sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Kate Morton: Paluu Rivertoniin

Kate Morton: Paluu Rivertoniin
suom. Helinä Kangas
s. 613, Bazar 2011
(The House at Rivertoon/The Shifting Fog, 2006)


Paluu Rivertoniin on kirja, josta ei oikein tahtoisi kirjoittaa mitään, ettei sen lumous säry. Harvoin tuntuu siltä, kuin joku olisi kirjoittanut kirjan suoraan sinulle. Kirjan, jonka kanssa tahtoo olla vain kaksin ilman muiden häirintää. 

Tässä kirjassa oli kaikki elementit, joista pidän. Historian havinaa, kartano väkineen, salaisuuksia, ripaus romantiikkaa ja ravisuttavia paljastuksia. Maltillinen, mutta äärettömän kiinnostava ajankuvaus vei suoraan 1920 - luvun luokkayhteiskuntaiseen Englantiin, jossa sai nähdä niin palvelusväen kuin isäntäväenkin elämää. Miten erilaista kaikki onkaan silloin ollut. Samalla koettiin sodan kauhut, vaikka se tuntuikin kaukaiselta paikassa, jonne sota ei yltänyt kuin viemällä nuoria miehiä.

Tärkeämpää kirjassa oli kuitenkin tarina, joka vei mukanaan. Kirjan 600 sivua meni hujauksessa ja olisin voinut lukea enemmänkin. Kun viimeinen sivu oli luettu ja kannet suljettu, olin sanaton. Olin myös surullinen, sillä olin jo ehtinyt kiintyä kirjan herttaisiin ihmisiin, joilla kaikilla ei ole kovin kaunis loppu. Tarina ratkeaa kunnolla vasta viimeisillä sivuilla ja on uskomatonta, miten aivan pieneltä tuntunut asia kirjan varrella voi paisua niin suureksi tekijäksi. Oikeastaan todella pelottavaa. 

Enempää en oikein osaa sanoa sanomatta liikaa. Parista pienestä epäkohdasta en halua mainita enempää, sillä muu antaa niin paljon anteeksi. Esikoiskirjaksi tämä on niin hyvä, ettei tiedä uskaltaako lukea kirjailijalta enempää, ettei tule pettymään. Tähän yltäminen ei ole helppoa. Melko täydellinen lukuromaani.

Sanoisin, että jos haluatte käydä 1920-luvun Englannissa kuulemassa salaisuuksia, niin lukekaa tämä - salaisuuksia kertomassa ovat aika kiehtovat hahmot. Näin hyvään kirjaan, jonka kokonaisuus on näin ehjä, ei törmää joka päivä. Nyt jälleen muistan, miksi rakastan lukemista niin paljon.

♥♥
 Kirja on luettu useammassa blogissa, mutta linkitän tähän nyt Sannan arvion, jonka lopusta löytyy aika monta linkkiä muiden blogeihin.

16 kommenttia:

 1. Ihanaa, että pidit tästä. :) Löytyy omasta hyllystä, mutta en ole vielä lukenut. Odotukset tästä korkealla. :)

  VastaaPoista
 2. Hauskaa, minäkin luin viimeksi likipitäen täydellisen kirjan! Ihanaa, kun lukeminen ei töki ollenkaan upean kirjan parissa.

  Tämä Mortonin kirja on mulla hyllyssä, odotellut siellä jo ties kuinka kauan aikaa. Oli ihanaa lukea, että pidit tästä niin paljon, sillä se antaa toivoa, että itsekin pitäisin, onhan meillä melko yhteneväinen kirjamaku :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Ja se, että kun ajattelee "lukevansa hetken" niin pian huomaa lukeneensa sata sivua ihan tuosta vain. Se ei monen kirjan kanssa onnistu.

   Minä itseasiassa ajattelin, että sinä varmaan pitäisit tästä aika paljon! Odotan kyllä innolla sinun arviotasi tästä :)

   Poista
 3. Täysin samaa mieltä: Lumottu kirja, joka lumoaa lukijansa. Tämä oli minulla vuoden parhaiden kirjojen listalla...

  Jos Bolšoin perhonen on sielukirjani, niin Paluu Rivertoniin on sydänkirjani;-)

  Hyvin kirjan henkeen osuva kuva. Rakastan kirjan kantta, mutta se juuri sai minutkin liitoon tekemään siitä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luulen, että tämä tulee olemaan kyllä yksi tämän vuoden parhaista luetuista vaikka vuodesta onkin vielä puolet jäljellä :)

   Ja minun tuli jo kirjaa lukiessa mieleeni, että voisin kuvata kannen yöpöydälläni kukkien vieressä. Harmi, että pöydän malli oli siitä kinkkinen, että kuvasta ei saanut ihan sellaista kuin halusin, mutta aika likelle.

   Poista
 4. Tämä on kyllä todella upea kirja ja olet kirjoittanut siitä hyvän arvion!

  VastaaPoista
 5. Ihanaa, että tykkäsit tästä! Ja kiitos linktyksestä. Todella ihana kirja :).

  VastaaPoista
 6. Minäkin tykkäsin tästä kirjasta tosi paljon, kun luin sen joskus tuossa talvella. Enkä edes kirjoittanut blogiin mitään, kun koin lukukokemuksen niin mukaansatempaavaksi, etten olisi kuitenkaan osannut pukea sitä kunnolla sanoiksi. Uskon siis ymmärtäväni hyvin, mistä puhut ;) Kunpa useammat kirjat veisivät niin kovaa mukanaan kuin tämä vei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Aika harvassa ovat ne, jotka näin kovaa iskevät, vaikka hyviä kirjoja maailma onkin pullollaan :)

   Poista
 7. Kuulostaisi täydelliseltä kesäkirjalta. En ole vielä tätä lainannut, mutta kiinnostus kasvaa koko ajan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkirjaksi tämä sopiikin mainiosti! Suosittelen :)

   Poista
 8. Oho, kerrankin olemme eri mieltä! X)

  Parissa kohdassa tarina vei kyllä mukavasti mukanaan, mutta suurimmaksi osaksi olin pitkästynyt.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.