sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Aktivistin sunnuntai: Turkistarhaton Suomi


Tänään en kirjoita kirjoista, en kirjailijoista, en lukutunnelmista enkä mistään siitä, mistä normaalisti kirjoitan. Tänään käytän blogiani hyväkseni jakaakseni tietoa itselleni tärkeästä asiasta. Tänään ei tule lukuvinkkejä, vaan vinkki siitä, miten juuri sinä voit vaikuttaa eräänlaisen julmuuden lopettamiseen. Eikä tämän vaikuttamisen takia kenenkään tarvitse kaivaa kukkaroaan esiin. 

Niille, jotka eivät jaksa lukea minun ajatustani asiasta, suosittelen kuitenkin vierailua osoitteeseen: turkistarhatonsuomi.fi.

Suomessa kasvatetaan vuosittain noin 3 miljoonaa eläintä turkistarhoilla. Joukossa on kettuja, naaleja, minkkejä, hillereitä ja supikoiria. Nämä 3 miljoonaa eläintä elävät pienissä ahtaissa häkeissä (ketun häkin tilaksi riittää lainsäädännön mukaan 0,8 m² ja minkin 0,25 m²) , ja niiden ainoa kohtalo on päätyä nyljettäviksi. Niiden turkki viedään, jotta joku muu elollinen voisi kantaa sitä yllään tai koristaa sillä kotinsa. 

Turkistarhaus oloja ei voi kuvailla ihhimillisiksi, sillä eläimillä ei ole häkeissään virikkeitä tai mahdollisuuksia toimia omalle lajilleen tyypillisellä tavalla. Supikoirat eivät esimerkiksi voi nukkua talviunta. Häkkiolosuhteet aiheuttavat eläimille myös lukuisia oireita, kuten silmätulehduksia, avohaavoja, käyttäytymishäiriöitä, kannibalismia ja omien poikasten tappamista.

Suomessa tämä julma tapa tehdä bisnestä eläinten turkeilla on edelleen laillista, toisin kuin esimerkiksi Britanniassa, Itävallassa, Bosniassa, Kroatiassa tai Bulgariassa, jossa turkistarhaus on kielletty. Tanskassa kettutarhaus on kielletty ja Ruotsissakin kettutarhaus on loppunut. 

Monet puolustelevat tarhausta sillä, että se työllistää. Itse en näe mitään arvoa sillä, että joku tienaa tällaisella tavalla, mutta sanottakoon, että turkistarhaus ei ole erityisen suuri työllistäjä. Suomessa on alle 1000 turkistarhaa ja yksi tarha työllistää keskimäärin 0,7 ihmistä. Tarhaus on vain sivuelinkeino yli puolelle tarhaajista, joille tarhauksen lopettaminen ei myöskään tarkottaisi työttömyyttä. Turkistarhaajien ikärakenteen vuoksi moni on siirtymässä eläkkeelle, joten turkistarhauksen lopettaminen ei heidänkään kohdallaan tarkottaisi työttömyyttä. Myös moni tarhoilla työskentelevä on ulkomailta palkattua kausittaista työvoimaa. Näin ollen tarhauksen lopettaminen ei juurikaan toisi suuria uudelleentyöllistämisongelmia. 

Itseäni pelkkä ajatus turkiksista kuvottaa. En voi ymmärtää miten kukaan voi kantaa toiselle kuuluvaa turkkia yllään. Enkä voi ymmärtää, miten kukaan voi hyväksyä tällaisen julmuuden. Miten kukaan kestää katsoa niitä kärsiviä eläimiä pienissä häkeissä ilman virikkeitä tai mahdollisuutta toteuttaa omalle lajille kuuluvia tapoja? Miten kukaan voi tappaa sellaisen asian tähden? Se on täysin käsittämätöntä.

Joskus joku on vedonnut siihen, että kyllähän kivikaudellakin käytettiin turkiksia, jotta pysyttiin lämpimänä. Se on täysin totta, ilman ei olisi selvinnyt. Totuus on myös se, että me emme elä kivikaudella ja me emme tarvitse turkiksia pysyäksemme lämpiminä. Meillä on vaihtoehtoja.

Kun kuulin, että meillä täällä Suomessa on vireillään kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi, niin olin ensimmäisten joukossa allekirjoittamassa vetoomusta. Siitä lähtien olen myös tasaiseen tahtiin muistutellut facebookissa (ja muualla) asiasta - ja nyt täällä.

Allekirjoituksia tosiaan tarvitaan siis 50 000 jotta asia menee käsittelyyn eduskunnassa. 12.9.2012 nimiä on ollut kerättynä 42 138, joten vielä tarvitaan lisää allekirjoituksia. Allekirjoitukset täytyvät olla kerättyinä 13.11.2012 mennessä, joten vielä on hetki aikaa.

Allekijoittaminen on helppoa! Keräyspisteitä on ympäri Suomea ja esimerkiksi itse kävin allekirjoittamatta vetoomuksen Turun Ruohonjuuressa. Myös Turun pääkirjastosta löytyy keräyspiste (ja monesta muusta paikkaa). Helsingissäkin keräyspisteitä on useita. Allekirjoittaa voi jokainen 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen.

Listan keräyspaikoista löytää tästä osoitteesta. Samasta osoitteesta saa myös ohjeet, kuinka lomakkeen voi tulostaa ja lähettää eteenpäin / viedä keräyspisteeseen. Kaikki tarkemmat ohjeet löytyvät tuolta sivulta!

Voisin kirjoittaa tästä asiasta paljon enemmänkin, liittää oheen vatsaa velmuttavia kuvia ja videoita, kertoa vieläkin ikävämpiä faktoja, voisin valottaa muiden maiden vastaavaa toimintaa, mutta en tee sitä. Uskon blogiani lukevien ihmisten olevan sen verran fiksua väkeä, että osaavat sisimmässään tätä asiaa pohtia ilman, että sitä täytyy revitellä sen enempää. Tässä nyt kuitenkin kerättynä faktoja ja tietoa höystettynä vähän omilla ajatuksilla. Itse toivon, että Suomi voisi liittyä esimerkkimaihin siitä, kuinka lopettaa turkistarhaus. 

Jos siis haluat vaikuttaa, vilkaise lähin keräyspiste täältä ja lähde allekirjoittamaan! Ota ystävä mukaan (niin minäkin tein)! 

18 kommenttia:

 1. Katri, olemme samalla asialla! Minulla on tästä 'mainos' oikeassa palkissani, ollut jo aika kauan. Laita sinäkin.

  Otankin selvää nyt, missä voin käydä allekirjoittamassa.

  Suomi on ainoa länsimaa, joka vielä tarhaa kettuja! Me olemme eläinsuojelun takapajula.

  Lopetimme Keskisuomalaisen tilaamisen, vaikka se on meidän maakuntalehtemme, koska siinä oli pari vuotta sitten kahden aukeaman juttu turkistarhauksen puolesta ja sitä kovasti mainostettiin laillisena elinkeinona. Tehkäämme siitä laitonta!

  Kun sinun ja tyttäreni sukupolvi pääsee päättäjiksi, meillä ei enää ole tarhoja, mutta soisin niiden sulkeutuvan mahdollisimman pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena kommentista!

   Voisinkin laittaa sivupalkkiini, kiitos hyvästä ideasta. Itse olen arkaillut tämän aiheen tuomista kirjablogiini (vaikka muualla asiasta olen kirjoitellut pitkään), sillä en ole osannut ottaa sitä osaksi tänne. En tiedä miksi. Ehkä kun se ei liity suoraa kirjoihin.

   Toivotaan, että tarhoista päästäisiin eroon. Mielestäni itseään sivistyneenä maana pitävän ei pitäisi sallia moista.

   Poista
  2. Ole hyvä ja kiitos vinkistä. Meidän lomakkeet ovat jo kuoressa. Lähetin antamasi linkin monille, monille ystävilleni aina ministeritasoa myöten.

   Pidän sen linkin palkissani, mutta en niin kauheasti sitä tuo esille postauksissani. Kun vastustin pullasorsien metsästystä aikanaan, sain vielä tänäkin vuonna uhkauspostia, jota en tietenkään julkaise. Sen jutun nimi on Sorsanmetsästyksen uudet tuulet

   En siis ana yhtään periksi, mutta kun meidän pääasia on nyt nämä kirjat, niin ehkä joitain aiheita voi tarjoilla vaikkapa vain palkissa. Kyllä niitä sieltä joku aina klikkaa auki ja lukee.

   Tässä asiassa häpeän Suomea ja toinen on se, että Suomi on ainoa läntinen maa, jossa kettua saa ampua ympäri vuoden ja myös pesältä! Miksi kettua saa ampua ollenkaan??? Se on hyötyeläin eikä ole luonnossa tappokone, vaan tappaa vain syödäkseen.

   Tästä herää toivo...tästä nimien keruusta.

   Poista
  3. Hienoa, että viitsit jakaa tietoa! Se on iso asia. Kuten myös allekirjoittaminen :)

   Minuakin vähän arastuttaa vastaanotto ja tästä syystä tämä onkin aika pidättyväinen teksti minulta. (Kaikki jotka tuntevat minut paremmin, eivät ehkä tajua miten olen kyennyt näin hillittyyn... haha). Ikävää, että meillä on Suomessa sananvapaus ja silti saa oikeasti pelätä, jos julkisesti tällaisesta kirjoittaa/puhuu.

   Minäkään en ymmärrä kettujen ampumista lainkaan. Ei silti, että nykypäivänä ymmärtäisin oikein minkään eläimen ampumista. Tai ampumista ylipäänsä.

   Poista
 2. Itse olen myös liittynyt Facebookissa ryhmään ja tulostellut allekirjoituskaavakkeita. Ehdottoman tärkeä asia.

  Turkit saavat minut näkemään punaista ja hamuamaan spraymaalipulloa laukusta (mitä siellä ei tietenkään ole), mutta kuvainnollisesti. Ihmisen turhamaisuus vain ampuu tässä kohtaa yli. Lisäksi on turkistarhojen ympäristövaikutukset jätöksineen ja hajuhaittoineen. Ymmärrän, että on elinkeino, mutta voiko joku oikeasti nauttia verirahoista.

  Puistattava ajatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Kuten kirjoitin, niin tästä aiheesta olisi niin paljon sanottavaa. Ympäristö on juuri yksi asia, joka on hyvä huomioida.

   En ymmärrä ihmisiä, jotka pystyvät hankkimaan elantonta noin. Tai teurastamalla. Se ei käy järkeeni.

   Poista
 3. Allekirjoitettu on. Hienoa, että tuot asiaa esille blogissasi.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kirjoituksestasi! Upeaa, että on kaltaisiasi ihmisiä, jotka haluavat vaikuttaa asioihin, joita pitävät tärkeinä.

  En ole koskaan pitänyt turkiksista, joten voin hyvinkin allekirjoittaa aloitteen. :-)

  Katri, blogissani on sinulle terveisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on sääli, että niin harvat tuntuvat enää välittävän. Ihan kuin peli olisi menetetty. No joo.

   Ja kiitos hurjasti tuosta tunnustuksesta!

   Poista
 5. Se on just hyvä, että välillä joku kirjoittaa tärkeistä asioista, vaikka asia poikkeaisi blogin yleisestä linjasta. Mutta myös toi Leenan taktiikka laittaa sivupalkkiin esille on hyvä: kyllä sieltäkin joku aina bongaa viestin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leenan taktiikkakin on hyvä, parempi kuin ei mitään, mutta itse olen vähän niitä, jotka tekee joko täysillä tai ei lainkaan :D

   Poista
 6. Itse olen täysillä turkistarhausta vastaan, mutta en itse turkiksia. Jossain oli puhetta esim. auto-onnettomuuksissa kuolleiden eläinten turkkien käyttämisestä hyödyksi. Tämä on mielestäni täysin eettistä toimintaa, samoin kuin metsästyksessä tuotettavien turkkien käyttäminen.

  Turkistarhausta vastustan siitä syystä, että mielestäni eläimiä ei pidä kohdella huonosti vain, jotta saataisiin turkiksia.

  Kuten sanoin, eettiset turkikset ovat asia erikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on yksi ihan kiinnostava näkökulma.

   Itseäni yksinkertaisesti puistattaa ajatus turkiksesta jonkun päällä, joten itse en kyllä kokisi sitäkään mielekkääksi, mutta ymmärrän kyllä sinun ajatuksen siitä.

   Itse en ymmärrä metsästyksen tarvetta päivinä, jolloin meillä on valinnan mahdollisuus ja pärjäämme myös kasvisruoalla. En siis ymmärrä tappamista lainkaan. Ymmärrän toki, että entisinä aikoina se on ollut välttämätöntä. Nykyään se ei ole.

   Poista
 7. Satunnainen lukija ilmaantuu nurkista kantamaan kortensa kekoon ja sanomaan, että minustakin on hienoa että jaat tällaista tärkeää informaatiota! Ihan sama vaikkei se sinänsä blogin aiheeseen liittyisikään - ovathan blogit kuitenkin tavallaan päiväkirjojamme, ja paikkoja joissa kirjoitamme asioista jotka meitä kiinnostavat. Ja tosiaan, tämä on ehkä vähän arka aihe, mutta eipä niitäkään tule arastella, jos muutosta tahtoo saada aikaiseksi.

  Lisäksi täysin aiheeseen liittymättömissä blogeissa on oma etunsa tiedotuskanavana - tällä tavalla ehkä saadaan tietoa sellaisillekin ihmisille, jotka eivät ole jo valmiiksi valveutuneita ja joiden ei ehkä omatoimisesti tulisi minkäänlaisille eläinoikeussivuille etsiydyttyä.

  VastaaPoista
 8. Mitä niille pitää sitte tehdä jos turkistarhaus lopetetaan? Päästää luontoon tappamaan joka ikisen vesilinnun poikaset? Sillä eholla voitais lopettaa että siinä samalla tapettas ne kaikki siihen asti tarhatut eläimet. Supikoira on tuhonnut meidän lammet kokonaan syömällä vesilintujen poikaset.. Niitä on ihan liikaa ja ne tulee jo asutusalueelle.. Supikoirat ei edes oo luonnon kiertokulun mukaisesti Suomessa, vaan se on Siperian lahja meille ja hupeneville poikastuotoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkistarhoja varten eläimiä kasvatetaan, luonnollisissa oloissa eläimet eivät lisääntyisi niin kuin ihminen ne on laittanut väkisin lisääntymään.

   Eläimet kyllä liikkuvat "yli rajojen" mutta pidän sitä ihan luonnollisena. Eläimetkin kuitenkin kulkevat ruoan ym perässä.

   Jos turkistarhaus lopetetaan, siinä on varmasti siirtymäaika, joten eiköhän ne kaikki eläimet nyljetä.

   Ihmisiä tässä maailmassa liikaa on.

   Poista
 9. Aina tullaan siihen että ihmisiä on liikaa ja tottahan se on.. ennen kun luonnossa selvisi vain vahvimmat ja nykyään kun ihminen päättää asioista selviää lähes kaikki, vaikka niin ei pitäisi olla. Rankka fakta sekin että ihmisten määrä saisi puoliintua. Ennen vanhaan kun luonnonkatastrofit ja sairaudet pitivät ihmisten määrän sopivana, nykyään ei voi mikään pitää.
  Mutta joo, turkistarhaus turhaa mutta ei missään nimessä Suomen luontoon turkiseläimiä.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.