perjantai 13. heinäkuuta 2012

L.J. Smith: Vampyyripäiväkirjat - Korpinmusta

L.J. Smith - Vampyyripäiväkirjat: Korpinmusta
suom. Joel Kontro
s. 218, Otava 2010
(The Vampire Diaries: The Awakening, 1991)


Tässä taitaa nyt viimeisetkin uskottavuuden rippeet karista tältä bloggaajalta, joten tehdäänpä tästä nyt sitten kunnolla oikein nolojen tunnustusten postaus. Sanottakoon nyt kuitenkin vielä ennen tunnustuksia sen verran, että kirjan luettuani kirjoitin siitä näin lyhykäisesti goodreadsiin: "Vampyyrifriikkinä tuli sitten tutustuttua tähänkin ja... tiedättekö, Houkutus alkoi yhtäkkiä tuntua melkein laatukirjallisuudelta." Tämä sarja on tosiaan ilmestynyt ennen Twilightia.

Tosiaan se miten ikinä tulin lainanneeksi kirjan kirjastosta johtuu siitä, että menin - edelleen vampyyrifriikkinä - kerran katsomaan kirjaan perustuvan tv-sarjan jakson ja yllätyksekseni se oli jopa ihan katsottavaa viihdettä (tunnustus nmr.1). Toki täyttä amerikkalaistyylistä aivot narikkaan - tavaraa, mutta katsottavaa. Sitten ajattelin, että ehkäpä kirjasarja olisi parempi ja että onhan sitä jossain kirjablogeissakin luettu. Erehdyin suuresti, sillä kirja oli yhtä suurta pettymystä.

Siitä huolimatta luin sen yhdellä kertaa (tunnustus nmr. 2) . Lisäksi kirjailija oli tehnyt inhottavan käänteen kirjan loppuun, että hetkellisesti melkein harmitti, etten ollut lainannut jatko-osia (tunnustus nmr. 3). Mutta vain hetkellisesti. Tiedättekö, että Twilightit ovat jopa melko uskottavia? No, tässä kirjassa ei ollut kyllä mitään uskottavaa. Kirja oli kuin hirveää tykitystä, jossa koko ajan vain tapahtui jotain. Sellaista vauhtia mentiin eteenpäin, ettei tapahtumissa meinannut enää pysyä edes mukana ja mitä tahansa ihmeellistä tapahtuikin, niin tuntui, kuin kaikki olisi ollut ihan peruskauraa kaikille, ettei turhaa viitsitty hätkähtää tai reagoida. Tuli eteen kuolema tai mitä tahansa, silti elämä jatkui kuin ei mitään. Eikä tapahtumiin pääse kyllä ollenkaan mukaan tässä 218 sivun tykityksessä.

Ai niin, tarinan juonihan siis menee näinkin yllättävästi: on tyttö, jonka kotikaupunkiin saapuu muukalainen, "mystinen uusi oppilas", johon tyttö ihastuu. Muukalainen ei hirveästi välitä tytöstä aluksi, kunnes asiat muuttuvat. Rakkaus vampyyriin ei ole kuitenkaan aina helppoa, ja ehkä joku ihmispoikakin voi olla vähän mustasukkainen ja tietenkin kehiin astuu vielä joku muukin mystinen olento, joka haluaa tytön omakseen.

(Seuraavassa kappaleessa juonipaljastuksia.)
Eniten kirjassa ärsyttivät sellaiset seikat, jotka olisivat varmaan jo nuorenpanakin ärsyttäneet. Nimittäin ensinnäkin se, että kirjan päähenkilö Elena ja vampyyri Stefan ovat seurustelleet viikon, ja Elena ihmettelee miten juttu voi tuntua enää niin uudelta, sillä ovathan he nyt sentään seurustelleet jo viikon! Huoh. Lisäksi Elena ja Stefan pussailevat muutaman kerran, ja sitten Elena siinä viikon seurustelusuhteen jälkeen tuskailee, kun Stefan alkaa tuntua niin kaukaiselta. Stefan päättää, ettei koskaan kerro Elenalle, mikä on, mutta ei mene montaa sivua, kun Stefan vuodattaa koko pitkän elämänsä historian Elenalle itkien. Huoh ja huoh. (Juonipaljastukst loppuvat tähän.)

Kirjan kielestä en viitsi sanoa mitään, sillä kirjassa mättää kyllä enemmän kaikki muu kuin kieli, joka nyt sopii tähän nuortenkirjaan omalla yksinkertaisella tavallaan. Minua vain vähän kiinnostaa, että kenelle nämä on kirjoitettu? Jotenkin tulee mieleen, että todella nuorille, mutta samaan aikaan kirjan oikeasti synkät ja karut tapahtumat viittaavat siihen, ettei tätä kuitenkaan ihan nuoret voi lukea. Sen sijaan tv-sarja on selväti vanhemmalle katsojalle. 

Jos ei muuta, niin tulipa nyt sitten ainakin otettua selvää, että mikä tässä vampyyrisarjassa on jutun juju. Kirjasarjaa en voi suositella ainakaan tämän perusteella, mutta itse aion kyllä jatkossakin katsoa tähän perustuvaa tv-sarjaa (tunnustus nmr. 4), jo ihan siksi, että kirjan päävampyyrien näyttelijät eivät ole ollenkaan pahemman näköisiä (tunnustus nmr. 5).

♥♥

Tästä on blogannut myös ainakin marjis, joka jatko-osien perusteella piti kirjasarjasta. Hmm, pitääköhän minunkin nyt vielä kuitenkin kokeilla jatkoa näiden vampyyrien parissa?

8 kommenttia:

 1. Näillä puheilla pysyn siis irti kirjoista ja pistäydyn vain tv-sarjan parissa ;)

  Katsoitko sarjasta vain sen ekan jakson? Se lienee ekan kauden huonoin, ja kunhan alkutakkuilun yli pääsee, juonikuviot koukuttaa pahasti, ja meno äityy niin villiksi ja vaaralliseksi (höhöhö!), että pelkäksi teinihempeilyksi ei sarjaa voi todellakaan sanoa.

  Twilightin ekaa kirjaa edemmäs en oo ite päässy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa en ole nähnyt sarjan ensimmäistä jaksoa, enkä oikeastaan edes tiedä, mitä jaksoja olen nähnyt, sillä olen hajanaisesti niitä katsonut. Kovasti houkuttaisi ostaa se dvd-boksina! :D

   Minusta Twilightin kolme ekaa osaa olivat ihan okei, mutta neljännestä en enää liiemmin välittänyt.

   Poista
 2. Ihania paljastuksia ;D Olen tykästynyt tv-sarjaan, vaikka 1. tuotantokausi ei ihan heti napannutkaan. Kirjoina tämä on kyllä älyttömän pöljän oloinen sarja. Toistaiseksi en ole tätä kirjaa pidemmälle lukenut, sillä kirjassa vallitsi aivan liian teennäinen ja naiivi ilmapiiri. Tv- sarjaa seuraan tietty intensiivisesti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan tämä oli niin naiivi, ettei rajoja :D

   Minäkin kyllä yllätyksekseni pidin tv-sarjasta. Yleensä en jaksa vastaavia katsoa lainkaan, mutta nyt innostuin.

   Poista
 3. Tämä kirjasarja upposi kuin veitsi voihin 12-vuotiaaseen pikkusiskoon, mutta itse kyllä muljauttelin silmiä useampaan kertaan tätä lukiessa. Elena on ihan kamala bimbo kirjasarjassa ja muutenki oli melkoista teinimeininkiä koko kirja. :D Itse voin tunnustaa että vahtasin sarjan kaksi ensimmäistä vai tuotantokautta melkeinpä putkella, koska jäin siihen niin pahasti koukkuun. Nyt odottelen että Suomessa alkaisi pyörimään kolmas (vai neljäsköhän se oli) tuotantokausi, jota en ole nähnyt. :DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no ehkä 12-vuotiaana tämä olisikin voinut mennä, vaikka aika raaka olikin!

   Minua houkuttaa kovasti ostaa sarjasta ilmestyneet dvd-boksit, niin sitten voisi itsekin katsoa sitä maratoonina :D

   Poista
 4. Apua. Mie olen jo koukussa Games of Thronesiin ,True bloodiin, Suitsiin ja Good Wifeen. Eiei, en voi enää haalia lisää. Ja kuitenkin nyt pakko tsekata tämäkin! :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Minä en tiedä mitään Games of Thronesista, tai joo tiedän että siinä kuolee aina parhaat tyypit ja kehenkään ei saa kiintyä ja että poikaystäväni tykkää siitä. True Blood ei sytyttänyt ja kaksi viimeistä on ihan vieraita.

   No joo. Minä haluaisin katsoa tätä enemmänkin kun nyt tullut vasta muutama jakso nähtyä!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.