torstai 21. helmikuuta 2013

Cyril Pedrosa: Ekoloogiset


Cyril Pedrosa: Ekoloogiset
Suom. Saara Pääkkönen
s. 71, Wsoy 2011
Alkuteokset Autobio, 2008 & Autobio 2, 2009
Valikoimia kahdesta albumista.

Siitä on jo hetki kun luin Cyril Pedrosan sarjakuvan Ekoloogiset, mutta en ole millään saanut tästä blogattua. Harvoin tulee vastaan kirjoja/sarjakuvia, joista tuntuu, ettei saa mitään kirjoitettua vaikka kyseessä on kuitenkin ollut ihan hyvä teos. Tämäkin sarjakuva oli vallan viihdyttävä ja tykästyin, mutta kun yritin ottaa siitä kuvia (katsokaa nyt näitä!) saati kirjoittaa jotain, niin tyhjää on lyönyt. Yritän nyt kuitenkin saada ylös jotain tästäkin.

Ekoloogiset on sarjakuva-albumi, johon on valikoitu (toivottavasti) parhaimpia tapauksia ranskankielisistä albumeista Autobio ja Autobio 2. Sarjakuva kertoo perheestä, jossa pyritään elämään ekologisesti ja syömään luomusti, ja tietenkin heidän valitsemansa elämäntavan haasteista. Pyöräillään sateessa, maksetaan luomusta itsensä kipeäksi ja yritetään perustella kyseenalaistaville lapsille valintoja sekä pohditaan, miten pitkälle ollaan valmiita menemään. Ote sarjakuvassa on tottakai humoristinen ja hauska, eikä se saarnaa.


Koska itsekin pyrin elämään ekologisesti, tekemään kestäviä valintoja ja syömään eettisesti, niin sarjakuvaan oli helppo samaistua. Se tuli lähelle ja monet jutut olivat niin tuttuja, että oli suorastaan helpottavaa todeta, että joku muukin on pohtinut samoja asioita ja tehnyt samoja vaikeita valintoja. Sarjakuva toimi ikään kuin myötätuntoisena taputuksena olkapäälle. Toisaalta sitten taas en tiedä kuinka asia on Ranskassa, mutta sarjakuvassa oli myös paljon sellaista, mitä en ymmärtänyt. Esimerkiksi sarjakuvassa ekologiset pesuaineet ja pesupähkinät jättivät vaatteet likaisiksi ja luomu oli kymmenen kertaa kalliimpaa kuin ei-luomu. Itse en käytä kuin luontoystävällisiä pesuaineita ja väittäisin, että pyykkini ovat aina puhtaita. Luomuruokakin on joo kalliimpaa, mutta kun tietää mitä ostaa ja mistä ostaa, niin usein ero lasketaan senteissä ei suinkaan useissa euroissa (vaikka näitäkin löytyy). No, maassa maan tavalla. Itselleni haastavinta sarjakuvaa lukiessa oli kuitenkin pienet kuvat ja pieni teksti. Sarjakuvassa on paljon pieniä yksityiskohtia, joten välillä kuvat näyttivät suorastaan suttuisilta ja muutamassa kohdassa tekstiäkin sai jäädä tihrustamaan pidemmäksi aikaa. Esimerkiksi yllä olevaa ruutua on isonnettu hieman, jotta teksti on helpompi lukea. Se oli sääli, sillä kyseessä on hyvä sarjakuva, mutta arvaan, että piirrustustyyli ja tekstin koko voivat säikäyttää.

Ellei hieman turhan pieniä kuvia jää kauhistelemaan, niin muuten kyseessä on vallan kelpo sarjakuva. Itse tykästyin lopulta tyyliinkin, vaikka ehkä ranskalaisuus ja pienet kulttuurierot tulivatkin väliin. Voin suositella!Ekoloogista ovat lukeneet myös Karoliina ja Jenni. Itse osallistun tällä Seitsemän sarja - sarjishaasteeseen.

10 kommenttia:

 1. :)

  Tämä voisi olla omasta kynästäni - tai no päästäni ainakin, etten nyt omi krediittejä hyvästä tekstistä.

  Kiva, että sait lopulta blogattua. Hauskahan tämä on, vaikka vähän suttuinen ja ranskalainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suttuisuus ja ranskalaisuus ehkä hieman varjostivat lukemista, mutta oli kyllä vallan hyvä muuten! Taisinkin aikoinaan pongata tämän sinun blogistasi! :)

   Poista
 2. Aihe on todella kiinnostava mutta tekstin pienuus hieman kauhistuttaa kyllä.. Ikävä jos joutuu tihrustelemaan. Menee kuitenkin ehdottomasti lukulistalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä kannattaa lukea jos ei ihan saa päänsärkyä pienestä tekstistä. Ja onneksi tekstin koko välillä kuitenkin vähän vaihtelee, joten ihan koko ajan ei tarvitse otsa rypyssä lukea ;)

   Poista
 3. Olinkin ihan unohtanut tämän! Mun on pitänyt lukea tämä ja nyt vasta tajusin kurkata kirjaston sivuille ja näitä näyttää olevan kaksi pääkirjaston hyllyssä, jes :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, no hauskaa, että nyt muistui mieleen! Kannattaa kyllä lukea :)

   Poista
 4. Suttuisuus ja ranskalaisuus eivät minua haittaa, pidin tästä ja hyvä että luit :)

  (Pesupähkinöistä mainitsinkin jo Karoliinan kommenteissa, niiden pesuteho riippuu ilmeisesti paljon veden kovuudesta, Suomen pehmeissä vesissä toimivat mutta muualla on paikka paikoin hyvin kalkkista vettä...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sen verran heikohko näkö, että tekstin pienuus siksi vähän otti aivoon :D

   Aivan! En olekaan ajatellut pesupähkinöiden tehoa tuolta kantilta. Tosin pesupähkinät eivät ole ainoa luonnollinen vaihtoehto, onneksi :)

   Poista
 5. Täälläkin tykättiin. Innostuin etsimään Pedrosan muuta tuotantoa ja tulin sitä kautta lukeneeksi Kolme varjoa. Aiheeltaan synkempi, mutta tyyliltään monipuolisempi, suosittelen kyllä sitäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lukuvinkistä! Täytynee pistää korvan taakse, sillä olisi kyllä kiva lukea lisää Pedrosan teoksia :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.