tiistai 2. heinäkuuta 2013

Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä


Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä
S. 168, Avain 2013
Kannen kuva: Kira Leskinen


Rivien välissä on kirja kirjablogeista, jonka ovat kirjoittaneet kaksi kirjabloggaajaa Katja Jalkanen (Lumiomena) ja Hanna Pudas (Kirjainten virrassa). Materiaalia kirjaan on kerätty muun muassa kirjabloggajilta kyselylomakkeen muodossa ja näin ollen minäkin olen yksi lomakkeeseen vastannut. Olen myöskin alusta lähtien tiennyt, että luen kirjan heti sen ilmestyttyä - kukapa kirjabloggaaja ei? Kuten moni muukin kirjabloggaaja, täytyy minunkin todeta samaan hengenvetoon olevani vallan jäävi arvostelemaan kirjaa sinänsä. Kirjan kirjoittajat ovat minulle blogimaailmasta tuttuja, olen itse ollut yksi kyselyyn vastanneista bloggaajista ja kirjan sivuilta löytyy niin maininta blogistani kuin suora sitaattikin vastauksestani. En voisi olla puolueeton vaikka haluaisinkin. Postaus onkin nyt lähinnä omia tunnelmiani ja pohdintojani tämän kirjan tiimoilta.

Rivien välissä on pieni ja nopealukuinen tietopaketti kirjablogeista ja niiden monista ulottuvuuksista. Kerrataan kirjablogien lyhyttä historiaa, puhutaan kirjablogien nimistä sekä ulkoasuista ja kirjabloggaajien kirjavasta joukosta sanotaan sana jos toinenkin. Blogissa esitellään ja selvitetään kirjablogien erilaisia tempauksia, haasteita ja palkintoja, sekä tarinoita niiden takana. Mikäli kirjablogit ovat vieras käsite ennen kirjaan tarttumista, ei se ole sitä enää kirjan jälkeen. Tosin kirja ei tietenkään voi kuin tuoda palan blogeista lukijalle, sillä niin iso ja värikäs tämä kirjablogimaailmakin on. Kaikkea ei voisi ikinä mahduttaa yhteen pieneen kirjaan.

Minä luin kirjan yhdeltä istumalta. Kun aloitin, en voinut lopettaa. Tekstiä oli helppo ja mukava lukea, sekä kutkuttavaa, sillä kirjahan vilisee itselleni tuttuja blogeja ja bloggaajia. Oli kiinnostavaa lukea muiden bloggaajien vastauksia kyselyyn sekä mietteitä bloggaamisesta. Mitään kovin uutta - muutamaa tiedonmurusta laskematta -  tai yllättävää kirja ei minulle (tietenkään) tarjoillut, mutta sitä nyt en odottanutkaan.  Koin kuitenkin saavani kirjasta paljon irti ja se herätti paljon ajatuksia, joita varmasti tulen työstämään tulevaisuudessa. 

Kirja nimittäin herätti minut tajuamaan sen, että blogiani oikeasti lukee joku. Enkä nyt tarkoita sitä, etteikö se olisi aika itsestäänselvää, kun kirjautuneiden lukijoiden ja kävijöiden määrä on tasaisesti kasvanut ja kommenttejakin lukijoilta tulee. Mutta kun lukee kirjaa - jota lukee monet muutkin - ja siellä mainitaan oman blogin nimi, niin siinä herää tajuamaan oman blogin merkityksen. En minä kirjoita tätä enää vain parille jo entuudestaan tutulle kasvolle, eivätkä blogiani käy katsomassa tai lukemassa enää vain ne, jotka myös yleensä jättävät kommentin ja tuntuvat enemmän ystäviltä, kuin tuntemattomilta. Blogiani voi lukea kuka vain, missä vain ja koska vain. Teksteihini, kuviini, linkkeihini, ratkaisuihini ja virheisiini voi tarttua kuka vain. Kuka vain!

Blogia kirjoittaa helposti sillä ajatuksella, että kaikki sitä lukevat tietävät minut jo tai tunnistavat helposti tyylini. En aina ajattele sitä, että joltain saattaa mennä herkästi sarkasmini ohi tai että joku saattaa ottaa ne huonoimmat vitsini todesta. En ajattele, että joku oikeasti saattaa lukea vanhempiakin postauksiani. Niitä, joissa ei todellakaan ole enää kaikki kohdallaan. Sellainen unohtuu, kun jumahtaa itse siihen jo niin tuttuun ja turvalliseen blogimaailmaansa. Rivien välissä ravisteli minut nyt irti siitä maailmasta ja sai tajuamaan, että - no, niin - tätä voi lukea kuka vain. Aionkin tulevaisuudessa muokata blogiani hieman näiden uusien ajatusten innoittamana.

Mutta blogistani vielä kirjaan. Minä pidin kirjasta jo pelkästään aiheensa puolesta, mutta kirja oli mielestäni myös hyvin toteutettu. Toisaalta kuten jo mainitsin, niin olen huono kirjaa arvioimaan. Uskon, että kirjaan on helppo kenen vain tarttua, mutta en voi luvata mitään, sillä voihan kirja tuntua jonkun mielestä vaikealtakin ymmärtää. Esimerkiksi blogipohjien tai haasteiden idea ei välttämättä heti aukea, jos ei niistä mitään tietoa ennestään ole. Kirjablogimaailma vaatii oman aikansa tutustua ja tottua, niin varmasti lukijoilta kuin meiltä kirjabloggaajiltakin. Välillä tuntuu, että vaikka kuinka on tavallaan jo jutun ytimessä, niin silti ei voisi olla enää yhtään ulkopuolisempi. Kaikessa ei edes pysty pysymään mukana, vaikka kuinka yrittäisi.

Kirjassa minua jäi häiritsemään muutama kirjoitus-/painovirhe, sekä muutamassa kohdassa hieman puutteelliselta tuntuneet selitykset. Toisaalta sitten jos kirjablogit eivät ole tuttuja, niin moisia ei varmasti jää edes kaipaamaan kun ei niistä sen enempää tiedä. Kirjan kanssa on tainnut tulla myös pieni kiire (ja no, olenhan minä kirjan synnystä paljon kuullutkin!), mikä ehkä hieman näkyi. Nämä eivät kuitenkaan olleet mitään isoja juttuja ja luultavasti kiinnitin niihin huomiota ihan siitä syystä, millaisten lasien läpi tekstiä luin.

Katja ja Hanna ovat tehneet hienoa työtä kirja parissa! Kiitokset ja onnittelut heille siitä, että he ovat koonnet näin hyvän ja onnistuneen kirjan kirjablogeista! On ilo olla mukana tässä kaikessa nyt ja toivottavasti tulevaisuudessakin, kirjabloggajana.

4 kommenttia:

 1. Tosi kiva teksti! :)
  Itse en ollut mukana kirjan teossa, mutta jo pelkkä blogini linkki kirjan lopussa sai ihon kananlihalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni!
   Onhan se kutkuttavaa, kun oma nimi tms on painettuna jonnekin :)

   Poista
 2. Ihan hyvää pohdintaa tuo, että blogia voi lukea kuka tahansa, myös niitä vanhempia tekstejä. Joskus itsekin mietin, pitäisikö vaivihkaa poistella jotain nyt nololta tuntuvia kirjoituksia, mutta toistaiseksi olen niiden antanut olla.
  Laitonpas juuri tämän kirjan kirjastosta varaukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli mukava lukea. Toivottavasti saat pian varauksesi!

   Minuakin joskus nolottaa vanhemmat tekstit, mutta en minä niitä poistaa tahdo. Sen sijaan "teknisiä" muutoksia suunnittelen :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.