lauantai 8. joulukuuta 2012

Cecilia Samartin: Señor Peregrino


Cecilia Samartin: Señor Peregrino
suom. Tiina Sjelvgren
s. 382, Bazar 2010
(Tarnished Beauty, 2008)


Ah mikä ihana ja lumoava kirja Señor Peregrino onkaan kaikista kliseemäisyyksistä ja lopuista huolimatta. Kirjaa luki lähes pakkomielteisesti ja lukemista ei olisi halunnut keskeyttää lainkaan, joten viimeiset parisataa sivua luinkin yhtä kyytiä. En muista koska olisin viimeksi uppoutunut kirjan maailmaan näin vahvasti ja milloin kirjasta nousevat mielikuvat olisivat olleet näin voimakkaat. Ilman muutamaa turhaa kliseimäisyyttä kirja olisi voinut olla lähellä täydellistä, nytkin se ylsi jo aika korkealle.

Señor Peregrino kertoo nuoresta meksikolaisesta Jamiletista, joka syntyy kehossaan suuri ja ruma syntymämerkki. Hänen kotikylässään merkkiä pidetään paholaisen aikaansaamana ja Jamiletia kohdellaan sen mukaisesti. Jo nuorena hän oppii peittämään merkkinsä - sekä inhoamaan sitä. Koska kotikylästä ei löydy keinoa poistaa merkkiä, päättää Jamilet lähteä pohjoiseen etsimään ihmettä, jolla merkistä pääsisi eroon. Jamiletin ylittää laittomasti rajan Kaliforniaan ja etsii käsiinsä siellä asuvan tätinsä. Pian Jamilet on palkattu töihin mielisairaalaan ja hän toimii hoitajana potilaalle, jota ei siedä kukaan ja joka ei siedä ketään. Jamilet kuitenkin ystävystyy potilaaseen ja pääsee pian kuulemaan tämän uskomattomia tarinoita.

Kirjassa kerrotaan kahta tarinaan vuorotellen. Nuoren Jamiletin tarina sekä Señor Peregrinon tarina kietoutuvat kirjassa koukuttavalla tavalla toisiinsa ja lukemista on mahdoton keskeyttää. On yllättävää, miten vähän kirjassa oikeastaan tapahtuu, mutta miten loistavalla tavalla kerronta etenee ja luo kirjaan jännitettä. Kirjassa pienistä hetkistä tulee suuria eikä pieniltä ihmeiltäkään vältytä. Kirjassa on seikkailun tuntua, rakkaustarinoiden kaihoa ja samaan aikaan lähes trillerimäistä jännitystä. Tosin on sanottava, että minä vähän arvasin lopun, mutta oikeastaan sillä ei ollut väliä muuten lukukokemuksen kannalta. Kirja oli ihana lukukokemus ja kerronta ystävällinen lukijalleen. Minua harmitti hieman se, että Jamiletin tarina jäi näinkin avonaiseksi vaikka ehkä kirjasta olisi tullut turhan siirappinen, jos kaikki olisi selitetty puhki. Minulle olisi kyllä saanut selittää ja aiheuttaa lisää kyynelvirtoja.

Suomennos oli hyvä ja kieli konstailematonta. Olen lukenutkin ihan liikaa kielellä kikkailevia kirjoja jo tälle vuodelle, joten näin sujuva teksti tuli tosiaan tarpeeseen. Ihanaa lukea kirjaa, jonka teksti vain soljuu eteenpäin.Todella nopealukuinen vaikka sivumäärä ei ole aivan pieni.

Minä pidin kirjasta paljon, enkä halua turhaksi takertua pikkuseikkoihin nyt. Kirja on keveä, mutta ei tyhjänpäiväinen. Kirjassa ei mullisteta maailmoja, mutta ehkä pieniä hetkiä elämässä. Kuten jo sanoin, ihana lukukokemus. Suosittelen!

Kirjasta ovat pitäneet ainakin myös Leena Lumi, peikkoneito ja Sanna, mutta lue myös vähemmän ihastuneen Morren arvio!
"Hänen oli myös hengitettävä, ja kun hän teki niin, hän tunsi saippuan ja minttuhammastahnan tuoksun ja tunsi kuolevansa ainakin vähän." 

14 kommenttia:

 1. Tämä lompsahti nyt ehdottomasti lukulistalleni! Tällainen sujuva ja vetävä kirja sopisi niin hyvin talven piristykseksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät tästä!

   Tämä oli ihanan kepeää näin joulun kiireiden keskelle, mutta toisaalta myös vähän turmiollinen, kun tätä oli pakko lukea ja samalla tuli laiminlyöneeksi esim. yöunet.

   Poista
 2. Niinpä, keveä, mutta ei tyhjänpäiväinen! Välillä on hyvä lukea jotain suloista! Hyvä kirja tosin on aina kaksipiippuinen juttu; yleensä loistava teksti verottaa ah, niin tärkeitä yöunia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tässä tosiaan enemmän ideaa kuin vaikkapa harlekiineissa. Ja minä olen varsinainen yölukija... en saisi koskaan illalla lukea "vain hetkeä". On sitä töihinkin lähdetty niin, että yöunet on korvautunut lukemisella :D

   Poista
 3. Minä pidin tästä myös kovasti, vaikkakin tosiaan melko kliseinen ja tunteiden paloa sisältävä kirja onkin. Olen lukenut kaikki Samartinin suomennetut kirjat, ja kyllä tämä paras taitaa olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän joo kliseinen oli, mutta ihan hyvä. Tuli minulle sopivaan rakoon!

   Poista
 4. Moni on kovasti tykästynyt tähän kirjaan. Itselläni vain nousee karvat pystyyn, kun muistelenkin koko kirjaa:D En tiedä mikä siinä oli, mutta nykyisin välttelen Samartinia samaan tapaan kuin Paolo Coelhoa:) Not my cup of tea siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulen, että luin tämän oikeaan aikaan. Tässä on nimittäin sellaisai piirteitä, jotka olisi voinut toisessa mielentilassa mennä yli ja olla liian lähellä harlekiinimaisuuttakin. Kaipasin jotain kevyttä ja sitä sain, tämä tuntui siis oikein hyvältä.

   Coelhosta minäkään en pidä!

   Poista
 5. Voi, kuulostaa ihan älyttömän mielenkiintoiselta, taidanpa minäkin lisätä tämän lukulistalleni! :) En ole enää pitkiin aikoihin pitänyt liikaa kielellä kikkailevasta tekstistä, olen ehdottomasti sitä mieltä, että tarina on tärkein - turhalla kikkailulla koitetaan yleensä vain peittää juonen puutteita ja tylsyyttä, tai siltä se ainakin usein vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tarina on tärkein. Joskus tarina voi olla niin hyvä, että antaa anteeksi jopa vähän kökön kielen. Mutta sen sijaan kikkailevalla kielellä harvoin voi pelastaa mitään.

   Tämä oli kyllä parempi kuin odotin :)

   Poista
 6. Juu, pakko yhtyä mietteisiisi. Kirja oli tietyllä tapaa kevyt, mutta siitä sai kyllä irti kaikenlaista, jos halusi. Mielenkiintoinen kaiken kaikkiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on minusta hyvä kirja, jos kaipaa jotain kevyttä, mutta ei täysin tyhjäpäistä luettavaa.

   Poista
 7. Olen lukenut kaikki Samartinin suomennetut teokset ja pitänyt niistä kaikista, vaikkakin ehkä juuri tästä Senor Peregrinosta vähiten. Jotkut kuitenkin ovat rankanneet sen todella huonoksi teokseksi, mitä ihmettelen suuresti. Kiva kuulla, että sinäkin pidit tästä teoksesta, on se tykkäämisen arvoinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mielestäni vallan mainio, jos kaipaa kevyttä mutta ei mitään tyhjäpäistä luettavaa. Ymmärrän myös sen, ettei kaikki jaksa tästä innostua.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.