tiistai 26. maaliskuuta 2013

Kirja joka muutti elämäni


Kirja joka muutti elämäni
Toimittaneet: Anu Laitila ja Silja Koivisto
S. 175, Wsoy 2013

Kun viimeksi luin kirjan, joka muutti elämääni niin sen jälkeen oli vallan luontevaa valikoida luettavaksi Kirja joka muutti elämäni. Oman huikean lukukokemuksen jälkeen olikin ihana lukea muiden tarinoita heidän elämäänsä ravistelleista kirjoista ja jakaa se tunne, kuinka kirja voi koskettaa. Kyllä kirjallisuudessa vain on mieletön voima.

Anu Laitilan ja Silja Koiviston toimittama Kirja joka muutti elämäni koostuu useamman suomalaisen kertomuksesta kirjasta, joka on muuttanut heidän elämäänsä. Kertomukset on kerätty avoimella kirjoituskutsulla sekä osa pyytämällä. Seassa on siis nimettömiä kirjoittajia että tunnetumpia kuten Juha Itkonen, Miina Supinen ja Leena Parkkinen. Useammalle merkittävin kirja on ollut se ensimmäinen luettu, joka on aukaissut kirjojen ja lukemisen maailman. Mutta joukkoon mahtuu monenlaista muutakin tarinaa. Joillekin kirja on vaikuttanut uravalintaan, joku on jaksanut pidellä elämästä kiinni kirjan ansiosta, joku parantunut sairaudestaan ja joku taas vajonnut kirjan kanssa kohti sairauden syvyyksiä. Kaikki tarinat eivät ole iloisia. Mutta jokaisella on oma tarinansa kerrottavana omalla äänellään.

"Kirjoista löytyvät kaikki tunteet. Joskus ne siellä kirjailijan tahdosta, joskus lukija löytää ne omaehtoisesti. Kirjallisuus ei synny vai kirjoittajan mielessä, vaan myös jokaisen lukijan ajatuksissa, ja meillä kaikilla on oma taustamme ja luonteemme sitä maustamassa.Mikään kirja ei voi olla täysin samanlainen kaikille." 
Eila Mellin (s.1946)

Kirjan ei välttämättä tarvitse olla klassikko tai muu merkkiteos, jotta se olisi merkittävä. Tottakai toisen elämän suurin teos on Raamattu, mutta toiselle se voikin olla juuri se oikeaan aikaan luettu viihdeteos. Paljon riippuu lukijasta ja siitä, kuinka kirja sopii juuri omaan elämään ja mitä se siihen elämään tuo. Kirja voi tuoda lohdutuksen, ymmärryksen, ilon tai auttaa ymmärtämään ympärillä olevaa maailmaa paremmin. Se mikä kirja sen tekee on henkilökohtaista.

Olen itse useammin kuin kerran pohtinut, että mikä olisi minun se kirja, joka on muuttanut elämääni. En kuitenkaan ole koskaan osannut nimetä vain yhtä, sillä niin moni kirja on koskettanut, liikuttanut ja rakentanut minua. Mutta sen tiedän, että kirjat ovat muuttaneet minua. En olisi minä, enkä olisi tässä, jos en olisi lukenut kaikkia lukemiani kirjoja. Niitä rankkoja, niitä kepeitä, niitä ajatuksia herättäneitä, niitä jotka itkettävät ja niitä, jotka naurattavat. Uskon, että jokainen kirja antaa lukijalleen jotain. Ehkä se ei mullista maailmaa, mutta ehkä se on kuitenkin yksi pieni pala siihen palapeliin, josta koostumme.

 "Kirjan luettuani aivoni raikastuivat minulle aiemmin tuntemattomista ajatuksista." 
Jussi Särkelä (s. 1951)

Minulle kirjat ovat opettaneet elämään tässä hetkessä. Ne ovat tuoneet esiin elämän haurauden ja lyhyyden, ja sen arvaamattomuuden. Kirjat ovat opettaneet arvostamaan asioita lähellä, arkipäiväisiäkin hetkiä. Näkemään kauneutta sielläkin, missä sitä voi olla vaikea nähdä. Kirjat ovat opettaneet lempeyttä ja opettaneet antamaan anteeksi virheitä. Kirjat ovat opettaneet sen, että hyvää tarinaa varten ei tarvitse kurkotella kuuta. Hyvä tarina voi syntyä niistä pienistä ihanista hetkistä, joita meillä jokaisella on elämässämme. Ja jokainen voi tehdä elämästään juuri sellaisen tarinan kuin haluaa.

 "Iiriksen tarinan luettuani ymmärsin kuitenkin, ettei sillä mitä jonakin päivänä olemme, ole lainkaan niin suurta merkitystä kuin sillä mitä tapahtuu tänään." 
Venla Laitala (s. 1986)

Kirja joka muutti elämäni oli kiva lukea. Ei siksi, että tarinat olisivat välttämättä olleet maailman mullistavia, vaikka niitäkin löytyi, vaan koska sen kertomusten kanssa tunsi sielujen sympatiaa. Ja no, ainahan se on ihana kuulla kirjoista, joilla on ollut jollekin suuri merkitys. Ja kyllä tämän kirjan kirjoista muutama päätyi omallekin lukulistalle. Luin tämän myös juuri oikeaan aikaan itseäni ravistelleen teoksen jälkeen, joka jätti tyhjyyden tunteen. Nyt on ehkä taas hitusen helpompi tarttua seuraavaan kirjaan. Muuttaa se sitten elämäni tai ei.

Kirjaa on vaikea varsinaisesti pisteyttää, mutta idea ja toteutus toimivat mielestäni moitteetta. Sen perusteella pisteytys. 

Kirjasta kirjoittaneet myös Maria, Marissa, Jenni ja Liisa.

 

 "Enkä vieläkään tingi siitä, etteikö lukemisen synnyttämä todellisuus olisi aivan yhtä todellista kuin mikä tahansa muu kokeminen tässä maailmassa." 
Veli-Pekka Lehtola (s.1957)

"Sittemin olikin selvää, että perheeni on kirjoissa, että niistä löytyvät ystävät ovat yhtä arvokkaita kuin elävät - ja ovat aina läsnä." 
Leena Rantanan (s. 1948)


4 kommenttia:

 1. Voisin sanoa, että Potterit olivat se kirjasarja, mutta toisaalta, olin silloin niin nuori, ettei elämässäni vielä ollut oikein mitään, mitä muuttaa.

  Myöhemmin luin Sherlock Holmes -novelleja (voiko niitä nyt novelleiksi kutsua?) ja vaikka se ei ollutkaan mikään elämänkatsomusta mullistava lukukokemus, siitä lähti yleinen Holmes-fanitus, joka ilmenee monin tavoin lähes arkipäivän elämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Potterit! Tosin itse luin Potterit hieman vanhempana ensimmäisen kerran, koska nuorena olin liian cool lukeakseni jotain, mitä kaikki luki ;D haha voi niitä aikoja!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Se on suomeksi "pieni lukija" tai ainakin sen pitäisi olla :D viitteitä löyhästi Pikku Prinssi kirjaan.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.