maanantai 6. elokuuta 2012

Lue oman hyllyn kirjat -haaste


En tiedä muistatteko enää kuinka vajaa vuosi sitten haastoin itseni lukemaan oman hyllyn kirjat? Vanhemmat lukijat ehkä muistavat ja muut voivat vaikka vilkaista mistä puhun täältä tai täältä.

Olen niitä ihmisiä, jotka eivät erityisemmin välitä kerätä ympärilleen turhaa materiaa. Tämä pätee myös kirjoihin. Toki kirjoja hankin vähän turhankin tiuhaan välillä, varsinkin kirppareilta, mutta loppujen lopuksi hyllyihini jää vain valikoitu joukko helmiä ja loput pistän surutta kiertämään. 

Tuossa viikko sitten siivoilin kirjahyllyjä ja pistin kasaan kirjoja, jotka lähtevät kiertämään ja kirjoja, joita en ole lukenut. Lukemattomien kirjojen pinoja tuli useampi ja päätin, että niitä pinoja täytyy kyllä alkaa kasvattamisen sijaan vähentämään. Siitäpä sain jälleen idean tuoda tämän projektin blogiin ja pistää pystyyn blogiini jälleen haasteen lukea oman hyllyn kirjat. Viimeksi kun se osoittautui varsin hyväksi ja muitakin puhuttelevaksi ideaksi.

Tällä kertaa sääntöihin tulee pieni poikkeus johtuen siitä, että kirjoja on tosiaan kerääntynyt ja haluan oman hyllyn kirjojen lisäksi mahdollisuuden lukea myös muita. Tälläkin kertaa haaste koskee vain jo hyllyssä olevia omia ja kiinnostavia kirjoja eikä mahdollisia hankintoja, joita haasteen aikana tulen tekemään. Poikaystävän kirjoja, jotka kyllä mahdollisesti saatan lukea, en laske haasteeseen mukaan lainkaan.

Näin ollen lukemattomia kirjoja hyllyssäni on 28 + 1 kirjastosta lainattu. Yhteensä siis 29 kirjaa. 

Täten aion haastaa itseni seuraavanlaisesti:

1. Luen vähintään 13 kirjaa + 1 kirjastosta lainatun ennen kuin vuosi vaihtuu.
2. Jäljelle jääneet kirjat luen ensi vuoden maaliskuun viimeiseen päivään mennessä.

TBR - listan tavoin tämä haaste tulee samanlaisen linkin taakse oikeaan sivupalkkiin ja sieltä voi käydä seuraamassa miten etenen.

Oman hyllyn lukemattomat kirjat:

♥ John Irving - Vesimies
♥ John Irving - Neljäs käsi
♥ John Irving - Viimeinen yö Twisted Riverillä
♥ Muriel Barbery - Siilin eleganssi
♥ Khaled Hosseini - Leijapoika

♥ Cecilia Samartin - Señor Peregrino
♥ Irvine Welsh - Trainspotting
♥ Andreï Makine - Maa ja taivas
♥ Witi Ihimaera - Valasratsastaja
♥ Anne Tyler - Hengitysharjoituksia

♥ Herbjorg Wassmo - Lasi maitoa, kiitos
♥ Chimamanda Ngozi Adichie - Purppuranpunainen hibiskus
♥ Jane Austen - Uskollinen ystävänne, kootut kertomukset
♥ Markus Zusak - Kirjavaras
♥ Franz Kafka - Linna

♥ Toni Morrison - Minun kansani, minun rakkaani
♥ Haruki Murakami - Suuri lammasseikkailu
♥ Candace Bushnell - Sinkkuelämää
♥ Vikas Swarup - Slummien miljonääri
♥ Louisa M. Alcott - Pikku naisia

♥ Colin Beavan - Ekovuosi Manhattanilla
♥ Diana Gabaldon - Muukalainen
♥ Michal Viewegh - Kotiopettajan romaani
♥ Zadie Smith - Valkoiset hampaat
♥ Rebecca Wells - Jumalaiset Jajasiskot

♥ Hannele Mikaela Taivassalo - Viisi veistä Andrei Kraplilla
♥ Kjell Westö - Missa kuljimme kerran
♥ Riikka Pulkkinen - Totta

Kirjastosta:
 
♥ Max Brooks - Sukupolvi Z. Zomdisodan aikakirjat


Listaa katsoessa tämä idea hieman hirvittää, mutta nyt vaan peukut pystyyn, että saan tsempattua itseäni. Lukemista vartenhan nuo kirjat tuonne on hankittu, joten parempi siis vain alkaa lukea. 

Uskaltaako joku muu tarttua oman hyllyn kirjoihin? 

32 kommenttia:

 1. Minä tartun haasteeseen, sillä reilu sata lukematonta kirjaa ahdistaa ja on kiva haastaa itsensä jälleen suorittamaan jotain.

  Laitan illemmalla oman listani.

  VastaaPoista
 2. Apua, en uskalla :D Vajaa viisikymmentä omaa lukematonta kirjaa hyllyssä, pitäisi tehdä vuoden mittainen lukusuunnitelma ellei pitempikin, kun täytyy ottaa huomioon aikaa vievät tenttikirjat ja kirjat, joita tulee kuitenkin kirjastosta ja muualta hamstrattua. Tai hei, voin lähteä mukaan haasteeseen, kunhan aikaraja on elämäni loppuun asti ;D

  Mutta vakavasti ottaen olisi itsellenikin hyvä yrittää lukea oman hyllyn kirjoja vähän enemmän. Kyllä niitä joka kuukausi tulee luettua, mutta määrä ei oikein pääse vähenemään, kun täytettä tulee koko ajan lisää.

  Sulla on houkuttelevan kuuloisia kirjoja odottamassa, Irvingin kirjat eritoten! Noista kirjoista olen lukenut vain Lasi maitoa, kiitos (muistaakseni ihan pidin), Suuri lammasseikkailu (en tajunnut), Pikku naisia (luin lapsena, pitäis lukea uudestaan), Jumalaiset jajasiskot (englanniksi oli vähän vaikea, mutta ihan ok se kai oli), Totta (ok) ja tietysti Sukupolvi Z (pidin paljon). Muukalaisestahan en sano mitään :D Erityisesti Westön ja Welshin kirjat kiinnostaisivat minuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on se, että kyllä minä siis omankin hyllyn kirjoja luen, mutta kun uusia ostaa vähintään joka kuukausi, niin se on vähän yhtä tyhjän kanssa. Ja kaikki hyllyssä lukemattomina olevat ovat sellaisia, jotka tahdon lukea, joten en tajua miksi on niin vaikea lukea niitä enemmän :D

   Mutta nyt yritän saada taas jotain järkeä tähän kirjahommaan. Saa sitten taas lisää tilaa hyllyyn, kun noista lukemattomista varmasti osa lähtee kiertoon.

   Muistan kyllä mielipiteesi Muukalaisesta! Katsotaan uppoaako minuun vai itkenkö katkerana sen tuomista hyllyyni heh.

   Poista
 3. Hmmn, itse taas olen ihan koukussa kirjojen hamstraukseen. Kai miulla on jotenkin epäonnistunut isäsuhde tai jotain. :D Mutta siis innolla tartun haasteeseesi - en ole nimittäin päälle vuoteen lukenut kirjoja muualta, kuin hyllystäni. Haluan ostaa kaikki kirjat, jotka luen (ehkä siinä on syy, miksi niitä on kertynyt se n. 700kpl?). Ja kiertoon laitan miekin ja vieläpä aika herkästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on lievä pakkomielle ostaa kirjoja kirpparilta, sillä sehän on jo lähes hyväntekeväisyyttä?! :D

   No joo, itselläni kirjojen määrä on aika kivasti pysynyt vielä jossain rajoissa, kun aina välillä tosiaan saa kirjoja pistettyä eteenkin päin. Saa nähdä kuinka moni noista lukemattomista lähtee kiertoon :)

   Poista
 4. Ja hei, tsemppiä lukemiseen ja iloa etenkin! :) Innolla jään seurailemaan menestystäsi!

  VastaaPoista
 5. Onnea koitokseen.

  Olen itse lukenut pääosin jo olemassa olevia teoksia, ja kesälomalla luin pitkiä kirjahyllyssä olleita kirjoja, talvella pitää tankata näitä 500 sivuisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Minullakin on hyllyssä noita aikas paksuja kavereita, että toivottavasti ne eivät vie ihan hirveästi aikaa lukea. Tosin tälläkin hetkellä luen yli 400 sivuista kirjaa... aika urakka siis tiedossa.

   Poista
 6. Tämä olis mullekin niin tarpeellinen haaste, mutta en tohdi heti lähteä mukaan. Voisin ehkä sen sijaan tehdä itseni kanssa sopimuksen lukea edes JOSSAKIN VÄLISSÄ omankin hyllyn sisältöä :-D... miksi se on niin vaikeaa? :-DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en tajua, miksi se on niin vaikeaa? Kuitenkin hankin hyllyyni vain sellaisia kirjoja, jotka ovat lukulistalla tai jotka nyt ylipäänsä haluan lukea ja lahjaksi/ilmaiseksikin yleensä on tullut vain kiinnostavan oloisia teoksia. Joten miksen lue niitä, vaan haen kirjastosta luettavia? HMM.

   Mutta sekin on hyvä idea lukea aina välissä niitä oman hyllyn kirjoja, silläkin pääsee jo pitkälle.

   Poista
 7. Hieno haaste! Ja hienoja kirjoja olet hyllyysi haalinutkin :)
  Itse en uskaltaudu ihan kaikkia lukemaan, ainakaan takarajan kanssa, mutta haastan itseni vähentämään lukemattomien pinoa vähintään kymmenellä kirjalla maaliskuun loppuun mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, hienoja ovat enkä siksi ymmärrä, mikä vaikeus niihin on tarttua? :D

   10 kirjaa on hyvä alku!

   Poista
 8. Mainio haaste! Minä pyrin laittamaan silloin tbr-listalle oman hyllyn kirjoja, mutta jotenkin nuo kirjastolainat aina kiilaavat. Osaisiko sitä loppuvuonna olla lainaamatta kirjastosta ainakaan kauhean montaa kirjaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin laitoin tbr-listalle kaikki silloin lukemattomana hyllyssä olleet kirjani, mutta niitähän on jo tullut lisää :D

   Minulla meni viimeksi tämän haasteen kanssa aika hyvin, joten olen toiveikas ainakin omalla kohdalla :)

   Poista
 9. Tsemppiä haasteeseen! Hyviä kirjoja listallasi ainakin on, minäkin haluaisin lukea mm. Uskollisen ystävän ja Viimeisen yön TR:llä. Voitkin potkaista minua persukseen, kun tartut jossain vaiheessa jompaan kumpaan kirjaan.

  Listaltasi suosittelen lämpimästi Ekovuosi Manhattanilla -kirjaa. Syksy on aina elämänmuutosten aikaa, ja siihen teos sopii kuin nakutettu!

  Minullakin on eräänlainen lue-nainen-lukemattomat-kirjasi-haaste meneillään. Muutimme miehen kanssa puoleksi vuodeksi asumaan vanhemmilleni, jotta saamme tehokkaasti kerrytettyä asuntosäästötiliämme. Mukaan lähti vain lukemattomat kirjahyllyn kirjat, ja niitähän komeilee hyllyssä tälläkin hetkellä 40 + kymmenkunta fantasiakirjaa, jotka ovat mieheni, mutta jotka kiinnostaisivat minuakin. Että onhan siinä. Tekemistä. Olemme asuneet porukoilla nyt 2,5 kk ja olen saanut luettua ehkä 5-6 kirjaa. Puolet ovat olleet niin hyviä, että olen joutunut säästämään ne itselläni, mutta tarkoituksena olisi kiikuttaa yhdentekevät kirjat kirjaston vaihtopisteeseen ja tehdä tilaa uusille kavereille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritetiin muistaa potkia ;)

   No pitääkin tarttua tuohon kirjaan sitten tässä syksyn aikana vielä. Kiitos vinkistä!

   Sinullakin kyllä sitten riittää luettavaa omassa hyllyssä aikas lailla. Minäkin haluan juuri siksi lukea nuo (ja laittaa kiertoon ne, jotka kiertoon menee), jotta voi sitten hyvällä omallatunnolla hankkia lisää... :D

   Poista
 10. Olen onneksi päässyt eroon (ainakin toistaiseksi!) siitä "menin vain palauttamaan entisiä ja lainasin kymmenen lisää" -kirjastokierteestä, ja lukenut joulukuusta lähtien vain omia kirjoja. Lukemattomien lista on silti tainnut vain entisestään pidentyä... :)

  Kun nyt kuitenkin on ihan mukava vauhti päällä noiden oman hyllyjen kirjojen lukemisessa muutenkin niin itseni haastaminen ei juuri nyt tunnu ajankohtaiselta (no sitä ostamista voisi tietysti rajoittaa mutta ei se onnistu kumminkaan ;), mutta palaan asiaan jos meinaan lipsua! :) Muiden edistymistä on kyllä kiva seurata, ja sulla ainakin näyttää olevan monta kiinnostavaa kirjaa luettavana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään usko koskaan pääseväni tilanteeseen, että hyllyissä ei olisi yhtään lukematonta, kyllä niitä sen verran usein tulee haalittua. Ehkä pitäisi kehitellä joku, että kun lukee omasta hyllystä kaksi, saa ostaa yhden - sääntö, mutta ei se kyllä tulisi onnistumaan ikinä :D

   Kiinnostavilta vaikuttavat ja siksi ihmettelenkin, miksen ole aiemmin niihin tarttunut...

   Poista
 11. Voi, olispa mullakin noin vähän lukemattomia kirjoja omassa hyllyssä! Mulla on niitä ihan liikaa, kun olen kanssa kunnon hamsteri. Kun kaikki kirjat ei mahdu hyllyyn, niin mulla on nyt menossa projekti, että luen sieltä pinosta ensiksi niitä lukemattomia, jotka voi sitten todennäköisesti laittaa kiertoon sen kertalukemisen jälkeen. Jotkut on ollut pakko pistää kiertoon lukematta. En varmaan jaksa tehdä mitään listaa kirjoistani, mutta haaste on joka tapauksessa täälläkin suunnassa tarpeellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eihän noita nyt kovin montaa ole, mutta ihan liikaa, kun normaalisti olen pyrkinyt pitämään lukemattomien määrän hyllyissäni mahdollisimman pienenä. Ja kirjojen määrän muutenkin jossain rajoissa, sillä jos ei välillä karsi, niin kohta hukkuu kirjoihin. Alle vuosi sitten ostin uuden kirjahyllyn ja nyt tarvittaisiin taas lisää tilaa. Toivottavasti saan karsittua määrää kun luen noita pois tuolta.

   Voihan sitä haastaa itsensä lukemaan vaikka muutaman kirjan hyllysään aina sillöin tällöin? :)

   Poista
 12. Minunkin pitäisi kokeilla samaa, omista kirjoista on joku kymmenesosa luettu. Sulla on onneksi realistiset tavoitteet, tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! Ja eihän sitä tarvitse heti kaikkia lukea, mutta muutaman, niin ei jää ne oman hyllyn kirjat ihan huomiotta ;)

   Kiitos!

   Poista
 13. Huh, minä en uskaltaisi haastaa itseäni noin tarkoin aikarajoin ;) Lukemattomia kirjoja on minullakin hylly(t) täynnä, aina välillä luen jonkun, mutta sitten taas saattaa tulla lisää kirjoja odottamaan vuoroaan ;)

  Listaltasi suosittelen erityisesti Kirjavarasta ja Muukalaista, samoin Siilin eleganssia ja miksei myös Pikku naisia :)

  Tsemppiä haasteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin tovin mietin, että uskallanko lupailla itselleni lukeneeni nämä joulukuun viimeiseen mennessä ja loput vielä ennen huhtikuuta, mutta viimeksi tämä sujui sen verran hyvin, että olen optimistinen! Saa nähdä miten sitten oikeasti käy.

   Siilin eleganssi onkin näistä yksi, jonka lukeminen kiehtoo eniten.

   Kiitos :)

   Poista
 14. Mukana ehottomasti, viimeksi viime viikolla mietin viiraako kenties päässä, kun lukemattomia on omassakin hyllyssä ja silti piti piipahtaa kirjastoon... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva, että joku muukin tarttuu omiin kirjoihin.

   Joo, on aika typerä olo rampata kirjastossa, kun kotonakin olisi luettavaa :D

   Poista
 15. Itse olen pyöritellyt mielessä juurikin että pitäisi lukea joskus omiakin kirjoja. Minä hamstraan itselle kirjoja kirppiksiltä, alelaareista, poistomyynneistä ja kierrätyksestä. Joskus ostan kirjakerhosta ihan uutena. Lukemattomia kirjoja on kerääntynyt hyllyyn yli 100. En uskalla edes laskea tarkkaan kuinka monta.

  Siksipä en uskalla osallistua, ainakaan takarajan kanssa, mutta lupaan lukea vastedes oman hyllynikin kirjoja sinun haasteesi innoittamana. :) Itse asiassa tartuinkin jo yhteen omaan, viimeksi luin oman kirjan yli puoli vuotta sitten. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yli 100 on kyllä huisi määrä lukemattomia :D

   Kiva, että saan muutkin vilkuilemaan jo hyllyssä olevia kirjoja. Vaikka no myönnän, että juuri tänään ostin itselleni taas yhden uuden kirjan kirpparilta! Mutta vain yhden, vaikka aika montaa muutakin harkitsin ;)

   Poista
 16. Heino haaste! Itseltäni löytyy 75 lukematonta kirjaa hyllystäni, enkä ollut edes tajunnut sitä ennen tätä :O Olen ehdottamasti mukana, tosin jätän sen aikarajoituksen pois. En halua stressiä lukemisistani.

  Ehkä tämän haasteen avulla saan vihdoin pienennettyä tuota lukemattomien kirjojen määrää. Yleensä se menee nimittäin niin, että 2 omasta hyllystä luettua vastaan ostan 3 lisää...

  Kiitos inspiraatiosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tartut haasteeseen. Tuo on kyllä hyvä tapa, että lukee ensin hyllystään, ennen kuin ostaa lisää. Itselläni se ei ole vielä onnistunut, mutta täälläkin yritetään hillitä kirjojen hamstrausta. Vaikka kirppareilta pääasiassa ostan kirjani, niin ehkä sitä voisi vaikka sopia itsensä kanssa, montaki kirjaa saa kerralla ostaa :D

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.