amk:n sirkuslinjalaisten ainakin järjestävän siellä jotain.

  No, omalla kohdalla myönnän kyllä, että minua kiehtoo ihan tuo "vanhanaikainenkin" sirkus, mutta enpä viitsi yleensä käydä katsomassa mitään Sirkus Finlandiaa, taso ei oikein ole vakuuttanut :( Eli hyvä, että sitä on sitten tarjolla näin kirjallisuuden muodossa! Luinkin tämän kirjan joskus silloin kun se ilmestyi, mutta en ole koskaan tuonut sitä blogiini. Muistaakseni tykkäsin, muttei tehnyt mitään suurensuurta vaikutusta kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa tiedän, ettei nykypäivänä sirkus enää ole sama. (Olen esim kröhöm katsonut telkkarista....)Se on ehkä enemmänkin se mielikuva siitä. On täällä kiertävää sirkusta ja ilmeisesti ihan paikallistenkin järjestämää joo. Ei vaan sytytä. Vaikka onhan se aina upeaa, kun joku trapetsitaiteilija näyttää kykynsä, mutta siitä huolimatta. Ei ole mun juttu :)

   Pääasiassahan tämä kirja on viihdyttävä, eli jos haluaa viihdettä, niin siihen rakoon tämä on juuri sopiva kuten esim itselläni.

   Poista
 8. Minäkin tosiaan pidin kovasti tästä ja vähän pelonsekaisin tuntein katsoin leffan, mutta hitsit, se olikin tosi hyvä ja sitä vähän niin kuin palasi takaisin kirjan maailmaan, niin hyvin leffa nojasi kirjaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuva oli kyllä ihan hyvä ja kunnioitti pitkälti kirjaa. Mutta kyllä mulla alkuun tuli sellainen "ei ei ei vanha Jacob tuolta näytä!" ja muita tunnekuohuja haha :D Mutta kyllähän se sitten, kun yritti olla vertaamatta koko ajan kirjaan, niin ihan hyvä oli.

   Poista
 9. Paketti tuli perille, kiitoksia paljon! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho olipas nopeaa toimintaa :D Ja toivottavasti hieman karuhko paketin ulkomuoto ei säikäyttänyt :D

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.