tiistai 28. toukokuuta 2013

2000 - luvun parhaimpia kotimaisia


Päätinpäs minäkin olla edes kerran ajan hermoilla blogini suhteen ja listailla muiden tapaan mielestäni parhaimpia 2000-luvun kotimaisia teoksia. Syy 2000-luvun kotimaisten kirjojen hehkutukselle löytyy Helsingin Sanomien sivuilta, joissa voi käydä äänestämässä omasta mielestään parhaimpia kotimaisia. Äänestys on voimassa huomiseen puoleenyöhön asti, joten kipin kapin äänestämään jos ette vielä ole sitä tehneet! Minä kävin äänestämässä ja nyt paljastan oman listani.

Minä päätin tehdä listan ulkomuistista sen mukaan, mitkä ovat jääneet parhaiten mieleeni. Mikään maailman vakavimmin tai pitkään harkituin lista ei siis tosiaankaan ole kyseessä. Merkkiteoksia listalta ei juurikaan löydy, koska kotimaisia klassikoita on tullut luettua hävettävän vähän. Mutta pidemmittä puheitta valittuihini perustelujen kera.

2000 - luvun parhaimmat kotimaiset

1. Marisha Rasi-Koskinen: Katariina

Paras kotimainen teos, jonka olen koskaan lukenut. Kaunis kieli ja kiehtova tarina, jotka poikkeavat paljon muista lukemistani kotimaisista.

2. Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max

Parkkisen romaani ilahdutti myös erilaisuudellaan. Koskettava tarina, josta muistan edelleen kohtauksia yhtä elävästi kuin oikeasta elämästä.

3. Sofi Oksanen: Puhdistus

Vahva, vavahduttava ja tärkeä kirja. Rankoista aiheista ja teemoista huolimatta kirjan luki jopa mielellään.

4. Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

Uutta ja omanlaista kotimaista, johon en olisi koskaan uskonut törmääväni. Kaunis kieli, kiinnostava tarina ja tärkeä sanoma. Vaikutuin.

5. Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja

Kirja, joka tuntuu uppoavan monenlaiseen lukijaan - minuunkin. Kansien välissä huumorilla höystettyä ihan oikeaa asiaa. Mielestäni ansaitsee maininnan.


Tällainen lista täällä! Poikkeaa ehkä valtavirrasta hieman, mutta koen sen vain positiiviseksi. Näitä kotimaisia suosittelen kaikille, jotka haluavat lukea jotain hieman erilaista kotimaisten kirjojen joukosta. Miltäs lista näyttää teistä?


Pakko vielä loppuun kertoa millainen tuuri minulla kävi Katariinan kanssa. Lainasin kirjan aikoinaan kirjastosta ja ihastuin kirjaan niin kovasti, että sen palauttaminen tuntui vaikealta. Silloin päätin, että kirja on hankittava myös omaan hyllyyni. Kirja oli kuitenkin pitkään hirmuisen kallis, kunnes erään kirjakaupan ikkunaan se ilmestyi alennustarran kera. 7,90 euroa. Pitkään emmin, sillä salaa odottelin törmääväni kirjaan kirpputorilla, mutta sitten annoin periksi ja marssin muutaman viikon harkinnan jälkeen kauppaan. Otin kirjan ikkunalta (oli 2 kpl jäljellä) ja marssin maksamaan. Kassalla kone näytti kirjan hinnaksi kaksi euroa - tässä kohtaa silmäni olivat lautaset ja leuka lattiassa - ja siihen hintaan se minulle myytiin! Voi mikä riemujen päivä se olikaan kaltaiselleni kirjapihille! Vieläkin jaksan iloita sekä halpaa hintaa, että nyt hyllystäni löytyvää loistavaa kirjaa. (Vaikka olisin minä siitä sen melkein kahdeksan euroakin maksanut, enkä varmasti olisi senttiäkään katunut.)

Hyvää toukokuun loppua kaikille! Minulla alkaa pahimmat kiireet ja stressit olla takanapäin ja ehkä hieman enemmän aikaa kirjoille ja blogillekin jälleen. Jee!

19 kommenttia:

 1. Hieno lista, joskin suurin osa on minulta lukematta, kiinnostava nähdä voittaako Puhdistus.

  Kyrö miehistää listaasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhdistus on kyllä ainakin tosi vahvoilla. Sen on lukenut sen verran moni, sellaisetkin, jotka muuten lukevat vähemmän :)

   Pitihän sitä yksi mieskin listalta löytyä ;)

   Poista
 2. Katariina ja Sinun jälkeesi, Max odottelevatkin lukemista TBR-listallani. Täytynee lisätä sinne myös tuo Teemestarin kirja (joka on hivenen mukavuusalueeni ulkopuolelle mutta aion rohkaistua, niin paljon sitä on kehuttu). Mielensäpahoittajaa mietin omallekin top 5 listalleni, aivan se ei sinne mahtunut. Loistava kirja kyllä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on siis vielä ihania lukukokemuksia edessäsi! :) Teemestarin kirja on ihana.

   Poista
 3. Jos olisin itse tällaisen listan tehnyt, Teemestarin kirja olisi varmaankin ollut sillä.

  Voi millainen tuuri sinulla on ollut tuon kirjalöydön kanssa. :) Minulla kävi alkuvuodesta ihan uskomaton tuuri kirja-alessa. En ollut ikinä edes kuullut Bernard Beckettin Genesiksestä ja satuin ostamaan vain mielenkiintoisen takakannen perusteella. Taisin joutua maksamaan kaksi euroa, jollen hieman vähemmänkin ja rakastuin suuresti.

  Ihana kuulla, että stressi ja kiireet alkavat helpottaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teemestarin kirja on kyllä loistava!

   Ja tuuria todellakin! Tällaiset kirjalöydöt ovat parhaimpia :)

   Poista
 4. Voi että tätä oli vaikea tehdä, oikeen harmittaa kun moni hyvä kirja jäi omaltani pois... Mm. Mielensäpahoittaja. Omani näyttää tältä http://rakkaudestakirjoihin.blogspot.fi/2013/05/ne-kotimaisista-parhaat.html

  On meillä yksi sama; Puhdistus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no tämä olisi ollut varmasti vaikeampi tehdä, ellei olisi luottanut nyt ihan vain ulkomuistiin ja intuitioon ;)

   Puhdistus löytyy monen listasta.

   Poista
 5. Sinun jälkeesi, Max ja Puhdistus olisivat varmaan minunkin listallani. Ollikaisen Nälkävuosi ja Ketun Kätilö tietysti myös! Mutta vähän tulee minullakin luettua kotimaista kirjallisuutta. Jos en olisi alkanut bloggaamaan, varmasti vielä vähemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sama, että jos en bloggaisi, lukisin varmaan vielä vähemmän kotimaisia.

   Minulla Nälkävuosi ei kuitenkaan päätynyt tähän, vaikka sitä harkitsin. Se ei vain tehnyt niin voimakasta vaikutusta, kuin ehkä odotin. Ja no mielipiteeni Kätilöstäkin on aikas nuiva :D

   Poista
 6. Kas, harvinainen lista, koska olen ensinnäkin lukenut kaikki listasi kirjat ja vieläpä pitänyt niistä kaikista! Yksikään ei tosin päätynyt omalle listalleni, vaikka Oksanen, Itäranta ja Kyrö kovasti kärkkyivät. Rasi-Koskiselta pidin Valheista vielä enemmän kuin Katariinasta.

  Hieno listaus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin! En siis ole listani kanssa ihan hukassa.

   Minulla odottelee Valheet yöpöydällä, joten pian minäkin pääsen (toivottavasti) vaikuttumaan :)

   Poista
 7. Marisha Rasi-Koskisen Katariinasta on vielä viimeiset sivut jäljellä, mutta uskallan sanoa, että pidin kovasti. Kieli ja koko tarina (ja se miten se oli rakennettu) oli upea.

  Puhdistus oli hyvä kirja, mutta Baby Jane on itselleni Oksasista mieleenpainunein.. Ja hyvä kun muistutit Mielensäpahoittajasta, pitäisi se joskus etsiä kirjastosta. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on upea! Se on niin taidokas, että ei voi kuin ihailla kirjailijan lahjakkuutta :)

   Baby Jane jäi minulla vähän etäiseksi. Puhdistus sen sijaan tuli kaikessa karmeudessaan iholle.

   Poista
 8. Ensinnäkin ihan mahtia että pääset pian taas kehiin ja bloggaamaan!
  Minua kiehtoo tämä listaus, mutta on ihan hirveän noloa etten oikeasti pysty tätä tekemään. Saan listalle kolme kirjaa: Jää, Nälkävuodet ja Puhdistus. Sen jälkeen tajuan etten oikeasti ole lukenut suomalaista kirjallisuutta niin paljoa että saisin tuon viisi täyteen. Kuinka noloa!
  Tässä sen tosiaan huomaa kuinka paljon enemmän tulee luettua käännöskirjallisuutta. Mielensäpahoittajat lainasin juuri kirjastosta ja nyt odottavat yöpöydällä lukuvuoroaan, voisin uskoa että ne olisin saattanut laittaa listalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen ihan innoissani, kun nyt pitäisi taas olla ihan oikeasti aikaa keskittyä tähänkin puuhaan! :)

   Minäkin luen melko vähän kotimaista, ja etenkin kaikki kotimaiset merkkiteokset ovat lähes poikkeuksetta lukematta. Käännöskirjallisuutta minäkin enimmäkseni luen. Tosin nyt on muutamakin kotimainen tulossa lukuun, joten edistystä tapahtuu.

   Ja hei, näitä oman listani kirjoja voin ainakin suositella :)

   Poista
 9. En ole lukenut listaltasi mitään muuta kuin Puhdistuksen. Täytyypä perehtyä noihin muihin!

  VastaaPoista
 10. En ole lukenut näistä muita kuin Puhdistuksen. :O

  En varmaan edes osaisi laatia tällaista listaa - olen lukenut aika vähän 2000-luvulla ilmestynyttä kotimaista kaunoa. Tilanteen voisi toki korjata...

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.