torstai 17. tammikuuta 2013

Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet


Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet
s.129, Wsoy 2010

Jatketaanpas vielä vähän sarjakuvilla. Tällä kertaa vuorossa on suomalaisen Kati Närhen teos Saniaislehdon salaisuudet, jota olen monesti kirjakaupoissakin käsissäni pyöritellyt, mutta joka ei silti ole vielä sitä pidemmälle päässyt. Nyt sitten sarjakuvista taas enemmän innostuneena kävin hakemassa tämän kirjastosta ja tuossa eräänä yönä unettomana luin. On hassua, että olin ehtinyt jossain mieleni sopukoissa asettaa tälle jo aikamoiset odotukset, ja häkellyin, kun sarjakuva ei ollutkaan ihan sitä mitä olin ajatellut. Hyvä se oli, mutta eräs asia siitä uupui.

Sarjakuva kertoo isoäitinsä luona asuvasta orpotyttö Agnesista ja Plankton - nimisestä kaupungista. Plankton ei ole mikä tahansa kaupunki, vaan se kätkee sisäänsä mysteerejä, joita Agnes lähtee ratkomaan. Kuka harjoittaa elinkauppaa ja miksi joku tilaa viikon välein uuden korsetin? Mikä on isoäidin salaisuus ja mitä apteekkari häärää? Entä mitä tapahtui Agnesin vanhemmillle? Siis, mitä heille tapahtui oikeasti?

Saniaislehdon salaisuudet koostuu useammasta lyhyestä sarjakuvasta, joista rakentuu kokonainen tarina. Närhen piirrostyyli ja sarjakuvan harmaansininen ja tumma sävymaailma ovat upeita. Ihastuin sarjakuvan kuvitukseen heti, kuten myös Agnesin hahmoon. Tarina kulkee hyvin eteenpäin ja sarjakuvan lukee nopeasti. Itse luin tämän yhdeltä istumalta ja sarjakuva oli vallan viihdyttävä. Lievä mustahuumori ilahdutti suuresti, kuten sarjakuvan huumori muutenkin.   
Vaikka pidin sarjakuvasta, niin se tuotti myös lievän pettymyksen. Ei niinkään siksi, että odotin tältä paljon, vaan siksi, että siitä puuttui jotain. Siitä puuttui terä. Lähtökohtaisesti sarjakuvassa oli kaikki minusta hyvän sarjakuvan ainekset: hyvä päähenkilö, upea kuvitus, kiintoista tarina, mutta se kaikki jäi vähän kuin siihen. Sarjakuva oli hauska, en kuitenkaan kertaakaan edes naurahtanut. Sarjakuvan käänteet tuntuivat vain mutkilta ja loppuratkaisu ei ollut huippu, vaan lasku. Sarjakuva oli tasaisen hyvä, mutta tuntui, että mentiin kovin turvallisilla vesillä. Tähän olisi niin sopinut vähän väkevämpi ote. Nyt se parhain särmä jäi uupumaan. Se, mikä olisi tehnyt tästä huipun. 

Luulen tosin, että se minun kaipaamani särmä selittyy ehkä iälläkin. Samaistuminen nuoreen Agnesiin ei käy enää käden käänteessä, vaikka hahmosta pidin. Nuoremmalle lukijalle uskon tarinasta löytyvän enemmän kiinnekohtia ja huippuja, kun taas itse paljon lukeneena kaipaan enemmän. Sillä vaikka mysteerien parissa painitaankin, niin mistään kauhusta ei ole kyse - harmi, kauhu olisi ehkä uponnut minuun tässä kohtaa. Tosin aivan pienille tätä ei ole tarkoitettu, sillä aika rankkojakin juttuja löytyy esimerkiksi perheväkivallasta.

Minulta tämä ei vienyt jalkoja alta, mutta ilahdutti silti sen verran, että suosittelen tutustumaan. Kaikesta huolimatta vallan mainio sarjakuva, jonka tyyli iskee. Aion ehdottomasti lukea myös Mustasuon mysteerinkin!

♥♥

Sarjakuvasta bloganneet ainakin Villasukka kirjahyllyssä, Ilse, Katja, Zephyr, Booksy, Taru & Salla.

Osallistun tällä sarjakuvalla Susan sarjishaasteeseen!

5 kommenttia:

 1. Minä pidin tästä kovasti.

  Jäin miettimään tuota ikäasiaa: olen sinua aika lailla vanhempi, joten voiko olla, että tietyn iän jälkeen alkaa nauttia taas vähemmän särmäisistä jutuistakin? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä? :D

   Minusta tuntuu, että minulla on juuri mennyt ohi se ikä, kun tämä olisi varmaan uponnut ihan täysillä. Nyt jotenkin kaipaa ehkä jo "aikuisempaa" juttua ja sitten suurempia ja iskevämpiä käänteitä kirjoilta. Mutta ehkä se tosiaan taas tasoittuu iän myötä. Tai sitten se ei ole lainkaan iästä kiinni. Ehkä vain kaipaan särmäisempää ja siinä se.

   Poista
 2. Minulla ei ollut hirveästi ennakko-odotuksia tämän suhteen, oli erittäin positiivinen yllätys ja tosiaan tykkäsin kovasti. Mutta jos Agnes olisi ollut aikuinen olisin odottanut tarinalta enemmän särmää. Nyt tarina vaikutti ihan sopivalta suhteutettuna Agnesin hahmoon ja hänen ikäänsä.

  Kiitos linkityksestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Agnesin ikää ajatellen niin sarjakuvahan olikin ihan ok. Mutta nyt ehkä itse olisin kaivannut muuta, vaikka siis tästä kovasti pidin.

   Hih, ei mitään :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.