maanantai 29. lokakuuta 2012

Eric Chaline: Maailmanhistorian huonoimmat keksinnöt ja ihmiset niiden takana

(Kirjan lisäksi kuvassa maailman parhaimmat keksinnöt:
 riisimaitokaakao ja leivät vegaanisalamilla, kurkulla ja suolakurkulla!)

Eric Chaline: Maailmanhistorian huonoimmat keksinnöt
ja ihmiset niiden takana
suom. Salla Korpela, Riikka Toivanen
s. 256, Schildts 2010
(History's Worst Inventions and the people who made them, 2010)

Pitkästä aikaa tuli luettua jonkin sortin historiankirja ja olin jo melkein unohtanut miten kiinnostavaa historian lukeminen voi olla. Varsinkin tämän kirjan tarjoamasta vinkkelistä. Chalinen kirja kertoo tosiaan maailmanhistorian huonoimmista keksinnöistä ja niiden keksijöistä. Kirja oli monipuolinen, kiinnostava ja viihdyttävä, mutta myös toivomisen varaa jäi. Tehtävänsä se kyllä täytti ainakin minun kohdalla: "Tämän kirjan tarkoitus on saada lukija miettimään ihmislajin nerokkuutta, sankarillisuutta, luovuutta, sokeaa tyhmyyttä, pässinpäisyyttä, hyväuskoisuutta, ahneutta ja itsetuhoisuutta."

Kirjaan on päässyt 50 erilaista keksintöä. Kirjasta löytyy niin atomipommi, arsenikki, heroiini kuin pikaruoka, korkokengät, roskaposti sekä peruukki, karaoke ja minttukonvehti. Keksinnöt ovat kirjassa jaoteltu huonoiksi eri syistä. Osa keksinnöistä on yksinkertaisesti vain epäonnistunut, osalla on ollut arvaamattomia seurauksia ja ovat voineet johtaa jopa kuolemaan, osa keksinnöistä on hyödyttömiä turhakkeita ja pahimmat keksinnöt tietenkin niitä, jotka on kehitelty vahingoittamaan ihmistä ja ihmiskuntaa. 

Jokainen keksintö on kirjassa esitelty lyhyesti. On kerrottu kuka keksinnön on keksinyt, miten se on keksitty, kerrottu keksinnön aiheuttamia seuraamuksia ja näin perusteltu sen huonous. Keksinnöistä on kerrottu tiivistäen parista sivusta neljään sivuun, eli mukavan lyhyitä kappaleita, joissa kuitenkin tulee esiin kaikki oleellinen. Muutama kuva ja havainnollistava karttakin löytyy osasta kappaleita. 

Teksti on pitkälti faktapohjaista, mutta huomattavasti rennompaa kuin asiatekstit noin yleensä. Kirjailija puhuttelee lukijaa, heittää väliin paljon omia huomoita ja mielipiteitä, värittää tekstiä omin ehkä hieman hölmöin sanoin (muotipelle?!) ja adjektiivein ja tekee pitkälti lukijalle selväksi oman kantansa tiettyjen keksintöjen suhteen. Itselle tuli välillä lukiessa lievä epäusko ihmisiä kohtaan ja usko ihmisyyteen horjui - niin taisi horjua kirjailijallakin, eikä hän vaivautunut sitä tekstissään peittelemään. (Huom! Minä luin suomennoksen, joten en tiedä mistä sanasta esimerkiksi muotipellet oli käännetty tarkalleen.)

Toisaalta eihän tämä nyt mikään vakavin historiankirja muutenkaan ole, joten kirjailijan mielipide saa toki näkyä. Ja tekeehän se lukemisesta ehkä kevyempää, kun ei ole pelkkää faktaa faktan perään ja vähän vuosilukuja väliin. Mutta itseäni aihe kiinnostin sen verran, että vähemmänkin kevyt versio olisi varmasti toiminut. Toiset ehkä kaipaavat sitä viihteellisempää tyyliä sitten enemmän. Ja kirjahan tosiaan löytyi nuortenpuolelta ja uskonkin, että vähän nuoremmille kirja on oikein oiva! Herättää ehkä kiinnostusta lukea enemmänkin historiaa. Viihteellisyydestä huolimatta kirja on kuitenkin asiallinen ja siinä näkyy Chalinen historian tuntemus, mies on opiskellut historiaa ja kirjoittanut aiemmin mm. antiikin Kreikasta. Mistään humpuukista ei siis ole kyse.

Minä minua kirjassa eniten häiritsi oli se, että siitä löytyi oikeasti huonoja keksintöjä ja vakavia kappaleita esimerkiksi atomipommista, öljystä, pikaruoasta ja muista suuresti ihmisiin edelleen vaikuttavista keksinnöistä, mutta sitten välistä löytyi joku peruukki, joka tuntui vähän väkisin väännetyltä jutulta. Kirjan keksinnöt on valittu kirjaan eri perustein ja valinnat on tehnyt kirjailija itse oman näkemyksensä mukaan, mutta hei peruukki? Onhan se inhottavaa kun se hiostaa, mutta mitä se tekee samassa kirjassa atomipommin kanssa? Ja miksi kirjassa on esitelty vahingossa syntyneitä keksintöjä huonoja kuten vaikka maissilastut? Kyllähän se välissä kevensi tunnelmaa, mutta toisaalta söi vähän uskottavuutta ja ideaa kirjalta.

Kirjan vaikutukset ovat varmaan aika odotettuja. Voisikin sanoa, että tämän kirjan lukemisen jälkeen saattaa limut jäädä ostamatta, muovipussit vaihtua kangaskassiin ja lisäaineet jäädä kaupan hyllylle - niin ja usko ihmisiin horjua. Olikin hienoa, että miten tämä kirja valottaa historiaa, viihdyttää, vakavoittaa mutta myös samalla vaikuttaa ja avaa silmiä. Sillä paljon keksintöjä tehdään tyydyttämään ihmisten haluja, ja esimerkiksi pikaruokaa ei kukaan tarvitse, mutta silti toiset käärivät pikaruokabisneksellä miljoonia taskuunsa. Toiset haaveilevat ehkä lentävästä autosta, mutta itse toivon, ettei sellaista massatuotantoon pystytä kehittämään, sillä mitä se tarkottaisikaan meidän ilmakehälle ja ympäristölle? Niinpä, tuhoa! Eli kyllä tämä vähän kuluttajaa potkii persuksiin, että vaikka keksinnöt usein keksii yksi ihminen, tuntuu niiden takana kuitenkin olevan tuhansia haluineen. Tai tällaisia ajatuksia kirja minussa herätti, vaikka kylläpä kirjailijakin samaa vihjasi tai sanoi oikeastaan melko suoraan.

Pidin kirjasta kaikesta huolimatta aika paljon ja luinkin sitä mielenkiinnolla. Vaikka pieniä ärsyttävyyksiä kirjan toteutuksesta löytyykin, niin idea on kiehtova ja hauska. Sen verran paljon tämä minua kiinnostikin, että aion kyllä lukea myös Stephen Weirin Maailmanhistorian huonoimmat päätökset ja ihmiset niiden takana. Ja suosittelen tätä kyllä kaikille vähääkään historiasta kiinnostuneille!


Myös Laura on kirjoittanut kirjasta.

10 kommenttia:

 1. Kuulostaa vinkeältä. Voisinpa vaikka lukea, sopivan pieninä annoksina ainakin! (Mistä muuten on vegaanisalami tehty? Soijasta?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tätä voi kyllä ihan hyvin muidenkin kirjojen lomassa :)

   Vegaanisalami on tehty vehnägluteenista.

   Poista
 2. Pakko kokeilla kaakaota riisimaitoon! :D (onko se muuten sokeroitua?)

  Aiheeltaan kirja kuulostaa hyvinkin mielenkiintoiselta, mutta... peruukin lisääminen joukkoon on vähän tekohauskaa (?), itsellä tuli ensimmäisenä mieleen ihmiset jotka menettävät hiuksensa esim sairauksien/lääkitysten seurauksina. Tuskin pitävät keksintöä huonoa. Oliko peruukki turhakkeiden joukossa, vai onko siitä muutakin haittaa? :D

  Muistan itse nuorempana hamunneeni kirjastosta paljon samankaltaisia tietokirjoja, joten kunhan faktat pitävät paikkansa, tällaisia teoksia vain lisää, herättelemään uteliaita ja tiedonjanoisia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä lisään kaakaon joukkoon aina sokeria (ruskeaa, en valkoista), mutta ei se välttämättömyys sinänsä ole. Riisimaidossa on vähän sokeria valmiiksi, luontaisesti ei lisättynä.

   Peruukista aiheutuneet vahingot: Joudutti Ranskan vallankumousta, tuhlasi rahaa ja teki kantajansa naurunalaiseksi.

   Joo tämä oli kyllä kiehtova kirja ja varsinkin nuoremmille sopii varmasti :)

   Poista
  2. Aivan tosiaan, unohdin jo kommentoidessa että aspekti oli historiallinen :D Peruukki ajoi varmasti toista asiaa silloin kuin nykyään. Pitää tää nyt sitten itekin lukasta, kun eteen sattuu :D

   Poista
  3. Peruukki tosiaan ajoi hieman eri asiaa, vaikka sitä käytettiin kyllä ihan kaljuuntumisenkin vuoksi.

   Lue ihmeessä, niin saa sitten kuulla sinunkin ajatuksia tästä ;)

   Poista
 3. Jep, jotkut kirjaan listatuista keksinnöistä olivat vähän kyseenalaisia siinä huonoudessaan. Ehkä joku peruukki on keksimisaikanaan voinut olla huono keksintö, mutta nykyään sitä on vaikea laskea huonoksi kapistukseksi.

  Maailmanhistorian huonoimmat päätökset on parempi ja mielenkiintoisempi (sen on kirjoittanut muuten Stephen Weir eli eri tyyppi). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai ehkä peruukin käyttö aikoinaan on ollut vähän huikentelevaista, mutta nykyään varmasti monelle aika helpotus vaikka sairauden takia.

   Kiitos oikaisusta! Minä vain oletin heti saman kirjailijan teokseksi, kun samaan sarjaan kuuluu. Vaikka kirja on kyllä to-read listassa ja IHAN oikean kirjailijan nimellä :D

   Poista
 4. Minäkin ihastelen aina sitä tunnetta, mikä tulee kun on lukenut kiinnostavan faktapohjaisen historiaan liittyvän kirjan. Ja silti luen niitä liian harvoin. Tällä hetkellä kiinnostavin olisi teos, joka kertoo 1600-luvun nälkävuosista Suomessa. Kirjan nimeä en muista tähän hätään, mutta aihe tosiaan kiinnostaisi. Toivottavasti teos osoittautuu helppolukuiseksi ja kiinnostavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä rakastin koulussa historiaa ja kävin lähes kaikki historian kurssit, mitä tarjolla oli (en tosin siltikään kirjoittanut sitä), mutta jotenkin "vapaalla" on vaikea tarttua noihin historiallisiin teoksiin. Jotenkin hassua!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.