lauantai 6. heinäkuuta 2013

Cecilia Samartin: Nora & Alicia


Cecilia Samartin: Nora & Alicia
Suom. Tiina Sjelvgren
S. 384, Bazar 2012
Alkuperäinen teos ilmestynyt nimillä Broken Paradise ja Ghost Heart, 2004

Nora & Alicia, Kuuba, 50-luvun lapset, aurinko, kuumuus, kauniit rannat palmuineen, turkoosi meri, ystävyys, uskonto, vallankumous, kommunismi, Fidel Castro, epätoivo, pakeneminen, menettäminen ja kuolema. Cecilia Samartinin romaani on tarina kaiken kestävästä ystävyydestä sekä kuvaus kommunistien vallankumouksesta ja sen seurauksista Kuubassa. Toiset pakenevat maasta, toiset menettävät henkensä ja toiset menettävän kaiken muun paitsi henkensä.

Kaipasin matkaluettavakseni jotain kevyempää, joten päädyin valitsemaan omasta hyllystäni Samartinia, sillä jouluna lukemani Señor Peregrino oli makuuni juuri sopivan kevyt muttei kuitenkaan tyhjänpäiväinen. Nora & Alicia oli aiheeltaan hieman Senõr Peregrinoa raskaampi, mutta Samartinin tuttu kirjoitustyyli ja kaikesta karmeudesta huolimatta lohdullinen ote piti kirjan kuitenkin helppona lukea. Siitäkin huolimatta, että kirjailija itse on joutunut pakenamaan Kuubasta Castron sotilashallintoa ja varmasti tietää mistä kirjoittaa paljastaessaan vallankumouksen verisimpiä puolia.

Kirjan keskiöön nousee Nora ja Alicia, jotka ovat lapsesta lähtien ystävät ja pitävät ystävyydestään kiinni, vaikka maan tapahtumat repäisevätkin heidät irti omasta tutusta ja turvallisesta elämästä ja heittävät heidät kauas erilleen toisistaan. Nora perheineen lähtee maasta, kun Alicia jää. Vuodet kuluvat ja kuluttavat. Nora kohtaa kulttuurieroja, opiskelee, ihastuu ja jakaa edelleen päivälliset perheensä kanssa. Alicia kohtaa menetyksiä, nälkää ja epätoivoa. Hän menettää ihmisiä ympäriltään hiljalleen, kunnes hän menettää jotain itsestään. Tytöt kuitenkin pitävät yhteyttä kirjeitse koko elämänsä ajan.

Nora & Alicia oli kiinnostava kirja minulle, jolle Kuuba on historioineen hyvin vierasta aluetta. Kirja valaisi paljon asioita, joista ennen tiesin hyvin vähän ja herätti samalla paljon ajatuksia. Kuuban historiaan oli helppo tutustua näin kaunokirjallisen teoksen turvin. Samartinin tyyli kirjoittaa on  keyvt ja maalaileva. Kuitenkaan kirjasta ei puuttunut tapahtumia, tai raadollisiakaan käänteitä.

Olen kuitenkin hieman pettynyt. Minulla kesti hirveän kauan saada kiinni Norasta ja Aliciasta sekä heidän ystävyydestään. Kuvankaunis Alicia tuntui välillä olevan mukana vain näön vuoksi, sillä tyttöjen suhde tuntui hieman hukkuvan tässä täyteläisessä tarinassa. Kirjassa riitti repiviä ihmiskohtaloita ja surua, mutta minussa henkilöiden kohtalot eivät herättäneet juurikaan tunteita, vaikka Señor Peregrinon kohdalla niin tapahtuikin. Olinkin hieman pettynyt, miten etäiseksi hahmot tuntuivat jäävän. Olisin kaivannut enemmän.

Olin myös kirjeromaanien suurena ystävänä pettynyt siihen, kuinka tarinan välissä olevien kirjeiden äänet ovat täysin identtiset kertojan kanssa. Kirjeiden kohdalla olisi ollut hyvä tilaisuus tuoda tyttöjä enemmän esiin ja heidän erilaisia persooniaan, mutta sen sijaan kirjeet jatkoivat samaa linjaa kuin koko kirja. Täyty huomauttaa myös suomennoksesta, joka tuntui hieman keskinkertaiselta. Kirjassa oli useampia hyvin ontuvilta tuntuvia suomenkielisiä sanontoja tai ilmauksia, joihin harvoin törmää muissa kirjoissa ja joiden epäilen vahvasti - joskin alkuperäisellä kielellä kirjoitettua teosta lukematta - olevan melko kaukana englanninkielisestä versiosta.

Kaikesta purnauksesta huolimatta Nora & Alicia on kelpo kesäkirja, joka avaa Kuuban historiaa ja maisemia. Kirja on ollut monelle lähes täydellinen lukukokemus ja uskon monen tästä pitävän, vaikka itselleni kirja nyt jäikin hieman etäiseksi.

Kirjasta bloganneet lisäkseni ainakin Marjis, Sara, Miia, Hanna, Jenni, Linnea, Naakku, Katja, Mari A., Sanna & Leena Lumi.

10 kommenttia:

 1. Minua tämä kirja kiinnostaa kovasti, sillä pidin Peregrinosta. Arviosi perusteella tämä voisi kenties toimia minulla ihan hyvin. Voisin etsiä enkkuversion itselleni ja kiinnittää erityisesti huomiota kieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on hyvä, ja itsekin ihan pidin tästä. Kuitenkin verrattuna juuri Peregrinoon tämä jätti vähän viileäksi. Ja jos luet enkkuversion, niin haluan ehdottomasti kuulla huomioitasi kielestä! :)

   Poista
 2. Kiitos linkityksestä. Tämän kirjan lukemisesta onkin niin kauan, ettei kovin tuoreita muistikuvia ole siitä =)

  Samartin on aina ollut minulle sellainen kirjailija, että pidän hirveän paljon hänen aiheistaan, mutta kirjat ovat hieman liian kevyitä ja yksioikoisia. Nämä vanhemmat ovat kuitenkin minulle olleet parempaa luettavaa kuin samartinin uusin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen lukenut Samartinilta kaksi kirjaa. Molemmat ovat makuuni sopivan kevyitä niihin hetkiin, kun sellaista kaipaa. Mutta eivät nämä kyllä mitään korkeakirjallisuutta ole ;D

   Poista
 3. Minä tykkäsin tästä kovasti, kuten kaikista muistakin Samartinin kirjoista. Kiva kun luit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli sopivan kevyt, kun sellaista kaipasin :)

   Poista
 4. Minäkin rakasta kirjeromaaneita!

  Minulle Nora & Alicia ei ollut yhtä vaikuttava kuin Se­ñor Peregrino, jolle onkin nyt syksyllä tulossa jatkoa. Minusta myös oli tulla historianopettaja, joten Kuuban historia oli tuttukin tutumpaa ja jotkin asiat tuntuivat niin epätosilta. Jälleen tieto lisäsi tuskaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no fiktiotahan kirja oli, joten ei sitä kai turhan todesta kannatakaan ottaa. Señor Peregrinosta minäkin pidin enemmän!

   Poista
 5. Kiitos muistutuksesta, minun pitäisi lukea Samartinia! Alkaa vain olla niin paljon näitä "tämähän sopisi kesälukemiseksi" -kirjoja, että taitaa loppua kesä kesken ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh sama vika! Mutta jos Samartinia luet, niin kannattaa ehkä aloittaa Señor Peregrinosta :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.