torstai 15. marraskuuta 2012

Sapphire: Precious, Harlemilaistytön tarinaSapphire: Precious - Harlemilaistytön tarina
suom. Kristiina Drews
s. 174, Like 2010
(Alkuteos: Push!, 1996)


 
Sapphiren Precious - Harlemilaistytön tarina on pieni, mutta mahtava teos. Itseltäni kirja meinasi jäädä lukematta, sillä olen nähnyt aiemmin kirjaan perustuvan elokuvan, enkä kokenut sen jälkeen halua palata tarinaan uudelleen. Elokuva oli kyllä loistava, mutta niin rankka, että halusin säästää itseäni uusinnalta. Joka tapauksessa tarvitsin Rumat Kapinalliset - haasteeseen sopivan kirjan, jonka lukisi nopeasti ja hetken vaihtoehtoja punnittuani tämä tuli mieleeni. Eihän kirja voisi enää tuntua niin pahalta, kun kerran tiedän, mitä siinä tapahtuu? No, kyllä voi. Kirjaa ei pystynyt mitenkään lukemaan yhdeltä istumalta, niin hurja se on ja kun sitten kirjan sain luettua, niin ajatukset pyörivät yötä myöden kirjan tapahtumissa. Ajattelin, että viimeksi lukemani Trainspotting on kuvottava, mutta se ei ole mitään tämän rinnalla. 

Claireece Precious Jones on 16 vuotias ja jo toisen kerran raskaana isälleen. Hänen elämänsä on kuin painajaisuni. Isä raiskaa, äiti kähmii ja pahoinpitelee, koulussa tyttö ei opi edes lukemaan vaan päätyy toisten pilkan kohteeksi. Tilanteesta ei näytä olevan pakokeinoa pois, varsinkaan kun Precious ei halua puhua. Toisen lapsen odotus ja potkut koulusta muuttavat kuitenkin hänen elämänsä. Hän päätyy toisenlaiseen kouluun, jossa hänelle ja muille hänen kaltaisilleen opetetaan kirjoittamista ja lukemista. Kun sanat alkavat aueta tytölle, tuntuu kuin koko maailma aukeaisi hänelle uudella tavalla. Mutta riittääkö se? Riittääkö luku- ja kirjoitustaito pelastamaan tytön? Ja voiko tyttöä enää edes pelastaa? Voiko hän koskaan elää edes puolittaista elämää kaiken tapahtuneen jälkeen?

Tarina on pahimmillaan niin raju, että tekee mieli oksentaa, raivota ja itkeä. Jouduin monesti laskemaan kirjan käsistäni, niin voimakas inhon ja vihan tunne kirjasta tuli. Samaan aikaan tarina on kuitenkin toiveikas ja täynnä elinvoimaa. Kun Precious alkaa oikeasti opiskella lukemista ja kirjoittamista, niin kirjaan tulee myös aivan toinen puoli: se on kuin ylistyslaulua sanoille, kielelle, lukemisella ja kirjoittamiselle.  

"Älä huolehdi numeroista ja lomakkeista, sen kuin vain luet ja kirjoitat!" 

"Kirjaimista tulee sanat. Sanoista tulee kaikki."

Kirjan kieli on puhetyylistä ja välissä on katkelmia Preciouksen päiväkirjasta, joka vilisee kirjoitusvirheitä, mutta tuo tarinan entistä lähemmäksi ja päästä entistä lähemmäksi vielä sanoja harjoittelevaa tyttöä. Kirjassa on muutenkin leikitelty kielellä. Välistä löytyy pari runoa, aakkosia ja kirjeenvaihtoa. Lopussa on Preciouksen luokan tyttöjen Elämäntarinoita - kirja, jossa raotetaan myös muiden hahmojen taustoja vähän. Kirjan kieli on niin tuttavallista, että siitäkin syystä kirja tulee iholle. Kirjasta ei ole pakokeinoa. Kun tarinan kertoo Precious, omalla äänellään ja persoonallaan, ja välissä luetaan hänen päiväkirjaansa, niin lähemmäksi ei enää oikein voi päästä. Kirja tosiaan tarttuu lukijaan, eikä päästä irti. Minä luin kirjan suomennettuna, mutta suomennoksesta ei kyllä löydy moitteen sijaa.

Mieleni tekisi hirveästi sanoa, että lukekaa tämä. Lukekaa tämä aivan mahtava ja ravisteleva teos, sillä näin vahvoihin kirjoihin harvoin törmää. Mutta toisaalta tämän kirjan rankkuutta on vaikea pystyä sanoin kuvailemaan. Se täyttää ajatukset ja tulee uniin, ja kun aamulla herää, on vieläkin paha olla. Aivan mieletön lukukokemus. Ehkä sellainen, jota minä en ole hetkeen kokenut, en ehkä koskaan. Enkä tiedä, pystyykö tätä kirjaa koskaan unohtamaan. Olen tyytyväinen, ettei tämä kirja jäänyt lukematta, mutta toisaalta tämän rajuus kyllä jättää jälkenssä. 

Rumat Kapinalliset - haasteeseen kirja sopii paremmin kuin hyvin. Tässä ei todellakaan ole mitään kaunisteltua. Se vääntää sisuskalut nurin ja paljastaa tämän maailman ehkä synkimmän, rumimman ja hirveimmän puolen. 

Kirja on mieletön.

"Mä en tiedä mitä "realismi" tarkottaa, mut mä tiedän mitä on elämän REALITEETIT, ja siinä onkin vitusti tietämistä."


Suketuksen mielestä tämä pitää lukea yhteen putkeen, eikä Anukaan olisi halunnut laskea kirjaa käsistään välillä. Annin blogissa kirja oli ensimmäinen, joka sai täydet pisteet.

10 kommenttia:

 1. Leffan olen nähnyt ja itku tuli! Aivan kaamea elämä tytöllä.. :/ Kirja saattaa jäädä kyllä lukematta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. En minäkään kirjaa olisi ilman tuota haastetta lukenut, sen verran rankka se elokuva oli.

   Poista
 2. Tämä on hieno kirja. Tai siis kauhea, mutta hieno. Luin kesällä sitten myös Häivähdys purppuraa, joka on selvästi ollut Sapphirelle esikuvana.

  Ymmärrän kyllä hyvin tuon, ettet halunnut/voinut lukea kirjaa kuin pätkissä. Minuun iski joku vimma, joka pakotti lukemaan koko ajan eteenpäin. Halusin tietää, miten Preciousille käy, mitä vielä tapahtuu, pilkahtaako valo edes vähän. Vaikka ällötti ja ahdisti.

  Huh, minäkään en unohda tätä kirjaa ikinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luin joskus nuorempana Häivähdys purppuraa kirjan, mutta siitä olen paljon unohtanut. Muistan vain, että pidin.

   Tätä ei kyllä helpolla unohda.

   Poista
 3. Hmmn, ehkä pitäisikin oikeasti lukea tämä. Kökkö vaan kun kaikki koulujutut. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kannattaa. En voi varauksetta suositella, niin raju tämä on. Tämän puolesta tosin puhuu kirjan ohuus! Tämän lukee äkkiä :)

   Poista
 4. "Kirjaimista tulee sanat. Sanoista tulee kaikki." Voi miten hieno sitaatti! Tarinakin vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa on paljon ihania sitaatteja, vaikka noin muuten aika ronski onkin. Tarina on kiinnostava, mutta rankka.

   Poista
 5. Miekin haluaisin lukea tämän tai katsoa leffan mutten uskalla! Oon niin herkkä etten kestä mitään ahdistavaa väkivaltaa jossa on sekä henkistä että fyysistä sellaista - ja musta tuntuu että tää on just täynnä sitä. Mutta oli mukava lukea tää arvostelu :)

  Ps. Kiitti ku puolustit mua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä ahdistava kaikin tavoin, että jos kovin herkkä on, niin en voi suositella :(

   Ps. Ei mitään, oli inhottavaa lukea toisten ilkeitä kommentteja.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.