sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Grégoire Delacourt: Onnen koukkuja


Grégoire Delacourt: Onnen koukkuja
Suom. Leena Leinonen
S. 164, Wsoy 2013
(Alkuteos: La liste des mes envies, 2012)

Grégoire Delacourtin Onnen koukkuja pääsi mukaani viikonloppureissulle mökille, kun kaipasin muiden kirjojen sekaan jotain vähemmän raskasta. Muiden blogiarvioiden perusteella odotin hyvää, ehkä hieman keskinkertaista kepeää kirjaa, mutta yllätyksekseni kirja nousi viikonlopun aikana luetuista parhaimmaksi. Ohitti jopa erään toisen blogeissa kovasti ylistetyn kirjan. Onnen koukkuja ei ollutkaan aivan sitä mitä odotin, sillä kepeän ja hyväntuulisuutensa lisäksi kirjassa oli tummempiakin sävyjä. Juuri siksi kirjaan ihastuinkin. Kirjan yhteydessä on mainittu ehdoton rakkaani Siilin eleganssi, ja vaikka itse varon moisia vertauksia, niin tässä kohtaa ei olla aivan hakoteillä. Samaa tunnelmaa kirjoista löytyy.

Onnen koukkuja kertoo Jocelynesta, 47 vuotiaasta melko tavallisesta naisesta, joka voittaa lotossa 18 miljoonaa euroa. Yhtäkkiä ennen hieman tavallisen tylsä elämä saa aivan uudet värit. 18 miljoonalla voisi tehdä mitä vain. Samaan aikaan kuitenkin katse siirtyy siihen, mitä jo on. 18 miljoonaa voisi muuttaa kaiken, aivan kaiken, tehdä elämästä entistä paremman tai - viedä pohjan pitkään rakennetetulta tyydyttävältä elämältä. Kannattaako ottaa riski? Kannattaako uhrata mahdollisesti koko elämänsä rahan vuoksi? Sitä Jocelyn pohtii samalla kun kirjoittelee listoja siitä, mitä kaikkea voisi 18 miljoonalla eurolla hankkia itselleen ja perheelleen.

Minusta kirjan idea lottovoittajasta on vallan kutkuttava ja ihastuttava. Mitä oikeasti tekisi jos rikastuisi pelkällä tuurilla yhdessä yössä? Samaan aikaan kirjassa nousee esiin tärkeä sanoma ja teema siitä, mikä elämässä tekee onnelliseksi. Eikä se välttämättä ole lottovoitto. Kuitenkaan Jocelynin elämä ei ole tai ole ollut vain tasaista ja tasaisen onnellista, vaan omat mutkat, alamäet ja synkkyydet on koettu. Ehkä juuri niiden kautta se avain onneen onkin löytynyt.

Kirjassa on hauskoja hahmoja sekä vähän surullisia hahmoja, joista on helppo pitää. Tarina on rakennettu taitavasti: vähäiseen sivumäärään mahtuu suuri tarina, joka pitää otteessaan. Teksti on konstailematonta olematta kuitenkaan tylsä. Suomennos toimii moitteetta.
   
Vaikka ihastuin yllättävän paljon tähän pieneen suureen kirjaan, niin aivan kokonaan sydäntäni se ei vienyt. En oikein tiedä olisinko halunnut lisätä vai vähentää kirjasta jotain, mutta jokin kokonaisuudessa jäi häiritsemään. Ehkä se on lopetus, joka tuntui jotenkin olevan sopimaton kirjan sanoman kanssa. Se herätti melko ristiriitaisia tunteita. Makuasioita toki.

Mikäli kaipaat monisävyistä, hyvää mieltä tuottavaa ja ajatuksia herättävää nopeasti luettavaa kirjaa, niin suosittelen lukemaan Onnen koukkuja. Se ei välttämättä muuta maailmaasi, mutta saattaa tuoda siihen oman pienen tuulahduksensa.


♥♥
Kirjasta bloganneet lisäkseni mm. Annami, Anni, Laura, Sanna, Norkku , Mari A & Katja.

8 kommenttia:

 1. Tämä oli aivan ihana haaveita ja unelmia herättelevä kirja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli. Toisaalta se myös toi hyvin esiin sen, että raha ei välttämättä tuo onnea...

   Poista
 2. Tämä oli mun lempparikirja. Päähenkilö oli todella sympaattinen ihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päähenkilö oli tosi symppis :) ja hyvä kirja tosiaan!

   Poista
 3. Raha ei tuo onnea, mutta kyllä se elämää helpottaa. ;) Mielenkiintoinen teema tällä kirjalla: pakko vissiin lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpottaahan se! Enkä kielle, ettenkö minäkin sen lottovoittosumman huolisi ;)

   Mutta ihanaa kuitenkin, että rahan arvo ei nouse tässä kirjassa pääasiaksi. Se voisi olla aika nuivaa.

   Lue ihmeessä :)

   Poista
 4. Onnen koukkuja on kyllä ihana pieni kirja :) Aluksi luulin sen olevan joku ihan lälläri, mutta eipäs sitten ollutkaan, joten yllätyin todella iloisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin jotenkin olin saanut tästä paljon heppoisemman kuvan. Ajattelin, että no joo kai sen nyt tässä kesällä voisi lukea, mutten todellakaan odottanut mitään kovin kummoista. Yllätys oli tosiaan positiivinen!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.