sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Ally Condie: Perillä


Ally Condie: Perillä
Suom. Kaisa Kattelus
S. 449, Tammi 2013
(Alkuteos: Reached, 2012)


Perillä on Condien kirjoittaman trilogian viimeinen osa, ja pitihän se lukea kun olen lukenut ensimmäisen ja toisenkin osan. En odottanut kolmannelta osalta ihmeitä, sillä aiemmatkaan osat eivät tehneet sen suurempaa vaikutusta, ja kolmas osa jatkoikin melko samaa linjaa aiempien osien kanssa. Perillä oli kuitenkin viihdyttävä ja sopi hyvin luettavaksi pahimpaan lukuhimooni sujuvan tarinan ja tekstin ansiosta. 

Trilogia sijoittuu tulevaisuuden säännösteltyyn yhteiskuntaan, jossa ihmisten elämä on syntymästä kuolemaan etukäteen suunniteltu. Yhteiskunta päättää ihmisten elämässä kaiken aina päivittäisistä aterioista elämänkumppaniin. Kuten (lähes) kaikissa dystopioissa, niin tähänkin mahtuu tietenkin yhteiskunnan kyseenalaistava taho ja kapina. Kolmannessa osassa kapina on jo edennyt harppauksen ja vihdoinkin uinuva yhteiskunta ravistellaan hereille. Tarinan keskiössä ovat Cassia, Xander ja Ky. Kuten arvata saattaa, kolmiodraamalta ei vältytä tässäkään sarjassa.

Vaikka trilogia noudattelee melko hyvin samaa kaavaa kuin muutkin nuorille suunnatut dystopiat ja fantasiakirjat, niin tässä sarjassa on ollut myös eronsa. Ensinnäkin minusta pahimmat ylilyönnit on jätetty väliin. Vaikka keskiöön nousee nuorten rakkaus, se ei ole mitään sivujen välistä tihkuvaa siirappia tai kaiken altaan raivaavaa voimaa, vaan melko realistista. Hahmot eivät ole täydellisiä, mutta eivät myöskään poikkeavan erilaisiakaan. Hyvin tavallisia nuoria, joilla on kuitenkin omat erityispiirteensä. 

Kirjan kieli on mielestäni harkittua ja kaunista. Suomennos on sujuva ja toimiva. Kuitenkaan samaan aikaan kirjoitustyyli on juuri yksi syy, miksi kirja jäi etäiseksi. Tarina, hahmot tai tapahtumat eivät tulleet lähelle. Kirjassa on kolme minäkertojaa, mutta heidän äänensä olivat niin samanlaiset, että niistäkään tarinaan ei juuri saanut eloa tai väriä. Tasaisen hyvä tyyli siis sekä ilahdutti, että ärsytti.

Nyt tämäkin trilogia on sitten luettu ja koettu! Kovin paljon siitä irti ei saanut, mutta kyllä sen ääressä ihan viihtyi. Nuoremmille lukutoukille suosittelen, mutta kaltaisilleni jo hieman vanhemmille lukijoille voisin suositella muuta, paljon parempaa dystopiaa.

6 kommenttia:

 1. Luin trilogian ensimmäisen osan jokin aika sitten ja sen perusteella siirsin toisen ja kolmannen osan lukemisen johonkin tulevaisuuteen. En siis suuresti innostunut, mutta en mielellään sarjoja lopeta kuitenkaan kesken. Eipä ensimmäinen osa huono ollut, ei vain niin hyvä kuin olisi voinut toivoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen osa ei kyllä tehnyt suurta vaikutusta, mutta uteliaisuus siitä sen verran jäi, että piti sitten lukea toinen ja nyt kolmaskin. Viihdyttävä sarjahan tämä on - vaikka eipä juuri muuta.

   Poista
 2. Nuoret tytöt ostavat tämän sarjan kirjoja aika paljonkin, tuntuu täyttävän Nälkäpelin jättämää tyhjyyttä... Mielenkiintoista varsinkin tuo, että kirjan kieli on hyvää ja kaunista. Ennakkoluuloisena olisin arvannut, että se on juuri päinvastoin. Kiva yllättyä positiivisesti:) Itseltäni tämä sarja jää kuitenkin varmasti lukematta. Nyt luen Night School -nuortenromaania, vaikuttaa todella hyvältä! Suosittelen jo nyt, vaikka olen lukenut vasta 1/4 kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että nuoret tästä tykkäävätkin. Mutta näin vanhempana ja aika paljon lukeneena niin tässä ei juurikaan uutta ollut. Mutta kaunis kieli kyllä ansaitsee kiitosta - sen verran paljon lukenut kökösti kirjoitettuja nuortenkirjoja.

   Kiitos suosituksesta, pitää laittaa nimi ylös :)

   Poista
 3. Et sitten voinut saman tien antaa edes jotain esimerkkiä siitä, mikä sitä parempaa dystopiaa oikein sitten on. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitin juuri pari postausta sitten paremmasta dystopiasta, Emmi Itärannan Teemestarin kirjasta.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.