keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Chimamanda Ngozi Adichie: Huominen on liian kaukana


Chimamanda Ngozi Adichie: Huominen on liian kaukana
Suom. Sari Karhulahti
s. 261, Otava 2012
Kansi: UpperCut/SKOY
(Alkuperäinen: The Thing Around Your Neck, 2009)


Kun ei ehdi lukea romaaneja, niin silloin luetaan novelleja. Huominen on liian kaukana valikoitui pari kuukautta sitten kevyeksi iltalukemiseksi, mutta osoittautui kaikkea muuta kuin kevyeksi rankkojen aiheiden ja teemojensa puolesta. Pidin novellikokoelmasta kuitenkin yllättävän paljon, vaikka mikään maailman suurin novellien ystävä en vieläkään ole, ja hyllyssäni oleva kirjailijan toinen teos nousi heti lukujonossa ylemmäs.

Huominen on liian kaukana kertoo 12 novellin verran pääasiassa afrikkalaisista naisista niin kotimaassaan kuin muuallakin. Novelleissa kulttuurit kohtaavat, väkivalta tulee iholle ja naisten asema puhututtaa. Kotimaassa asiat ovat usein sekaisin ja parempaa huomista etsitään muualta - mutta löytyykö sitä? Novelleissa sukelletaan siihen maailmaan, jossa ihonväriltään tummempi joutuu usein elämään. Vähättelyä, sortoa, pakkoavioliittoja, rasismia ja pelkoa löytyy useammasta tarinasta. Vaikka tarinat ovat fiktiivisiä, ne voisivat olla tosia. Ne ovat tosia.

Moni novelli puhututti minua ja vaikka novellien tarinat olivat aiheiltaan rankkoja ja koskivat pääasiassa afrikkalaisnaisten karuja elämäntarinoita, niin useissa teemat olivat kuitenkin melko yleismaailmallisia. Miten kipeästi kaivattiin hyväksyntää, huomiota tai rakkautta - sitä mitä me kaikki kaipaamme omista elämäntarinoistamme riippumatta. Niin pienistä, ja kuitenkin suurista, asioista elämässä lopulta on kyse. 

Aiheiltaan ja teemoiltaan samankaltaiset novellit tukivat tässä toisiaan ja loivat novellikokoleman tunnetta ja eheyttä. Se oli hyvä, sillä minulle käy usein novellien kanssa niin, että ne huuhtoutuvat melkein yhtä nopeasti muististani kuin mitä niiden lukeminen vie. Tarinat kun tuntuvat usein loppuvan ennen kuin ne ehtivät edes alkaa. Ja en minä tästäkään novellikokoelmasta enää jokaista novellia tarkkaan muista, vaikka melkein jokaisen luin yksitellen ja ajan kanssa sulattelin. Novellit olivat tästä huolimatta vallan vakuuttavia ja omalla kohdallani vain pari novellia jäi etäisemmäksi.

Novellien ystävälle uskallan suositella varauksetta, mutta myös muille - sen verran vakuuttunut itse olen. Kirjasta vähän aika sitten blogannut myös Pihi nainen.


14 kommenttia:

 1. Minä tykkäsin kovasti tästä novellikokoelmasta. Luin tämän joulukuussa ja osa novelleista asuu vieläkin päässäni. Chimamanda on kyllä taitava kirjoittamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitava on kirjoittamaan kyllä. Minulla on ihan kaikkien novellien kanssa sama ongelma, että eivät tahdo jäädä muistiini. Muistini vaatii siis pitkiä kirjoja, joihin syventyä :D Mutta siitä huolimatta pidin tästä!

   Poista
 2. Kohtalotoveri täällä vilkuttelee, mie kierrän yleensä novellit kaukaa... Mutta kun kyseessä Adichie, saattaapi olla, että haen kirjastosta heti huomenna! Piti tehdä se jo eilen mutten viitsinyt -satoi ;)

  Ihanaa kun ihanaa luettavaa tiedossa! Ja syksyllähän kirjailijalta tulee täyspitkä romsku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika hae ihmeessä! Pidät tästä varmasti. Minulla odotteleekin itselläni tosiaan se Purppuranpunainen hibiskus tuossa hyllyssä. Luen heti kun ehdin. Ja ihanaa, että tulee lisää kirjoja, sillä aika varmasti tältä kirjailijalta tulee lukeneeksi kaiken :)

   Poista
 3. Sama täällä, en erityisemmin viihdy novellien äärellä. Tämän kuitenkin haluan lukea, sillä Adichien Puolikas keltaista aurinkoa on huikean hyvä. Purppuranpunainen hibiskuskin odottelee jo hyllyssä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Novellit ovat hassuja, koska harvoin kovin aktiivisesti itse hakeudun niitä lukemaan, mutta useimmiten kyllä pidän niistä kun luen! Ne eivät vain jää kovin pitkäksi aikaa mieleeni...

   Minullakin on hyllyssä Purppuranpunainen hibiskus ja Puolikas keltaista aurinkoa kiinnostaa :)

   Poista
 4. Minäkin tykkäsin kovasti tästä kokoelmasta, mutta vielä enemmän pidin Purppuranpunaisesta hibiskuksesta. Se on huikea!

  Kuten kirjoitit (hienosti!) tässä kokoelmassa novellien teemat muodostavat kokonaisuuden ja keskustelevat keskenään, jolloin novellikokoelmasta muodostuu yhtenäinen teos. Se on yksi tämän kokoelman ansioista.

  Minulle kaikkineen Adichien kirjat ovat opettaneet paljon - eikä vähiten sitä, miten paljon ennakkoluuloja itselläni on ollut elämästä Afrikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, sillä minulla juuri Purppuranpunainen hibiskus on omassa hyllyssäni.

   Minulle novellien yhteneväisyys oli helpotus, sillä näin muistan ainakin jotain tästä vielä vähän myöhemminkin. En yksittäisi novelleja, mutta kokonaisuuden.

   Kyllähän nämä puhuttavat ja näyttävät sitäkin maailmaa, jota ei välttämättä itse ole vielä nähnyt. Itse olen aina ollut kiinnostunut Afrikasta ja lukenut paljon Afrikkaan liittyviä kirjoja, mutta toki tässäkin oli jotain uutta :)

   Poista
 5. Minäkin tykkäsin tästä vaikka en ihan novellien suurin ystävä olekaan. Hibiskus on mullakin vielä lukematta, odotan innolla :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska nähdä, mitä tykätään tämän jälkeen Hibiskuksesta kun molemmilla kerran lukematta :)

   Poista
 6. En ole vielä lukenut Adichielta mitään, mutta kaikki hänen käännetyt teoksensa odottavat jo hyllyssäni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, olet tainnut päättää pitää Adichien kirjoista ;), mutta uskon kyllä, että tykkäät :)

   Poista
 7. Minäkin aristelen useimmiten novelleja, mutta tämä kokoelma kyllä teki vaikutuksen. Olen pitkään miettinyt mikä teki juuri tästä niin hienon lukukokemuksen, ja nyt arvostelusi myötä havaitsin, että juuri noinhan se meni =)
  Vähän aikaa sitten ystäväni kyseli jotakin hyvää novellikokoelmaa äidinkielen kurssia varten ja suosittelin juuri tätä hänelle. Tässä vain on sitä jotakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että olet saanut suositellakin tätä jollekulle! Tässä kun on monta hyvin vaikuttavaa novellia ja kokonaisuus on hyvä.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.