lauantai 22. syyskuuta 2012

Jaakko Laitinen: Kuolema Ulan Batorissa


Jaakko Laitinen: Kuolema Ulan Batorissa
s. 218, Into 2012


Kuolema Ulan Batorissa päätyi luettavakseni saatuani sen Inton bloggaritapaamisesta mukaani. Muuten kirja varmaan olisikin jäänyt lukematta. Innostuin kirjasta aluksi takakannen perusteella: kertomus tavallisten mongolilaisten elämästä, jota Neuvostoliiton sorto, rasismi ja korruptio varjostavat. Samassa lupaillaan annos jännitystä sekä filosofiaa. Takakannessa mainitaan jopa sanat jännitysromaani sekä matkakirja. Kirjan luettuani voisin sanoa, että takakannen teksti pitäisi kyllä uusia täysin.

Kirja kertoo suomalaisesta lääkäristä Jackista, joka matkustaa 80-luvulla Mongoliaan tutustuakseen vaihtoehtoiseen lääketieteeseen, mutta saakiin tutustua lähinnä Mongolian ikäviin puoliin. Hän törmää rasismiin, korruptioon, köyhyyteen ja epätasa-arvoon. Hän tutustuu useisiin ihmisiin, niin mukaviin kuin vähemmän mukaviin. Kuten kunnon länsimaalaista, häntäkin halutaan käyttää törkeästi hyväkseen.

Odotin kovasti kirjaa, jonka sivuilla saisin kohdata Mongolian ja sen historiaa, ehkä vaihtoehtoisen lääketieteen ja jonkinlaisen jännittävän tarinankin, mutta - törmäsin lähinnä hieman vanhemman miehen sisäiseen maailmaan. Kirja oli kuin päiväkirja, jota oli matkalta kirjoitettu. Pieniä huomioita, lyhyitä pätkiä mitä tapahtui siellä ja täällä, hyppimistä aiheesta toiseen. Hieman sekavalta ja muistiinpanomaiselta tuntuvaa tekstiä, josta oli vaikea saada otetta. Kaikki tietenkin katsottuna vanhemman miehen silmin.

Vaikka mielestäni kirjojen kirjoittamista ja olemassaoloa ei tarvitse selitellä, niin tätä kirjaa lukiessa usein mietin, että mikä tämän tarkoitus on? Miksi tämä on kirjoitettu? Jotenkin tekstistä puuttui jokin punainen lanka ja tarkoitus, tapahtui paljon asioita ilman sen suurempia syitä tai seurauksia. Sellaistahan elämä oikeasti on, mutta jotenkin kirjoihin kaipaisi enemmän. Kirjoissa tarkoituksettomuus lähinnä puuduttaa ja alkaa kyllästyttämään muutaman kymmenen sivun jälkeen. Ymmärrän kyllä, että tässä kirjassa on varmasti paljon kirjailijaa itseään, ja hänelle varmasti tärkeä teos. En kuitenkaan näin ulkopuolisena lukijana saa irti kirjasta juuri mitään.

Tämä kirja tarjosi yhden miehen omanlaisen matkakertomuksen niin Mongoliaan kuin mieheen itseensäkin ja siinä sivussa muutamia palasia itselleni vieraasta kulttuurista ja maasta. En koe olevani kohderyhmää, mutta painotan myös sitä, että takakannen perusteella luulee kyllä saavansa käsiinsä hieman erilaisemman kirjan kuin minkälaiseksi tämä lopulta paljastui. Kirjassa oli kyllä hetkensä ja varsinkin alkupuoli tuli luettua jopa rivakasti, mutta loppua kohden tuli väsähdys ja kun odotus jäi palkitsematta, niin mielenkiinto lopahti. Kaiken huipuksi minusta kirjan "huippu" jotenkin jäi matalaksi ja ikään kuin sivulauseeseen. Teki mieli huutaa, että "Hei huomasiko kukaan mitä juuri tapahtui? Selittäkää tämä minulle!". Selitystä ei tullut.

Tämä ei ollut minun kirjani, mutta olisi kyllä mielenkiintoista lukea tästä enemmänkin arvioita ja muiden ajatuksia. Sen verran kirja kuitenkin herätti kysymyksiä mielessäni.

 ♥

Kirja on luettu myös Vinttikamarissa.

6 kommenttia:

 1. Öh, kuulostaa siltä että säästit minut pettymykseltä. Mongolian historia ja kulttuuri kiinnostavat kovasti, ikääntyvän miehen tilitykset huomattavasti vähemmän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, jos haluaa lukea kirjan Mongolian historiasta tai kulttuurista, kannattaa kyllä valita joku muu kuin tämä.

   Poista
 2. Haa, ehdit jo tarttua tähän. Minäkin otin tämän mukaani, mutta en tiedä, milloin ehdin lukea. Aion kyllä, vaikka tämä arviosi sai kyllä pohdiskelemaan, kuinka käy... Mutta täytyy joka tapauksessa kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, yritin lukea yhtä toista kirjaa, mutta se ei kulkenut yhtään, niin otin sitten tämän lukuvuoroon kun tämä oli suht ohukainen kirja.

   Aina kannattaa kokeilla. Ja eihän se, että minä en kauheasti pitänyt tarkoita sitä, etteikö tästä joku muu pitäisi.

   Poista
 3. Kappas, olihan tästä kirjoitettu blogeissa :) Minua tämä vielä odottelee ja nyt kyllä varovaisesti kiinnostuin kuitenkin. Jännä nähdä miltä tämä tuntuu. Kiitos Katri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin tämän aika nopeasti pois alta, koska muuten se olisi varmaan jäänyt roikkumaan... hauska tosiaan tietää mitä sinä tykkäät tästä!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.