perjantai 11. tammikuuta 2013

Lina Ben Mhenni: Tunisialainen tyttö


Lina Ben Mhenni: Tunisialainen tyttö
suom. Sampsa Peltonen
s. 63, Avain 2012
Tunisian Girl - Blogueuse pour un printemps arabe, 2011
Kansi: Magnus Petersson.

Lina Ben Mhenni on bloggaaja, joka ei pelkää käyttää nettiä hyväkseen aktivistisissa toimissaan. Häntä kutsutaan kyberaktivistiksi, mutta hän toimii myös kentällä. Tunisialainen tyttö on hänen kirjoittamansa raportti Tunisian keväästä 2011, jolloin kansa päätti nousta maan hallitusta vastaan ja jonka mahdollisti pitkälti sosiaalinen media. Lina Ben Mhenni kirjoittaa siitä, mistä muu media vaikenee.

Tunisialainen tyttö on pieni suuri kirja, joka pureutuu Tunisian maan hallituksen sortoon sekä vastarintaan, johon kansa nousee. Samalla kun päästään suoraa Tunisian kaduille mellakoihin, niin Ben Mhenni nostaa kirjassa esille myös sen voiman, mikä internetissä ja sosiaalisessa mediassa piilee. Internetissä tieto leviää ennennäkemätöntä vauhtia ja sen voi lukea kuka tahansa mistä tahansa maan kolkasta, internet ylittää maantieteelliset rajat, se ei katso kansalaisuutta saati ikää.

"Internet on väline, joka saa ihmisjoukot liikkeelle ennennäkemättömän tehokkaasti: se auttaa pujahtamaan diktatuurien verkkojen silmistä, raivaamaan tieltään kaikki esteet, ylittämään kiellot, rajat ja puolueet, jopa henkilökohtaiset estot - niin minäkin pääsin yli luontaisesta ujoudesta."

Minulle tuotti vähän vaikeuksia päästä mukaan kirjaan, sillä Tunisia on melko vieras alue itselleni eikä esimerkiksi tapahtumat ennen kevättä 2011 ollut aivan selvillä. Muistan kyllä erään Tunisiasta kotoisin olevan tutun puhuneen maansa tapahtumista, mutta minulla kesti yhdistää ne kirjan tapahtumiin. Nyt kirjan luettuani on kuitenkin sellainen olo, että osat loksahtelevat paikalleen eikä Tunisia tunnu enää maalta, josta tietää vain nimen. Tuntuu kyllä hullulta miten hirveitä asioita maailmalla on tapahtunut ja tapahtuu koko ajan, ja niistä ei vain tiedä. Miten toisten kotimaassa ei ole asiat kuten meillä. Aina sen vain tiedostaa paremmin.

"Minun oli vaikea uskoa, että olin omassa kotimaassani, lempeässä ja vieraanvaraisessa Tunisiassa."

Kirja on mielenkiintoinen, rankka, mutta täynnä toivoa. Kuten Ben Mhenni kirjoittaa, niin meillä on nykyään jotain, mitä ei ennen ja sen on netin voima. Parhaimmillaan se yhdistää ja saa ihmiset liikkeelle hyvän asian puolesta. Ja ehkä näin saadaan aikaan parempi tulevaisuus, jossa demokratia toimii ja ihmiset ovat yhtä.

"Kuten monella muullakin nuorella nykyään, minulla on unelma: haluan, että maailma muuttuu."

♥♥♥

 Kirjasta bloganneet ainakin Amma, Mari A. sekä Norkku.

Lina Ben Mhennin blogi löytyy täältä. Postaukset ovat kirjoitettu ranskaksi, englanniksi ja arabiaksi. 

2 kommenttia:

 1. vähän samaa vikaa, että ei ole oikein hallussa tuo sikäläinen tilanne, mutta tämä kirja antoi vähän tilanneselvitystä.

  Kiva, että sait luettua kirjan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Olen muuten huomannut viime aikoinani alkaneen kiinnostua hirveästi enemmän muiden maiden tuoreimmista tapahtumista. Aina vieraat kulttuurit ja historiat ja muut ovat kiinnostaneet, mutta nyt ihan tämä hetki, syyt ja seuraukset ovat pinnalla. Ehkä hyvä niin, ettei vain jumita menneessä ;)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.