torstai 5. huhtikuuta 2012

Mende Nazer, Damien Lewis: OrjaMende Nazer, Damien Lewis: Orja
suom. Jaana Iso-Markku
s. 333, Seven 2009
(Slave, 2004)


Lukekaa tämä. Vaikka ette muuten lukisi elämänkertoja, niin lukekaa tämä. Itse luin tämän melkein yhdeltä istumalta ja olen vieläkin hengästynyt, järkyttynyt mutta omalla tavallani myös toiveikas. Tämä oli vahva kirja ja tarina - ja tämä on oikeasta elämästä. Tämä on "Kaapatun tytön tie Sudanista Lontooseen". Ja tämä kaikki on tapahtunut meidän elinaikanamme ja sitä tapahtuu edelleen, koko ajan, juuri nyt.

Mende oli 12 vuotias pieni tyttö, kun hänen kyläänsä hyökkäsi Mujahidin-sissit tappaen ihmisiä, polttaen majoja, raiskaten naisia ja ryöstäen lapsia myytäväksi. Menden oli yksi ryöstetyistä lapsista, joka päätyi myytäväksi. Näin hänestä tuli arabinaisen orja. Häneltä riistettiin kaikki. Oma elämä, vapaus, lapsuus, perhe, nimi, uskonto. Hän söi toisten tähteitä ja nukkui lukitussa ulkovarastossa. Eikä hän säästynyt pahoinpitelyltä. Lopulta hänet päädyttiin lähettämään pois - toiseen perheeseen orjaksi. Tarina on rankka ja järkyttävä, mutta koko kirjan ajan on pieni valonpilkahdus - tämä tyttö kertoo tämän tarinan, eli hänen on täytynyt päästä pois. Ja hän on päässyt pois, nimittäin aivan uskomattomien ihmeiden kautta.

Minun on sanottava se, että vaikka en todellakaan ole tietämätön siitä, mitä kaikkea aivan järkyttävää meillä ja maailmalla tapahtuu, niin tämä kyllä avasi taas uudella tavalla silmiä. Orjakauppa siis elää ja voi hyvin. Mitä tähän voi sanoa? Itkettää, vihastuttaa ja kiukuttaa. Kirjaa lukiessa välillä ei voinut ajatella kuin sitä, miten julma ihminen voi olla. Miten totaalisen julma peto ihminen oikeasti voi olla. Luojan kiitos kirjassa tavattiin myös hyviä ihmisiä, sillä muuten olisi saattanut usko ihmisiin olla taas hetkeksi menetetty. Mutta silti jää kysymys: Mistä tämä kaikki tulee? Mistä niin totaalinen ihmisen pahuus ja julmuus voi tulla?

Kirja sai tarkastelemaan omaakin elämää taas vähän uudella tavalla ja laittamaan asiat oikeaan perspektiiviin. Tämän luettuani osaa taas arvostaa ainakin hetken niitä asioita, jotka ovat meille muuten niin itsestäänselvyys. Myös halu tehdä enemmän heräsi jälleen, aivan kuten kävi myös luettuani Ayaan Hirsi Alin Pakomatkalla - kirjan. Nämä siis kannattaa lukea jo ihan vaikka sen takia, että sen jälkeen oman elämän ongelmat tuntuvat harvinaisen pieniltä.

Kirja on kirjoitettu helppolukuiseksi, eikä siinä ole mitään ylimääräistä. Aivan kuin Mende puhuisi tämän lukijalleen. Minä ainakin uppouduin täysin ja kuljin Menden mukana tarinan läpi. Näin lukitun ulkovajan, jossa hän nukkui ja tiskivuoret, joita hän tiskasi. Kerran jopa vesi roiskui päälleni, kun Mende pesi terassia. Kirja siis vei mukanaan ja ehkä siitä syystä tulikin niin lähelle ja vaikutti voimakkaasti. Kirja on tosiaan melko lyhyt ja nopea lukea, joten senkään puolesta en voi kuin suositella jopa epäilijöille - ainakin se on nopeasti luettu jos ei muuta.

Olen itse aina hirveän vaikuttunut tällaisista elämäntarinoista, mutta ymmärrän, että kaikki eivät näistä piittaa samaan tapaan. Sanoisin kuitenkin, että tämä kirja on tärkeä monesta syystä, ja että se kannattaa lukea. Se tavallaan paljastaa niin paljon monesta asiasta. Nyt vaikka sen, ettei orjia ole välttämättä vain Afrikan maissa. Helposti itsekin uppoutuu omaan turvalliseen elämäänsä ja unohtaa sen, ettei kaikilla asiat ole yhtä mukavasti. Ikinä ei saisi unohtaa. 

Sen haluan vielä sanoa, vaikka ei nyt ehkä ole olennaisin seikka, mutta kirjan takakansi kertoo tiivistetysti kirjan tarinan. Sillä ei sinänsä ole merkitystä, koska tarinassa on kuitenkin niin paljon sellaista, mitä ei voi ottaa selville kuin lukemalla koko kirjan, mutta jos et halua tietää koko tarinaa etukäteen, niin älä lue takakantta. Ihan vain, koska itseäni ärsytti kun menin lukemaan takakannen juuri ennen kuin aloin lukea itse kirjaa.

En pysty ikinä kirjoittamaan tähän kaikkea, mitä tämä kirja minussa herätti ja siksi tyydynkin sanomaan (vielä kerran), että lukekaa tämä kirja. Ehkä se onkin tärkein sanoma nyt. En voi luvata sen olevan yhtä vahva lukukokemus teille, mutta näin emme unohda niitä ties kuinka monia pieniä lapsia, joilta on viety perhe, vapaus ja koko elämä.16 kommenttia:

 1. Tämä on tosiaan rankka kirja. Luin sen itse ehkä viitisen vuotta sitten, enkä halunnut uskoa todeksi. Minulle oli myös tärkeää se ajatus, että ainakin tämä tyttö on päässyt pois, kun hän kerran tarinaansa kertoo. Se sai jaksamaan.

  Ihmisen pahuus on aihe, joka mietityttää paljon. Luulen, että edelleen voimissaan oleva orja-/ihmiskauppa kertoo siitä, kuinka valtava merkitys on vanhoilla kaunoilla, ennakkoluuloilla ja asenteilla: ainahan on löytynyt ihmisryhmiä, joita itse pitää huonompina kuin omaansa, jolloin niihin kuuluvia voi myös kohdella huonommin. Se on kauheaa. Mutta sitähän tapahtuu ihan koko ajan kaikkialla: Suomessa vaikkapa romanikerjäläisiin saatetaan suhtautua kuin arvottomaan ihmisroskaan.

  Kiitos herätyksestä, tässä pohdiskellessa katosi ainakin unihiekka silmistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tärkeintä oli se jo kirjaa lukiessa, että ainakin tämä tyttö on päässyt pois. Se antoi vähän toivoa koko kirjan ajan. Toisaalta monet muut eivät ole koskaan päässeet pois. Ties kuinka monet.

   Minulle on aina ollut aika vaikea pala purtavaksi rasismi ja se, että pitäisi jotain ihmistä tai ihmisryhmää itseään huonompana. Kun itse ei ole koskaan osannut (luojan kiitos!) ajatella niin, niin sitä on vaikea ymmärtää. Että jotain voi oikeasti kohdella niin julmasti. Se on käsittämätöntä. Kaikki se väkivalta ja oman vihan purkaminen pieneen lapseen. Helvetin järkyttävää.

   Haha ole hyvä vain. Itse en meinannut kyetä nukkumaan kun tämä kirja pyöri päässäni koko yön.

   Poista
 2. Luin tämän joskus pari vuotta sitten, rankka kirja kyllä, mutta todella lukemisen arvoinen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kirjavinkistä, aion ehdottomasti lukea tämän jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos lukuvinkistä. Koska tykkäsin Ayaan Hirsi Alinkin kirjasta, tykkään varmaan tästäkin. Koska aihepiiri tuntuu sinua kiinnostavan, voisin suositella lukemaan myös Jean.P.Sassonin "Prinsessa"-kirjan, joka on myös elämänkerta ja kertoo yläluokkaisten saudinaisten elämästä, joka on kuitenkin yhtä alistettua kuin muidenkin saudinaisten elämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä lukea tämä, varsinkin jos tykkäsit Pakomatkalla kirjasta. Ja kiitos kirjavinkistä, pitää laittaa ylös!

   Poista
 5. Minäkin pidän tällaisista kirjoista, vaikka se pitää tuntuukin jotenkin hassulta sanalta tällaisten tarinoiden yhteydessä, mutta kuitenkin :)

  Tätä en ole lukenut, muistan kannen kyllä jostain todella vahvasti. Laitan ehdottomasti lukulistalleni!

  VastaaPoista
 6. Katri, luin juuri kirjan seksiorjuudesta...Nämä asiat on todellakin hyvä ja must tiedostaa. Ja jokainen voi vaikuttaa jotain eli pisarateoria toteutuu tässäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ja mielestäni tiedon lisääminen on yksi parhaita keinoja vaikuttaa näissä asioissa, joille muuten on vaikea tehdä mitään.

   Poista
 7. Tärkeä kirja ja varmasti kamala. Hyvä että näitä kirjoitetaan.
  Sudanin levottomuudet ovat tälläkin viikolla olleet otsikoissa - valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Tiedon levitys on kuitenkin iso alku kaikelle. Toivotaan vain, että tieto tavoittaa useat.

   Poista
 8. Juuri sain tämän luettua ja teki tosiaan minuunkin suuren vaikutuksen ja erityisesti pisti ajattelemaan monia asioita. Koin myös päässeeni hyvin lähelle Mendeä, hänen ajatuksiaan ja elin mukana koko kirjan. Todellakin koskettava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on koskettava ja voimakas kirja, joka tosiaan pistää ajattelemaan. Minusta on hyvä, että kirja tulee niin lähelle, se on hyvä tehokeino kun aihe on tällainen.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.