maanantai 10. kesäkuuta 2013

Julian Barnes: Kuin jokin päättyisi


Julian Barnes: Kuin jokin päättyisi
Suom. Kersti Juva
S. 157, Wsoy 2012
(The Sense of an Ending, 2011)


Kuin jokin päättyisi on kirja, jonka päätin lukea puhtaasti muiden blogiarvioiden perusteella - kirja keräsi täysiä pisteitä ja tuntui olevan monen mieleen. Olin melko varma, että tulisin tykästymään kirjaan muiden tavoin. Kirjassa on kaikkia niitä aineksia, joita mielestäni hyvässä kirjassa kuuluukin olla. Jännittä tarina ja älykäs kerronta. Putosin ja kovaa, kun jo ennen lukemista suosikikseni kaavailemani kirja ei tehnyt minuun kovinkaan suurta vaikutusta. Ensin syytin huonoa hetkeä, ehkä kirjaan ei vain voi uppoutua täysin lämpimänä kesäpäivänä mökkisaarella. Sitten kirosin liian suuria ennakko-odotuksiani, pitikö nyt mennä pilaamaan hyvä kirja sellaisella? Kunnes luovutin. Tässäkö tämä nyt oli? 

Kuin jokin päättyisi on tarina elämästä, jonka ensin elää yhdellä tavalla ja sitten joutuu korjaamaan muistojaan, ja näkemään kaiken uudessa valossa. Tony on keski-ikäinen, kun hän saa oudon perinnön - 500 puntaa ja arvoituksen. Kun arvoitus ratkeaa, menneisyys saa uudet värit. Kirjassa sivumäärä on vähäinen ja tarina keskittyykin arvoituksen kannalta oleellisiin hetkiin. Eletään Tonyn menneisyydessä ja sitten nykyisyydessä arvoitusta ratkoen. Mielestäni tapa toimi hyvin ja tarina on rakentunut mukavasti.

Pidin kirjan kielestä ja kerronnasta. Kirjan tyylissä on mielestäni etäisesti sama tuntu kuin Tarttin Jumalat juhlivat öisin - kirjassa. Kieli tuntuu fiksulta, harkitulta mutta ei kuitenkaan liian konstailevalta. Se on enemmän maalailevaa, kuin hirveästi tarinaa eteenpäin puskevaa. Tarinassa on kiiretön tuntu, vaikka siinä tapahtuukin paljon ja sivumäärä on melko vähäinen.

Päällisin puolin aivan hyvä kirja. Tarina toimii, kerronta toimii ja kieli - minun tapauksessani suomennos - on mieleeni. Kuitenkin pettymys kirjaan oli suuri. Kirja ei pystynyt pitämään minua otteessaan, mielenkiintoni lopahti vähän väliä ja ajatukseni harhailivat. Muutaman sivun jouduin lukemaan kahdesti, kun huomasin sen menneen täysin ohi. Eikä arvoitus tai sen ratkeaminen juurikaan avanneet kirjaa minulle sen enempää tai tuoneet siihen mitään kaipaamaani. Jännittäväksi kirjaa en kokenut.

On aina hassua lukea kirja, joka tuntuu näin fiksulta ja josta ymmärtää heti, miksi muut ovat siitä niin kovasti pitäneet. En yhtään ihmettele, että kirja on noussut monen suosikiksi. Mutta siitä huolimatta kirja jäi itselleni etäiseksi. Kirja voi näköjään olla vaikka kuinka hieno, mutta jos siitä puuttuu se jokin, se joka iskee sinne sydämen perukoille, niin ei sen hienoudella juurikaan ole väliä. Onneksi laukusta löytyi tälle seuraajaksi Onnen koukkuja, joka onkin sitten jo ihan toinen tarina. Onnistuneempi sellainen.

Mutta hyvä kirja tämä on. Ei vain minun kirjani. 
Kirjasta on kirjoitettu todella monessa blogissa. Muutaman mainitakseni Laura ihastui kirjaan suuresti ja piti kirjaa jännittävänä, Tuulialle kirja oli lähes täydellinen lukukokemus, Anni aikoo seuraavalla lukukerralla alleviivata kirjasta hienoimpia lauseita, Jokke pohtii kirjaa monelta kantilta kun taas Kirsi ei juurikaan syttynyt, eikä Aletheiakaan täysin vakuuttunut.

14 kommenttia:

 1. Minulla oli pitkälti samanlainen olo lukemisen jälkeen kuin sinulla. Hieno huomio yhtymäkohdista Tarttiin, Adrianissa on minusta samaa kuin näissä muinaiskreikan lukijoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun arviosi kirjasta oli vallan hieno!

   Nimenomaan Adrian toi heti mieleeni Tarttin henkilöhahmot, mutta myös kielessä oli jotain samaa.

   Poista
 2. Tämä on yhä lukulistallani. Aluksi minua ei kiinnostanut koko kirja, mutta sitten jotain sykähti. Kunhan osuu kohdalle - kerran jo kohtasimme, mutta jäi kirjaston hyllyyn silti - lainaan kyllä. Jotenkin minun uteliasta sieluani kutittelee tämä ristiriitainen suhtautuminen tähän kirjaan. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue ihmeessä. Tämä on oikeasti ihan hieno kirja, vaikka omalla kohdalla suurta ihastumista ei tapahtunutkaan.

   Poista
 3. Mullekin tulee höhlä olo, jos joku supersuosittu ei iskekään. Heti tuntuu, että onko mussa jotain vikaa :) Ei näin! Totesit varsin pätevästi; hyvä kirja mutta ei minun. Tämän allekirjoitan itse niin monesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tulee miettineeksi, että ehkä ei ole ymmärtänyt kirjasta jotain oleellista, jos muut kehuvat ja itseen ei iske lainkaan. Tämän kohdalla en niinkään ajatellut sitä, vaan enemmänkin pohdin juuri sitä, luinko kirjan väärällä hetkellä.

   Kaikki ei voi tykätä kaikesta. Hyvä niin.

   Poista
 4. Kiva kun luit, ja kiva kun olit vähän eri mieltä kuin suurin osa meistä muista! ;)

  Minä pidin tästä myös kun luin tämän, mutta nyt on kyllä jäänyt jo hieman unholaan...:D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kirjassa oli kuitenkin hyvätkin puolensa, joten pakkopullaa lukeminen ei sinänsä ollut. Ja viime aikoina tuntuu, että olen ollut vähän useammasta kirjasta eri mieltä...

   Minäkin voisin hyvin kuvitella, ettei tämä tarina jää kovin pitkäksi aikaa mieleen.

   Poista
 5. Minäkin luin tämän kirjan pari päivää sitten loppuun - ja ei kyllä ollut minunkaan kirjani! Pettymys oli suuri, ja se suureni vain kun tajusin, etten ole pitänyt yhdestäkään paljon blogisuosituksia saaneista viime vuoden kirjoista. Mikä minussa on vikana :D No ei, eiköhän tästäkin kirjallisesta pettymyksestä selvitä, onneksi olen lukenut myös itseäni puhuttelevia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sama tilanne, että en ole viime aikoina tykästynyt oikein mihinkään blogisuosittuun kirjaan. Mutta niinhän se menee, että kirjamakuja on erilaisia. Nyt tosin itselläni kesken yksi oikein hyvä kirja :)

   Poista
 6. Pettymys tämä oli minullekin. Ennakko-odotukset olivat korkealla, mutta alas tultiin rytisten. Näin kyllä ansiot, mutta en vakuuttunut.

  VastaaPoista
 7. Minäkään en tykästynyt tähän mitenkään erityisesti. Tuo "Tässäkö tämä nyt oli?" oli minunkin reaktioni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Ennakko-odotukset eivät kyllä täyttyneet.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.