keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Elif Shafak: Kirottu Istanbul

Elif Shafak: Kirottu Istanbul
suom. Maria Erämaja
s.498, Gummerus 2012
(The Bastard of Istanbul, 2007)


Jotain kirjasta kertoo se, että viime aikoina olen tankannut lyhyitäkin kirjoja melko pitkään, mutta nämä vajaat 500 sivua menivät melko hujauksessa. Minä pidin tästä kirjasta. En niin paljon kuin ajattelin, että pitäisin, mutta pidin kuitenkin. Lukiessani kirjaa ajattelin, että siinä on jotain häiritsevää, jotain joka pilasi muuten lähes täydellisen lukukokemuksen, mutta lopun muutamat käänteet saivat jo melkein unohtamaan häirinneet seikat. Ei silti aivan.

Kirottu Istanbul kertoo tarinan Istanbulissa asuvasta perheestä, johon kuuluu useamman sukupolven naisia, mutta ei yhtään miestä. Miehiä kun vaivaa sukukirous, jonka vuoksi kaikki suvun miehet kuolevat nuorina. Suvun ainut elossa oleva mies on paennut Amerikkaan. Jokaisella perheen jäsenellä on oma tarinansa, oma historiansa ja omat salaisuutensa. Kirjassa näitä tarinoita avataan hitaasti ja paljastetaan suuri menneisyys, joka selittä nykyisyyden oireita. Suurimmat salaisuudet alkavat paljastua, kun Istanbuliin saapuu Amerikkaan paenneen "veljen" vaimon tytär. 

Kertomus on hyvä ja oivaltava. Hitaasti aukeavat tarinat hahmojen takana ovat kutkuttavia ja kurkkaus Turkin kulttuuriin mielenkiintoista. Minua vain häiritsi kirjassa jälleen kerran ennakoitavuus. Vaikka kaikkea ei ennalta osannut odottaa, niin turhan paljon. Olisin ehkä kaivannut tähän vähän enemmän yllätysmomenttia (kuten useimmissa kirjoissa, eli tämä on lähinnä minun mieltymykseni, ei niinkään kirjan vika). Lisäksi olisi ollut mielenkiintoista kulkea enemmän Turkin kaduilla, mutta tässä kirjassa pysyttiin melko tiukasti Kazancin perheen kotona. 

Tarina oli myös todella runsas. Vaikka kaikella olikin paikkansa ja tarkoituksensa, niin itse menin hieman sekaisin hahmoissa ja nimissä. Lukiessani loppua piti aina välillä palata alkupuolelle tarkistamaan aiemmin annettua tietoa, sillä muuten meinasin pudota kärryiltä. Sanoisin siis, että tässä ehkä oli vähän liikaa irrallisia asioita, joiden muistaminen tuntui hankalalta. Se hieman häiritsi lukemisesta nauttimista. Toisaalta tässä voidaan myös syyttää keskittymiskykyni heikkoutta, sillä siitä olen kärsinyt jo muutaman kirjan kohdalla jonkin verran. 

Tarina eteni melko joutuisasti ja kirjoittajan taitavuudesta ei voi edes kiistellä. Oli jotenkin kutkuttavaa, miten kirjoitustyylikin tuntui jotenkin tulevan hitaammaksi ja verkkaisemmaksi, kun vierailtiin esimerkiksi Kunderan verkkaisessa ja hitaassa kahvilassa. Tunnelman kannalta aivan loistava veto, mutta toisaalta itseäni välillä ärsytti hidas eteneminen jota tapahtui pitkin kirjaa. Kuitenkin kun edessä on 500 sivua tekstiä, niin sen täytyy olla aika loistavaa tavaraa, että jaksaa loppuun asti. Ja tässä se oli, ei sillä, mutta hidas tempo ei sivumäärän kannalta tuntunut aina hyvältä lukijana. Viimeiset sivut esimerkiksi luin jo melko pitkästyneenä sillä "tarinahan meni jo!" ja koin sen turhaksi venyttämiseksi. 

Vaikka sain kirjan eilen päätökseen, niin mulla on jo nyt tunne, että pitäisi lukea tämä uudestaan, jotta saisi tästä irti kaiken sen, mitä sillä on annettavana. Vai onko tällä enempää annettavaa? Uskoisin, että jotkut tarinat aukeaisivat paremmin, jos lukisi toisen kerran. Mutta en tiedä.

Joka tapauksessa pidin kirjasta. Voin kyllä suositella, sillä tämä on hyvä kirja. En vain ihastunut ihan yhtä kovaa kuin mitä monet muut bloggaajat tuntuvat ihastuneen, mutta melko kovaa silti. Tämä oli muuten ensimmäinen kirjailijalta lukemani teos ja jatkoa seuraa varmasti.

 Lue myös Erjan, Susa P:n, Norkun, Karoliinan ja Leenan arviot.

15 kommenttia:

 1. Mä oon jotenkin onnistunut ohittamaan aiemmat arvostelut tästä kirjasta, vaikka olen toki tietoinen siitä, kun tuntuu kirjastossa liikkuvan, ja nyt kiinnostuin itsekin varsinkin tuon juonen vuoksi. Pitää pistää lukulistalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, on kyllä lukemisen arvoinen teos :) Ja ehkä noita arvosteluja ei ihan hirveästi ennen lukemista kannatakaan lukea. Minä nimittäin odotin vähän enemmän kun menin lukemaan sen verran monet ylistävät arviot.

   Poista
 2. En minäkään niin ihastunut, mutta pidin tarpeeksi paljon lukeakseni joskus vielä Rakkauden aikakirjan, joka saattaa sopia minulle paremmin.

  VastaaPoista
 3. Minäkin pidin tästä. Hieno tuo Kundera-pointti! En itse edes sitä ensin huomannut, mutta nyt kun sanoit niin sellainen tunnelmahan siellä oli. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta niihin kahvilakohtauksiin oli käytetty aina melko paljon sivuja, vaikka mitään ei välttämättä olisi tapahtunutkaan. Siitähän se hitaus syntyi.

   Tämä on hyvä kirja :)

   Poista
 4. Minä olen pitänyt sekä tästä että Rakkauden aikakirjasta. Tämä oli tuohon Rakkauden aikakirjaan verrattuna aika erilainen ja tästähän kirjailija meinasi saada tuomionkin kotimaassaan, kun kirja koettiin liian rohkeana/mustamaalaavana jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ja painoksessahan on (tai ainakin minun omassani oli) maininta tästä, että meinasi joutua tuomituksi. Tai sitten muistan väärin ja luin sen jostain muualta samanaikaisesti kun luin kirjaa, mutta joka tapauksessa.

   Poista
 5. Shafak on kirjailija juuri minulle. Ei niin likeinen kuin Shriver, mutta heti hänen jälkeensä.

  Minusta tarina on kerrottu täydellisesti, mutta, aina on yksi mutta tai kaksi: Tässä oli liikaa henkilöitä ja sitten minä en viihtynyt siinä nuorten 'meilikontaktimaailmassa'. Sitä on omakin elämä jo ihan tarpeeksi, joten se rikkoi minusta kirjan tyylikkyyttä.

  Ihailen muuten Shafakia niin, että minut varmaan kohta jäävätään;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan hahmojen määrä oli ehkä liiallinen. Minun oli ainakin vaikea pysyä perässä. Ja minusta se virtuaalimaailma oli ehkä hivenen turha, vaikka senkin pointin kyllä ymmärsi.

   Olen juu huomannut ihailusi Shafakia kohtaan kun arvioitasi olen lukenut :D

   Poista
 6. Itselläni lukulistalla. Katsoin vain antamasi sydämet. En tiedä, koska ehdin, mutta joka tapauksessa. :)

  VastaaPoista
 7. Tämä olisikin kiva lukea! :)

  VastaaPoista
 8. Kirottua Istanbulia en ole lukenut, mutta Rakkauden aikakirja odottaa hyllyssä. Vielä ei vain ole tullut sopivaa aikaa kirjan lukemiselle...

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.