lauantai 15. joulukuuta 2012

Candace Bushnell: Sinkkuelämää


Candace Bushnell: Sinkkuelämää
suom.Arto Schroderus
s. 248, Tammi 2010
(Sex and the City, 1996)

Tässä on jälleen hyvä esimerkki kirjasta, joka olisi jäänyt lukematta, ellen olisi saanut sitä lahjaksi. Tämä on myös hyvä esimerkki siitä, että toisinaan kirjan pohjalta tehty elokuva, tai tässä tapauksessa enemminkin sarja, voi olla itse kirjaa parempi. Vaikka Sex and the City on sarjana tullut katsottua useammankin kerran, niin tätä kirjaa ei olisi kyllä tarvinnut lukea edes sitä kertaa. Kirja oli huono.

Koska Sex and the City eli Sinkkuelämää on minulle entuudestaan tuttu jo sarjana, niin väkisinkin luin kirjan sitä taustaa vasten. Petyin, kun sarjasta tutut hahmot eivät löytyneetkään sellaisenaan kirjan välistä ja myös sarjan huumori uupui mielestäni tekstistä. Kirjaa on todella vaikea olla vertaamatta sarjaan, sillä ilman sarjaa en olisi tätä kirjaa koskaan varmaan saanut edes lahjaksi saati lukenut. 

Jos kuitenkin yritän ajatella kirjaa ihan vain kirjana, niin se ei juurikaan muuta mielipidettäni. Kirja koostuu siis Candace Bushnellin kolumneista, joista osa on hänen omasta elämästään. Kolumneissa käsitellään New Yorkin naisten ja miesten välisiä suhteita, ystävyyttä, rahaa, seksiä, viinaa ja huumeita. Miehet ovat vuorostaan läpimätiä ja naiset kieroja kuin korkkiruuvit. Kirjassa ryypätään, vedetään aineita ja harrastetaan seksiä. Luottamukselle, tunteille tai pitkille ihmissuhteille ei juurikaan ole sijaa. Kirjan välissä vilisee sekopäisiä hahmoja, joilla jokaisella on oma ongelmansa.

Kirja ei ollut viihdyttävä, mutta ei myöskään vakava saati ajatuksia herättävä. Kirjan tyyli on melko kevyttä ja toki kolumnien aiheetkaan eivät juuri kummempia ole kuin miesten metsästämisen ihmettelyä, mutta huumori puuttui tai ei ainakaan uponnut minuun. Minusta kirja oli aika tyly ja roisi, jopa ruma. Henkilöhahmot olivat inhottavia ja keskittyivät lähinnä seksin saamiseen. Koko kirja oli vähän sellaista pintapuolista liitelyä, josta oli vaikea saada otetta.

Siinä missä Sinkkuelämä sarjana on enemmänkin kevyttä tyttöjen hömpöttelyä mausteina tietenkin vähän draama, niin kirja oli enemmänkin kärjistetyn tuntuista kyynistä rumaa realismia. On vaikea määritellä mitä tunteita kirja minussa herätti pitkästymisen lisäksi tai millaiseksi kirjaa olisi parhain kuvata. Ehkä olen väärä ihminen tätä kuvaamaan ylipäänsä, sillä en tästä tosiaan pitänyt.

Kirjaa en voi suositella, mutta sarjana tämä toimii kevyemmän viihteen nälkään hyvin. 

 

20 kommenttia:

 1. tämä ei muistaakseni ollut kovin kummoinen kirjana, mutta tv-sarja on kyllä kasvattanut minut naiseksi ;D Sarjassahan kuitenkin on monta erilaista suhtautumista tiukkislinjasta leväperäisempään ja kaikkea siitä väliltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarja onkin mielestäni paljon moniäänisempi ja monipuolisempi. Kirjan hahmot tuntuivat olevan jokainen vähän samasta puusta veistetty.

   Poista
 2. Minäkin sain tämän aikoinaan lahjaksi mieheltäni. Uumoilinkin jo ennen lukemista, että kirja ei voi olla niin hyvä kuin tv-sarja, mutta oli yllättynyt, että se oli niin huono. Sanoitkin sen jo itse hyvin: kirja tylyistä ihmisistä. Tv-sarjaa onneksi kannattelee huumorin lisäksi neljän aikuisen naisen ystävyys. Lämpimiä tunteita toisia ihmisiä kohtaan ei muistaakseni kirjassa kuitenkaan käsitelty, vaan kaikki olivat selkäänpuukottajia ja paskanpuhujia. Masentava pikkukirjanen, sanon minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Masentava pikkukirjanen on kyllä osuva tämän kirjan kohdalla. Niitä lämpimiä tunteita ei tästä tosiaan löytynyt, vaikka sarjasta onneksi kyllä :)

   Ja minäkin sain tämän poikaystävältäni lahjaksi! :D

   Poista
 3. Hyvä kuulla. Tästä ei ole montaa viikkoa, kun kirjastossa kääntelin tätä käsissäni. Jätin silloin paikalleen ja ehkä sitten hyvä niin. Sarja on hyvin tehty, vaikka nyt sitten onkin hömppää. Sillä kirjakin kiinnostaisi, mutta kuvailusi perusteella kuulostaa kyllä, että kirjan henki on aika erilainen kuin sarjan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei tällä sarjan kanssa paljon tekemistä ole, joten en voi kyllä suositella.

   Poista
 4. Kyynistä ja rumaa, sitäpä juuri. Joskin on sanottava, että kirja toimi paremmin englanniksi kuin suomeksi - käännöksessä kielestä oli pudonnut terää pois. Olen siis lukenut teoksen englanniksi, ja sitten osia siitä suomeksi, ja kyllä alkukielen nokkeluus oli aika täysin tuosta suomennoksesta hukassa. No, oli miten oli, olen kyllä samaa mieltä kanssasi - sarjassakin on typeryytensä, mutta kyllä tässä on, hämmästyttävää kyllä, televisiosovitus alkuperäisteosta paljon parempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi pitänyt ehkä kokeilla tätä englanniksi, mutta sattuipa suomennos olemaan omassa hyllyssä. Sarja kyllä voittaa tämän mennen tullen.

   Poista
 5. Minä lainasin tämän joskus kirjastosta, mutta mielentila ei ollut oikea tämän aloittamiseksi joten palautin lukemattomana. Ilmeisesti ihan hyvä päätös. Sinkkuelämän ikuisena fanina kiinnostaisi kyllä tietää, mistä se on lähtöisin, mutten mitenkään jaksaisi lukea huonoa kirjaa vain siksi. Joku urbaani fakta, että mikäli kirja/elokuva on äärettömän hyvä, on toisen vaihtoehdon oltava susihuono?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tätä kyllä välttämättä oikeasti kannata lukea. Yhteys sarjaan on todella löyhä.

   Aika useinhan se tuntuu olevan niin, että vain toinen, elokuva tai kirja, voi olla hyvä. Tosin esim. Jane Austenin Viisasteleva sydän toimii niin kirjana kuin leffanakin! On toki muitakin, mutta tuo on ehkä lempparini.

   Poista
 6. Minäkin erehdyin lukemaan tämän joskus ennen blogia. Ihmettelin koko kirjan ajan voiko hyvä tv-sarja tosiaan perustua niin huonolle kirjalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, miten ihmeessä tämän kirjan pohjalta on pystytty tekemään niinkin hvyä sarja?! :D

   Poista
 7. Siitä on muutamia vuosia, kun olen tämän lukenut. Tosiaan, melko huono jopa hömppäkirjaksi, mutta silti olen lukenut tämän jo kahdesti ja edelleen se on hyllyssä! En tiedä yritänkö edelleen päästä sisälle vai mikä siinä on... Todella erilainen kirja kuin sarja ja ei millään muotoa looginen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KAHDESTI?! Minä en kyllä tähän toistamiseen tarttuisi :D

   Poista
 8. Minä en ole tätä lukenut enkä taida arviosi perusteella lukeakaan. :-D Sen sijaan olen lukenut nämä uudemmat kirjat Carrien nuoruusvuodet ja Ensimmäinen kesä New Yorkissa. Tuossa viimeksi mainitussa kyllä ärsytti ristiriitaisuudet sarjaan nähden, vaikka ihan teoksesta tykkäsinkin. :)

  ps. olit halukas osallistumaan arvontaan, mutta et ole rekisteröitynyt lukija (tai ainakaan ei minulle nimeäsi siellä näy), joten haluatko ehkä liittyä lukijaksi? :) tuntuu ihan siltä kuin kalastelisin lukijoita, kamalaa. :D Itselleni ei sinänsä olisi kohdallasi niin suurta merkitystä arvonnan kannalta sillä oletko rekisteröitynyt vai et, koska olet kuitenkin ahkerasti käynyt kommentoimassa blogiani, mutta muut voisivat ehkä pitää sitä epäreiluna. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi tätä suositella kylläkään.

   Mitä enkö oikeasti ole blogisi lukija?! Kamalaa :D Olen siis taas kerran lisännyt sinut vain blogloviniin ja unohtanut lisätä bloggeriin. Ei ole ensimmäinen kerta... minä kun en lue blogeja lainkaan bloggerin kautta.

   Poista
 9. Mielenkiintoista lukea alkuperäisestä kirjaversiostakin! Selailin joskus divarissa, mutta en ostanut, kun kirja vaikutti lukaisemieni pätkien perusteella juuri tuollaisella ikävällä tavalla sarjaa kovemmalta ja huumorittomammalta. En siis menettänyt mitään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minä sanoisin, että et todellakaan menettänyt mitään :D

   Poista
 10. Minä olen lukenut muita Bushnelleja, jotka on ihan kohtalaisia hömppäkirjoja, mutta en tätä Sinkkuelämää. Kirjaan ei ole tullut tartuttua; itsekin aikoinaan fanitin sarjaa suuresti, ja ehkäpä siinä yksi syy, miksi en ole halunnut kirjaan tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole lukenut Bushnellelta muuta, mutta tämän perusteella en kyllä luekaan. Oli sen verran heikko tapaus tämä. Sarja on tosiaan hyvä!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.