keskiviikko 29. elokuuta 2012

Witi Ihimaera: Valasratsastaja


Witi Ihimaera: Valasratsastaja
suom. Mervi Hangasmäki
s. 159, Like 2003
(The Whale Rider, 1987)


Muutama vuosi sitten olin lumoutunut katsellessani Valasratsastajaa, elokuvaa, joka oli kaunis ja koskettava. Niin ainakin muistan. Sen muiston johdosta päädyin myös lukemaan näin myöhemmin kirjan, jonka pohjalta elokuva on tehty. Ajatuksenani oli uppoutua jälleen tarinaan, joka sijoittuu Uuteen-Seelantiin ja jonka keskiössä on kiehtova maoriheimo, valaat ja nuori tyttö rikkomassa rajoja. Oletin pitäväni kirjasta paljon, sillä yleensähän kirjat ovat elokuviakin mahtavampia. Niin, yleensä.

Tarina alkaa siitä kun erään maoriheimon jäsenen esikoinen on odotusten vastaisesti tyttö. Tyttö, josta ei voi olla hyötyä. Tyttö, vaikka oltaisiin kaivattu poikaa. Isoisä Koro Apirana ei halua olla missään tekemisissä tytön kanssa, sillä tämä on rikkonut suvun poikalasten sarjan. Isoisän piinaksi tyttö saa vieläpä nimekseen Kahu, vaikka se on pojan nimi ja kuuluu myöskin esi-isistä tärkeimmälle, pyhälle sankarille. Kahu kuitenkin rakastaa isoisäänsä, vaikkakin saamatta vastarakkautta. Kahu pyytelee anteeksi sitä, että on tyttö ja toivoisi voivansa olla isoisän rakkauden arvoinen.

Asiat kuitenkin muuttuvat Kahun ollessa kahdeksan. Silloin tapahtuu jotain kamalaa. Rannalle ajautuu satoja valaita kuolemaan. Valaita, joiden hyvinvointi kertoo uskomusten mukaan koko yhteiskunnan hyvinvoinnista. Valaita, joiden merkitys heimolle on suuri, sillä uskomustenhan mukaan heimon johtajat pystyvät puhumaan valaiden kanssa. Niimpä valaat on pelastettava. Siinä kohtaa Kahukaan ei voi enää pysyä sivussa.

Sanotaanko nyt näin, että tarina on kiehtova. Pidin siitä jo elokuvassa. Myöskin sanoma on edelleen tärkeä. Taistoa naisten aseman puolesta, taistoa vanhanaikaisia ajattelutapoja vastaan ja samalla mukana on sitä rakkautta, jota ihmisen pitäisi tuntea luontoa ja muuta elämää kohtaan - se on tärkeää. Ettei ajauduttaisi liian kauas siitä, mitä olemme. Mutta niin loistava kuin tämä onkin elokuvana, niin kirjana se jätti minut lukijana aika kylmäksi.

Tiedättekö, tämä kirja on vähän kuin hyvä kouluaine. Siinä on ideaa, sanomaa, tarinaa ja ajatusta. Se on erilainen, erikoinenkin, vaatii perusteellista pohjatyötä. Koskettavakin paikoitellen, ripaus huumoria seassa. Mutta siinä se. Tarina jää etäälle, tarinassa on aukkoja ja paikoitellen kerronta on kömpelöä. Kaiken lisäksi joukkoon on lisätty maorienkieltä, jota ei ole suomennettu. Sanasto löytyy kirjan takaa, mutta ainakaan itse en löytänyt kaikkia sanoja tai saanut kiskottua lauseista irti niiden sanomaa. Toki kirjan voi lukea myös kääntämättä pätkiä, mutta kirjan ollessa näin lyhyt en halunnut vähätellä kielen merkitystä vaan yritin turhautuneena kääntää sitä. Ehkä ei olisi pitänyt, sillä nyt kaunis kieli aiheutti vain ärtymystä.

Tästä on vaikea kirjoittaa, sillä omalla tavallaan kirjassa oli jotain todella hienoa. Mutta samaan aikaan halusin lukea sen vain äkkiä pois, parempien kirjojen tieltä. Ehkä eniten harmitti se, että se jäi niin etäiseksi. Heimo jäi vieraaksi, hahmot jäi vieraaksi ja etenkin kimurantti sukupuu jäi täysin epäselväksi, vaikka sitä yritettiin kirjan aikana useampaan otteeseen availla.Tässä olisi ollut niin paljon, mistä olisin pitänyt, jos toteutus olisi ollut erilainen. Nyt ei iskenyt.

Voisinkin suositella omasta puolestani elokuvaa, mutta kirjaa varauksella. Siinä on hetkensä ja tärkeä sanoma, mutta itse kaipaan kirjalta enemmän.


Hanna ja Ideanus ihastuivat kuitenkin kirjaan minua enemmän.

10 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoista lukea tästä arvio! Kirja on nimittäin minun TBR-listallani, sillä se on jo vuosia roikkunut hyllyssä lukemattomana. Tosin luin juuri tällaisen sukupuolirajojen ja perinteiden rikkomisesta alkuperäiskansan keskuudessa -tarinan (joskin Alaskasta), enkä ehkä ihan heti perään kaipaa samantyyppistä stooria. Etenkään, jos luvassa ei ole varauksettomasti hyvää lukukokemusta. Kiva kuitenkin kuulla, että leffa on katsomisen arvoinen – pidän senkin mielessä.

  (Lisäksi tuo juuri lukemasi Jane Austen on myös sillä samaisella listallani, olemme tainneet jossain vaiheessa penkoa samojen kirjakauppaketjujen alelaareja :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sen voin kirjan puolustukseksi sanoa, että tämän kyllä luki nopeasti! Ei ole siis aikaa vievin teos :)

   Austenin olen itseasiassa jostain kirjakaupan alesta ostanut, mutta Valasratsastaja on muistaakseni kirpparilta! :)

   Poista
 2. Oli mielenkiintoista lukea arviosi. Luin Valasratsastajan nimittäin kymmenisen vuotta sitten enkä saanut kirjasta oikein mitään irti. Olisin siis varmasti antanut kirjalle ehkä **½ tähteä. Mutta joku kirjassa on vaivannut mieltäni ja siksi kirja on nyt TBR 100 -listallani. Saa nähdä, miten uudelleenluennan kanssa käy. Ei välttämättä kauhan hyvin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni oli sama olo, ettei kirjasta hirveästi saanut irti. Ideaa tässä oli ja paljon, mutta siihen se vähän tuntui jäävän.

   Hauska kuulla kyllä, mitä itse pidät toisella lukukerralla :)

   Poista
 3. Hei mäkin rakastin tätä elokuvaa! Minulla on myös ollut pokkari hyllyssä, mutta en ole siihen tarttunut. Ja nyt taidan päättää, että elokuva riittää. Joskus voi siis niinkin olla :)

  Ps. Oli tosi kiva tavata tänään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin voi, ja ainakaan itse en kokenut, että kirjassa olisi ollut mitään sellaista, mitä elokuvassa ei olisi ollut. Tekisi melkein mieli katsoa se elokuva uudelleen!

   Ja niin oli! Toivottavasti tullaan näkemään jatkossakin :)

   Poista
 4. Minäkin aikoinaan pidin tarinasta, mutta koin että kirjana siitä jotain jäi uupumaan. Leffaa en ole nähnytkään, haluaisin kyllä!

  VastaaPoista
 5. Miusta tämä on niitä kirjoja, joka on saanut enemmän huomiota aiheellaan kuin kirjallisilla ansioillaan. Ihan samalla tavalla kävi miullekin tämän kirjan kanssa, en tykännyt. Tuntui koko ajan, että hei tästä puuttuu jotakin. Ihan niin kuin jokun kirjoittama simppeli kouluaine, hyvin löysit taas oikeat sanat. :)

  Ja oli kiva nähdä! Joskus paremmalla ajalla uusiks. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Aihe on hyvä, toteutus ei.

   Ja oli kiva nähdä! Paremalla ajalla ja vähemmän väsyneenä (toivon mukaan).

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.