tiistai 1. toukokuuta 2012

Michael Cunningham: TunnitMichael Cunningham: Tunnit
suom. Marja Alopaeus
s. 247, Gummerus 2011
(The Hours 1998)


Ennen kuin aloin lukea tätä kirjaa, minulla oli aika vahvoja ennakkoasenteita. Kirjaa oli kehuttu todella ja odotukset olivat kivunneet korkeiksi, ajattelin, että liian korkeiksi, että väkisinkään kirja ei voisi vastata niihin. Kun sitten aloitin lukemisen, niin heti se iskikin: töksähdys. Sain luettua muutaman kymmenen sivua ja sitten jätin kirjan pariksi päiväksi lepäämään yöpöydälle, kunnes aloitin kirjan uudelleen alusta ja se olikin täysin uusi alku: pidin kirjasta ensimmäisestä sivusta lähtien.

Tunnit on Cunninghamin kunnianosoitus Virginia Woolfille ja koska Woolfin teokset ovat (vielä) itselleni vieraita, ajattelin lykätä tämän lukemista. Onneksi en kuitenkaan tehnyt niin. En tiedä miksi, mutta tarinat iskivät minuun lujalla voimalla ja tällä hetkellä osaan odottaa Woolfin teoksia ehkä oikealla maltilla. Olen myöskin varma, että tässä kirjassa on eri tuntu, jos sen lukee niin, että Woolf on vielä vieras kuin että hän olisikin tuttu. 

Tunnit kertoo kolmen eri naisen yhdestä päivästä eri vuosina eri kaupungeissa. Virginia Woolfista yrittämässä kirjoittaa uutta kirjaa vuonna 1923, Laura Brownista leipomassa kakkua vuonna 1949 ja Clarissa Vaughanista järjestämässä kutsuja ystävälleen 1900 - luvun lopussa. Tavallisen tuntuisia päiviä erilaisten naisten kanssa, joiden tarinat kietoutuvat kiehtovalla tavalla yhteen kirjassa. Tuttua ehkä Woolfin ystäville.

Miten taidokkaan yksinkertaisen hyvä kirja tämä olikaan. Heti kun osasi aloittaa lukea tätä (uudelleen) aivan eri odotuksin ja ottein. Kun antoi itselleen ajan upota arkipäiväisyyksiin, pieniin ongelmiin, tavallisiin hetkiin ja vähemmän tavallisiin. Niin ja kun antoi itselleen tottua rauhassa kieleen ja sen koukeroihin. Hetkiä kuin omasta elämästä.

Tunnit ei ole erityisen iloinen kirja, vaan pikemminkin alakuloon taipuva. Aluksi ajattelinkin, että tämä ei ehkä ole sopivinta omaan mielentilaani, mutta kirjan tunnelma ei kuitenkaan painanut lukijaansa alas. Oikeastaan kirjaa lukiessa tunsi lievää onnellisuutta siitä, että vaikka päivät voivat olla täynnä pieniä murheita, niin onneksi vain pieniä. Että melko mitättömiä asioita, joista pääsee yli. Ja vaikka kirjassa tapahtuu myös isoja, niin oikeastaan juuri niiden takia omasta elämästä kannattaa olla onnellinen.

Minä pidin kirjasta heti kun osasin ottaa sen vastaan oikein ja ymmärrän, miksi monet ovat tästä ilahtuneet. En kuitenkaan varauksetta voi tätä suositella. Toisessa mielentilassa luettuna tämä saattaa näyttäytyä aivan eri tavoin lukijalle. Itse ilahduin kerronnan kauneudesta, tietyn mielestä yksinkertaisuudesta ja siitä, että pienistä asioista voi kirjoittaa saaden aikaan melko mahtavan kirjan. Kirjan, josta pitää lukea jokainen lause. Kyllä ennen on kirjoitettu hyvin, kuin rakkaudella.

(Myös Sara, Kuutar & Karoliina ovat kirjoittaneet kirjasta.)

 

"Entä jos se hetki päivällisellä - se harmonia, se pieni täydellisyys - olisi kyllin? Entä jos päättäisi ettei halua sen enempää?"


12 kommenttia:

 1. Elokuvan, joka oli hyvä, näkemisestä asti kirja on kiinnostanut aika paljon! Täytyykin ottaa vinkistäsi vaari ja lukea tämä sitten joskus sopivassa mielentilassa :)

  VastaaPoista
 2. Itse en ole nähnyt elokuvaa, mutta kirjan myötä ehkä kiinnostaisi nähdä. Toisaalta pelkään sen rikkovan tämän lumon.

  Jep, jos kirjalta odottaa liikaa, se lässähtää heti.

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, että aloitit uudelleen ja pidit kuitenkin!

  Suosittelen ehdottomasti myös elokuvaa, se on kirjalle uskollinen mutta silti omansa, muutamassa kohdassa todella upeaa visuaalisuutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus kannattaa antaa toinen mahdollisuus :)

   Harkitsen elokuvaa, mutta näin pian lukemisen jälkeen en vielä halua sitä nähdä :)

   Poista
 4. Minäkin pidän hurjasti elokuvasta, olen nähnyt sen jo monta kertaa. Kirja minulla on vielä lukematta, vaikka sainkin juuri hankittua sen pokkarina hyllyyni :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pidät elokuvasta, voisin veikata, että pidät kirjastakin! Itse en ole elokuvaa vielä nähnyt :)

   Poista
 5. Olet oikeassa: Tämä kirja on vahvin, kun sen nauttii noviisina Woolfin suhteen. Minä löysin Woolfin tämän kirjan kautta ja sillä tiellä ollaan;-)

  Elokuvan näin ensin teatterissa, sitten ostin sen omaksi VHS-muodossa ja nyt se piti hankkia myös DVD:nä;-)

  Jos oikein pysäthyy miettimään, niin tämä Tunnit on Cunninghamilta Täydellinen Teos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jotenkin lukiessa ajattelin, että onneksi en ole lukenut Woolfia vielä. Koska tämän kirjan aiheuttama tunne olisi varmaan ollut paljon laimeampi, jos Woolf olisi tuttu.

   Tämä on todella hyvä teos, kun sen osaa ottaa oikealla tavalla. Kaikille tämä ei varmasti aukea samoin.

   Katsotaan koska itse uskallan katsoa elokuvan tästä :)

   Poista
 6. Ennakko-odotukset ovat ehkä pahinta, mitä kirjalle voi tapahtua. Valitettavasti niitä ei voi ikinä välttää, mutta joskus on parempi antaa odotusten hieman tuulettua, ennen kuin tarttuu kirjaan. Hienoa, että annoit Cunninghamin teokselle uuden mahdollisuuden, tämä kirja vain on ihan mieletön. Mie pidin myös paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, pahinta ovat ja niiltä on tosiaan mahdoton välttyä. Olen itsekin hyvilläni, että tein sen ratkaisun ja annoin toisen mahdollisuuden :)

   Poista
 7. Hieno kirja tämä on. Kiitos linkityksestä! En muista, oletko lukenut Cunninghamin Illan tullen, mutta minulle se tuli vielä tätä rakkaammaksi ja läheisemmäksi (osittain varmasti siksi, etten odottanut kirjalta mitään, kun taas Tunneilta odotin liikaakin kaiken hehkutuksen ja mahtavan elokuvan jälkeen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä lukenut, mutta aion kyllä ehdottomasti lukea :)

   Minäkin odotin liikaa Tunneilta ensin, mutta toisella kerralla osasin suhtautua siihen eri tavoin ja ihastuin suuresti!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.