lauantai 10. elokuuta 2013

Anne Swärd: Kesällä kerran


Anne Swärd: Kesällä kerran
Suomentanut: Katriina Huttunen
Sivut: 234, Otava 2012
Alkuteos: Polarsommar 2003

Jos kaipaat taidokasta, vahvaa ja tunteita herättävää luettavaa, niin älä epäröi lukea tätä. Anne Swärdin väkevä esikoisteos Kesällä kerran on vavahduttava kirja, joka ei säästele henkilöhahmojaan tai lukijaansa. Kirja ravistelee ja riipii lukijaansa ja silti - silti kirja on pakko lukea lähes hengästyttävää vauhtia. Kirja herättää kysymyksiä, se vetää mattoja jalkojen alta ja loppu yllättää lukijan, vaikka kaikkien käänteiden jälkeen ei enää uskoisi yllättyvänsä mistään. Jos siis kaipaat hyvää ja voimakasta kirjaa, lue tämä.

Kesällä kerran kertoo eräästä perheestä. Kuinka kaikki sai alkunsa kahden ihmisen kohdatessa ja kuinka vuodet saivat kaiken palasiksi. Tai ehkä kaiken sai palasiksi Kaj. Lapsi, joka ilmestyi perheeseen kuin merkkinä. Kuinka Kaj tuli ja otti paikkansa valokuvissa ja perheessä. Kaj, joka jää, vaikka muut lähtevät. Kaj ja hänen erityisvaatimuksensa. Tarina aukeaa hiljakseen, sivu kerrallaan, paljastaen pitkään vaietut salaisuudet ja intohimot.

Kirja on harvinaisen raadollinen kuvaus ihmisistä, jotka ovat karkeita kuin kivet. Heitä ei ole hiottu, he eivät ole siloittelemattomia tarinan sankareita, vaan virheitään toistavia ja vähän hukassa olevia. Heistä ei tiedä, onko elämä tehnyt heistä sellaisia vai ovatko he tehneet elämästä sellaista. Ovatko he olosuhteiden uhreja, itsensä uhranneita vai ovatko he uhreja lainkaan? Hahmot tuntuvat venyttävän sopivaisuuden ja normaalin rajoja. Kuka on hullu ja kuka normaali? Onko kukaan? Kun kääntää viimeisen sivun jää vain miettimään, että voiko oikea elämä olla tällaista? Vai onko tämä juuri sitä oikeaa elämää? Virheitä, karkeita hahmoja, vierautta ja outoutta. Ehkä se on juuri tätä.

Kirja on oikeastaan aika synkkä. Synkkä kuvaus hajoavasta perheestä ja sen hajoilevista jäsenistä. Ja naapureista. Mutta taidolla tarina on koottu kasaan, hiottu ja tarjoiltu lukijalle. Kirja on oivaltava, jännittävä ja yllättävä. Siinä on pieniä, ihania yksityiskohtia ja silti se herättää lukijassaan suuria kysymyksiä. Kirja on kirjoitettu niin hyvin, ettei oikeastaan edes tajua lukevansa. Vaikka taidokkaat lauseet ja sanakäänteet eivät jääkään lukijalta huomaamatta. Alkuteoksesta en osaa sanoa, mutta suomennos on hyvä. Kieli toimii moitteetta.

Kun aloin lukea kirjaa, en tiennyt mikä minua odottaa. Takakansi ei paljasta mitään ja se on hyvä. Kirja on parhaimmillaan, kun se saa itse esitellä itsensä sellaisenaan. Kun ei tiedä liikaa. Siksi kirjasta onkin vaikea kirjoittaa pilaamatta kenenkään mahdollista tulevaa lukukokemusta. Enkä aiokaan kertoa enempää. Vain sen, että monet kirjat kannattaa jättää lukematta, mutta tämä ei ole yksi niistä.

 

8 kommenttia:

 1. Kesällä kerran on tosiaankin vahva kirja. Se on jotenkin kesäinen, kärpäspaperin tahmea ja intensiviinen. Jätti jäljen, koska omasta lukukokemuksestani on aikaa jo puolitoista vuotta ja kirja on silti vahvasti mielessäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahva kirja, jossa palaset ovat kohdallaan. Voin hyvin kuvitella kirjan jäävän pitkäksi aikaa mieleen jo tunnelmansa vuoksi, mutta myös tarinan.

   Poista
 2. Kalastin tämän kirpputorilta viime kesänä parilla eurolla. Ihana kansi ja ihana nimi kirjalla, Swärdiin en ole aiemmin tutustunut :) Kannattanee ottaa pian lukuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anni, ehdottomasti kannattaa lukea ja elokuun päiviin oikein oivaa luettavaa :)

   Minäkin ostin tämän aikoinaan kirpparilta parilla eurolla! Hyvä ostos oli :)

   Poista
 3. Minäkin pidin tästä kovasti. Tunnelmaltaan mieleenpainuva kirja. Kiva että luit!

  Ihana tuo ottamasi kirjakuva :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Tämä oli hyvä kirja ja lupaava kirjailija. Täytyykin pian lukea Viimeiseen hengenvetoon.

   Poista
 4. Tämä odottaa jo minulla lukupinossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on sitten hyvä kirja tiedossa! Jään odottelemaan sinun mietteitäsi tästä :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.