maanantai 18. maaliskuuta 2013

Sarah Winman: Kani nimeltä jumala


Sarah Winman: Kani nimeltä jumala
suom. Aleksi Milonoff
s. 324, Tammi 2012
Kansi: Eevaliina Rusanen
Alkuperäisteos: When God Was a Rabbit, 2011


Kani nimeltä jumala oli juuri niin ihana kuin odotinkin! Kauniin kannen ja kiinnostavan nimen taakse kätkeytyi ihastuttava ja syvälle juurtuva tarina, jonka luki melkein yhtä kyytiä ja kirjan loppu tuntui tulevan hurjan nopeasti, sillä olisin mielelläni lukenut tätä pidempäänkin. Kirjasta tuli heti omani ja voisin palata kirjan maisemiin ja tunnelmiin vaikka samantien, niin hyvin siellä viihdyin. 

Kani nimeltä jumala on kertomus eräästä perheestä, jota kohtaa niin onni kuin tragediakin. Kirjassa muutetaan ja muututaan, sanotaan hyvästit ja aloitetaan alusta. Kertoja on perheen tytär, joka kasvaa kirjan sivuilla pienestä tytöstä aikuiseksi. Kasvutarina, johon mahtuu monta mutkaa, monta persoonaa ja monta ihastuttavaa hetkeä vastapainoksi kauhistuttaville.

Ihastuin siihen, kuinka kirja sekoitteli synkkiä sävyjä ja vastapainoksi valoa. Miten kirjassa syöksyttiin kohti hyytävää surua ja toisaalla riemuittiin elämän ihmeellisyyttä. Miten arkipäiväiset hetket oli maustettu ripauksella hulluutta ja hippusella ihmeitä. Kirjassa ei paljastettu heti kaikkea, eikä turhaan selitetty asioita puhki. Tavallaan tätä voisi verrata hieman John Irvingin kirjoihin, tämä voisi olla vähän kuin Irving lapsenkengissä. Mutta hyvällä tavalla.  (Myös Laura oli verrannut kirjaa Irvingiin.)

Kirja oli lähes täydellinen, mutta - kuten muutama muukin bloggaaja, niin minäkin takerruin heti siihen, kuinka Kanin nimi kirjoitettiin pienellä jumala. Oli se sitten tarkoituksellista tai ei, mutta minulle se oli vain virhe, joka toistui. Kirjassa oli myös kaksi kohtaa, jotka olisin jättänyt tyystin pois, koska eivät minusta sopineet kirjan muuhun tyyliin lainkaan. Ne rikkoivat hieman kokonaisuutta ja saivat empimään, voiko tälle antaa täydet pisteet. Annoin kuitenkin.

Kirja on parhaimmillaan kun siitä ei tiedä liikaa ja kun ei aseta turhan korkealle odotuksia. Itse esimerkiksi olin valmistautunut monen arvion perusteella, että lopussa tulee lässähdys, mutta ehkä se oli pelastukseni, sillä en kokenut tarinan huononevan missään vaiheessa! En myöskään ihmettele, että kirja jakaa jonkin verran mielipiteitä, sillä ei tämä millään voi olla jokaisen kirja. Mutta onnekseni minun kirjani se oli, ja onnekseni se on nyt hyllyssäni ja voin palata tarinaan ja sen ihastuttavien henkilöhahmojen luo koska vain.


16 kommenttia:

 1. Kivasti kirjoitettu, ja varmasti ennakko-oletukset ovat osa lukukokemusta myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja minulla vaikuttaa paljon se, mitä tiedän kirjasta ennakkoon/mitä odotan. Muutama kirja suorastaan kärsinyt siitä, että olen odottanut ennakkoon paljon, eikä kirja ole ihan pystynyt (ehkä kohtuuttomiakin) odotuksiani täyttämään.

   Poista
 2. Jee, ihanaa, että ihastuit! Tämä on aivan ihana kirja. Minäkään en pitänyt kirjan toista osaa huonompana kuin ensimmäistä. Tai pidin kyllä hieman enemmän Ellyn lapsuusvuosista, mutta aikuisuudesta kertova osio ei kuitenkaan kalvennut sille.

  Minua ei häirinnyt kanin nimen kirjoittaminen pienellä alkukirjaimella. Alkuteoksessa kanin nimi on siis myöskin pienellä, god. Jollain tapaa se minusta sopi tähän jo muutenkin ihanalla tavalla hassun vinksahtaneeseen tarinaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tämä oli ihana! Muistan kun luin arviosi tästä ja olin heti, että "pakko lukea!" ja nyt vihdoin sain luettua ja ihastuin suuresti.

   Minäkin pidin kyllä ehkä hitusen enemmän lapsuusvuosista, mutta myös aikuisuudesta. Ja toisaalta kun jo ennakkoon tiesi, ettei loppu ole täysin samanlainen kuin alku, niin siihen oli osautunut varautua eikä tullut yllätyksenä/pettymyksenä. Päinvastoin!

   Minua kyllä tuo pienellä kirjoittaminen häiritsi. En vain ymmärtänyt sen pointtia.

   Poista
 3. Mukavaa, että sait erinomaisen lukukokemuksen! Minulle tämä oli oikeastaan aika keskinkertainen kirja: ei huono, mutta ei mitenkään erityinenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihanaa lukea pitkästä aikaa jotain niin uppotuneena kuin mitä tähän kirjaan upposin. Harmi, ettet sinä pitänyt yhtä paljon, mutta kuten kirjoitinkin, niin en ihmettele, että tämä voi jakaa mielipiteitä.

   Poista
 4. Minä olin myös varautunut siihen, että loppu ei olisi niin hyvä kuin alku, mutta en sitten loppujen lopuksi kuitenkaan pitänyt lopusta yhtään sen vähempää kuin alusta.

  Toivottavasti Winmanilta tulisi pian uusi kirja. Tähän ihastuin sen verran, että en jaksaisi odottaa sitä, kun joskus tulevaisuudessa toivottavasti saa lukea jotakin muutakin Winmanilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidin lopusta ihan yhtä lailla! Olihan se hieman erilainen, mutta ei minusta huonolla tavalla.

   Ja minäkin odotan mielenkiinnolla mitä Winmanilta vielä voisi tulla! Tämän perusteella odottelisin jotain aikas hyvää :)

   Poista
 5. Huh, ensimmäisen lauseesi luettuani kivi vierähti sydämeltäni :) Ihanaa, että sinäkin pidit tästä! Melkein tekisi mieleni lukea Kani jo nyt uudelleen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ihana! Ja tästä tulee varmasti kirja, johon tulee palattua ja ehkä useammankin kerran.

   Poista
 6. Tämä oli tosiaan ihana, hieno kirja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli! Ei tätä ole turhaan blogeissa kehuttu :)

   Poista
 7. Ihanaa että sinä pidit tästä näin paljon! Minä en ihan täydellisesti tästä innostunut, mutta onhan tällä kirjalla tarpeeksi faneja ilman minuakin ;D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämä oli kyllä minun kirjani ihan täysin. Mutta ymmärrän kyllä miksi tämä jakaa mielipiteitä. Ja sehän on vain hyvä ;)

   Poista
 8. Oma kirjavuoteni alkoi mukavasti juuri tämän kirjan parissa, ja vaikka siitä kovasti pidinkin, voi olla että se vuoden aikana tulee jäämään muiden kirjojen jalkoihin. Hyvät muistot minulla on kuitenkin ainakin kirjan alkupäästä, kaunis tarina kauniista perheestä. Olen kuitenkin yksi niistä, jotka eivät täysin vakuuttuneet kirjan loppuosasta, mutta hyvä lukukokemus kuitenkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että tämä saattaisi olla yksi tämän vuoden parhaimpia. Tuskin paras, mutta parhaimpien joukossa.

   Ymmärrän kyllä, miksi monet ovat vähän pettyneitä loppuosaan. Olihan se erilainen ja ehkei ihan sellainen, mitä alkupään perusteella odottaisi. Minä kuitenkin tykkäsin myös siitä. :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.