sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Turkka Hautala: Kansalliskirja

 Turkka Hautala: Kansalliskirja
s.112, Gummerus 2012

Niin paljon kuin aikoinaan Hautalan Saloon ja Paluuseen ihastuinkin, niin tämä ei tahtonut upota lainkaan. Suomalaisuutta kuvaavasta novellikokoelmasta vain pari novellia iski, mutta ei se riitä, jos novelleja on enemmän. Kirjoitan lauseen, jota en olisi millään tahtonut liittää samaan Hautalan kanssa, mutta tämä oli oikeastaan jopa vähän tylsä.

En oikein tiedä mikä meni vikaan. Tunnistin kyllä tekstistä tietyn suomalaisuudeen, mutta sen sijaan, että olisin luonnehtinut sitä tarkkanäköiseksi saati hauskaksi, en osaa luonnehtia sitä kuin tylsäksi. Teksti ei ihastuttanut, eikä edes vihastuttanut, mikä olisi ollut parempi kuin tietynlainen tyhjyys. Lukiessani mieleeni kyllä tuli, että ehkäpä vanhempi lukija saisi tästä enemmän irti. Tai sitten ei.

Ehkä odotin enemmän pisteliäämpää otetta tähän, että olisi vähän sohaistu sitä suomalaista kylkeen jollain terävällä. Vähän naurettu. Mutta ei. Sen sijaan joko huomautettiin pakastimessa käyneestä pullasta tai sitten ei. Ei haluttu moikata naapuria, saati puhua, mutta eikö niistäkään enempää saa irti? Ja eikö tämä ole jo vähän vanha juttu? Vai olenko se minä, joka ei vain ymmärrä? Ehkä niinkin.

Kaikki novellit kun eivät tahdo minulle aueta millään. Itse tunnistin novelleista paljon sitä elämää, jota olen tottunut näkemään maalla, mutta näin kaupunkilaistunutta sielua ne eivät tahtoneet enää koskettaa. Toki sekin vaikuttaa kenen silmillä asioita katsoo. Ehkä samaistuminen suomalaisen miehen näkökulmaan ei niin vain onnistu, kun on tottunut näkemään nämä pellot ja metsät eri valossa. Toki joskus samassakin.

Vaikka tämä ei ollutkaan minun kirjani, niin ymmärrän, että toisenlainen lukija voi saada tästä enemmän itselleen. Ja vaikka tämä ei minuun iskenyt, niin sen sijaan voin edelleen suositella Saloa ja Paluuta. Eikä sitäkään ole kiistäminen, eikö Hautala kirjottaisi hyvin ja olisi hyvä kirjailija, mutta ainakaan vielä en koe kuuluvani aivan suoraan kohderyhmään. Seison siinä kohderyhmän vierellä nyökytellen hyväksyvästi, mutta jään kaipaamaan enemmän.

Tämä pala suomalaisuutta ei ollut minun palani, mutta moni muu on tykännyt, kuten vaikkapa Mari A sekä Susa. Karoliinan arvion lopusta löytyy paljon lisää linkkejä muihin arvioihin.

♥♥4 kommenttia:

 1. Minä taas pidin tästä, vaikka nyt jälkeenpäin täytyy myöntää ettei mikään yksittäinen novelli jäänyt mieleen. Pitäisi kyllä lukea myös Salo ja Paluu, kun kaikki niitä kehuvat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä tutustua myös Saloon ja Paluuseen, sillä ainakin itse pidin niistä tätä enemmän :) En yleensäkään ole kyllä suurin novellien ystävä, joten ehkäpä se vaikuttaa asiaan myös :)

   Olisin niin halunnut pitää tästä!

   Poista
 2. Luin tämän myös tässä joku aika sitten. Ahmaisin sen noin kahdella istumalla ja tykkäsin! Ainut mikä jäi hämäämään, oli se alkupuolen pätkä, Kiinalainen naapuri. Siis missä ihmeessä olen voinut lukea sen aiemmin, kun en ole koskaan ennen tuota lukukertaa tarttunut koko kirjaan! Mutta aivan varmasti olen lukenut sen ennenkin.

  Luen tällä hetkellä Paluuta, enkä tykkää siitä ihan niin paljon kuin Salosta. Olen kyllä melko laiska lukija nykyään, se voi vähän vaikuttaa asiaan. Mutta silti se kerronta ei nappaa samalla tavalla mukaansa kuin Salossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HAA minulle tuli mieleeni aivan sama siitä Kiinalaisesta! Ehkäpä se jostain juontaa juurensa, kunpa tietäisi mistä.

   Minäkään en lämmennyt Paluulle aivan yhtä paljon kuin Salolle, mutta tykkäsin silti.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.