keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Marjane Satrapi: LuumukanaaMarjane Satrapi: Luumukanaa
 suom. Taina Aarne
s. 84, Like 2008
Alkuteos: Poulet aux prunes, Marjane Satrapi & L'Association, 2004


Luumukanaa on Marjane Satrapin neljäs sarjakuva-albumi, joka on voittanut vuonna 2004 parhaan albumin palkinnon. Satrapi on varmaan parhaiten tunnettu Persepolis-sarjakuvista, jotka ovat omaelämänkerrallisia ja sarjakuvien pohjalta on myös tehty elokuva. Itse aikoinani ihastuin kovasti Persepolikseen niin sarjakuvana kuin elokuvanakin, joten oli selvää, että tulen jatkossakin Satrapia lukemaan. Luumukanaa olikin hyvin mieluisaa luettavaa, mutta Persepolikseen teosta ei kannata verrata, sillä se jää kevyesti toiseksi.

Luumukanaa kertoo Satrapin sukulaismiehen elämästä, ja siitä, kuinka tämä mies päättää kuolla koska ei kykene enää saamaan nautintoa elämästään. Tapahtumat sijoittuvat Iranin pääkaupunkiin Teheraniin. Eletään vuotta 1958.  Sarjakuva on hyvin traaginen ja synkkä, eikä sen lukeminen ollut aivan kevyttä. Sarjakuva ottaa selvästi kantaa Iranissa vallitsevaan avioliittokäytäntöön, sillä surulliset tapahtumat, jotka ajavat kirjan päähenkilön haluamaan kuolemaa ovat todellisuutta Iranissa. Iranissa kun ei välttämättä astella avioon rakkaudesta haluamansa ihmisen kanssa. Se voi olla jotain aivan muuta ja se jokin aivan muu voi olla hyvin surullista.


Satrapille tuttuun tapaan sarjakuva on enemmän tai vähemmän tragikoominen, mutta siinä missä Persepoliksia lukiessa oikeasti naurattaa, tätä sarjakuvaa lukiessa nauraminen on vaikeaa. Sarjakuva kuitenkin pohjautuu todellisiin tapahtumiin, eivätkä ne tapahtumat ole kovin hauskoja - niiden seurauksenahan halutaan kuolla. Vaikka eivätpä ole Persepoliksenkaan käänteet pelkkää huumoria. Joka tapauksessa Satrapin sarjakuvat ovat kuitenkin älyttömän mielenkiintoisia, sillä ne aukaisevat ja näyttävät maailman, jota muuten ei näkisi. Vai kuinka moni Iranilainen nainen kirjoittaa ja piirtää sarjakuvaa, joissa välillä ihan avoimesti jopa pilkataan Iranilaisia aina vallanpitäjistä tavallisiin kadun tallaajiin?


Luumukanan piirrostyylikin on sitä samaa, mikä jo Persepoliksesta tuli tutuksi. Melko yksinkertaista ja tummaa, mutta silti loistokasta ja vähäisyydessään viehättävää. Kirjan sävyt ovat hyvin tummat (vaikka esimerkki ruuduissa sattuukin olemaan vielä melko vaaleat sävyt), mutta se vain sopii hyvin muutenkin synkempään tarinaan, jossa ollaan kuoleman kanssa tekemisissä. Kyllä Satrapi vain kynänsä hallitseee.

Vaikka Luumukanaa onkin loistokas teos, niin minulla kesti hyvin kauan laantua pettymyksestä, kun tämä ei ollutkaan vain seuraava Persepolis. Tarina myös alkoi hirveän hitaasti eikä päähenkilön maailmaan ollut helppo päästä kiinni. Parin päivnän sulattelun jälkeen sarjakuva alkaa tuntua jopa nerokkaalta, mutta heti lukemisen jälkeen tuntemus oli aivan muuta. En meinannut esimerkiksi niellä sitä tosiseikkaa, että tässä teoksessa päähenkilönä onkin mies, eikä Satrapi itse.

Marjane Satrapi on aivan loistava kuvittaja sekä tarinankertoja, joka vie lukijan suoraa Iraniin ja päästää kurkistamaan pinnan alle eikä pelkää nauraa itselleen tai naurattaa lukijoitaan. Samalla kuitenkin Satrapi nostaa tärkeitä aiheita esille ja pureutuu niihin. Monelle länsimaalaiselle sarjakuvat varmasti antavat paljon uutta. Suosittelen tutustumaan!


Sarjakuvasta bloganneet myös Linnea, Satu, Karoliina, Minna, Elma & Zephyr.
Ensimmäinen lukemani sarjakuva Susan Seitsemän sarja - sarjishaasteeseen.

10 kommenttia:

 1. Olen ajatellut lukea tänä vuonna lempparikirjojani ja nyt tuli ihan sellainen olo, että tämäkin täytyisi lukea uudestaan. Vaikkei mikään lemppari ollutkaan.

  Satrapi nyt vaan on niin ihana! Persepolista en uskalla lukea vielä uudestaan. Olen katsonut elokuvankin jo niin monta kertaa, että pelkään kyllästyväni siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satrapin tyyli on kyllä mieletön! Ja Persepolis aivan huippu. Minun on monesti tehnyt mieli ostaa se elokuva itselleni, mutta aina on jäänyt ostamatta.

   Minunkin tekisi aina mieli välillä lukea vanhoja lemppareita, mutta sitten uudet kirjat houkuttelee sen verran, etten viitsi millään käyttää aikaa jo luettuihin. Paitsi Pottereihin. Potter on aina ja kaikessa poikkeus.

   Poista
  2. Mä hoksasin, että suurin osa mun lempparikirjoista on sellaisia, että olen lukenut ne vain kerran. Esim. Jane Eyre, Aikamatkustajan vaimo ja Kertomus sokeudesta. Ja hei Tyrskyt, mun pitää päästä lukemaan se uudestaan! Aijai, toivottavasti tästä tulee hyvä vuosi :)

   Poista
  3. Luulisi tulevan hyvä vuosi, jos lemppareita lukee. Ja Tyrskyt <3 Minua vähän pelottaa lukea vanhoja lemppareita kun pelkään, että jos ne eivät iskekään samalla tavalla ja lumous katoaa. Niin, paitsi Pottereita ;D

   Poista
 2. Tämä on minulle ihan vieras, mitä nyt mainintoja lukenut blogeista. Voisi vaikka tuustua!

  VastaaPoista
 3. Sarjakuvailijasta oli juttu viime Särössä (Iran oli numeron teemana) ja innostuin. Vähän nihkeästi tulee kuitenkin tartuttua sarjakuviin - ehkä nyt olisi hyvä aika korjata tämäkin erhe.

  PS. Pakettisi lähti tänään postiin. Olen ollut laiska ja saamaton ja miljoona muuta tekosyyn tekosyytä, joita en edes kehtaa kirjoittaa. Kirjan pitäisi tipahtaa luukusta viimeistään maanantaina. Odotan kyllä mielipidettäsi kyseisestä teoksesta. ;D

  (Nyt lopetan lörpöttelyn, kohta kerron vielä että mitä yllätyspaketissa on ja sehän ei olisi hauskaa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä tutustumaan. Ja voisin kuvitella, että sopisi sinunkin makuusi :)

   Kiitos Noora <3 Odotan jännityksellä mitä paketista paljastuu :D

   Poista
 4. Mä sorruin tilaamaan tämän adlibriksestä ruotsiksi. En muista, että pääsinkö Persepolista koskaan loppuun, mutta ainakin tämä toinen olisi tarkoitus saada luettua tätä samaa haastetta varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa minusta Persepolis oli aivan huippu! Tämäkin kyllä varsin hyvä :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.