maanantai 5. elokuuta 2013

Miltä tuntuu lukumaratonin jälkeen?


Blogistanian II lukumaratonista (24.7.) on kulunut jo vajaat kaksi viikkoa, mutta minä pääsen tuulettamaan jälkifiiliksiäni vasta nyt. Blogistanian yhteinen lukumaraton järjestettiin siis jo toisen kerran ja lukumaratoniin osallistui 38 bloggaria ja 24 tunnin aikana luettiin yhteensä 30 935 sivua. Luetut kirjat voi käydä vilkaisemassa vaikkapa Hys, äiti lukee nyt! - blogista.

Minä luin lukumaratonin aikana vajaat viisi kirjaa ja yhteensä 977 sivua. Päivitin lukumaratonin aikana etenemistäni tähän postaukseen. Lukumaraton itsessään sujui omalla kohdallani melko hyvin siitä huolimatta, että lukumaratonpäivä osui juuri samaan ajankohtaan kuin reissuni maaseudullekin ja vaikka lukurauhan löytäminen oli välillä vähän vaikeaa. Ja saihan sitä pitkin päivää kuunnella ihmettelyäkin: "Siis miten sä jaksat lukea koko ajan?"

Täytyy tehdä tunnustus. Minä en tiedä mitään parempaa kuin lukea koko päivän. Nuorempana kun oli aikaa ja mahdollisuuksia, vietin monet päivät vain lukien. Käpertyneenä sänkyyn tai maaten ulkona nurmikolla tai mummin sohvan nurkassa. Edelleen saatan herkästi upota kirjaan useammaksikin tunniksi, jos oikein hyvä kirja osuu kohdalle. Siitä syystä lukumaraton ei tuntunut kovin exremeltä ja tiesin etukäteen, että kyllä minä lukea jaksan. Enemmänkin pohdin osaanko valita rupeamaan oikeita kirjoja (reissuni vuoksi minulla oli kirjoja mukana vain rajattu määrä) ja saisinko lukurauhaa maaseudulla, kun ympärillä pörräsi seuraani kaipailevia ihmisiä. Pääasiassa kaikki meni kuitenkin nappiin, eikä lukemisessani ollut nukkumisen lisäksi varsinaisesti kuin yksi isompi tauko, kun kävimme mustikassa.

En tiedä olisinko varsinaisesti kaivannut taukoa lukemisen lomaan, mutta kyllä se ihan hyvää teki. Toisaalta tiedostin sen syövän lukuaikaa, mikä ehkä latisti tunnelmaa, mutta tauon jälkeen tartuin kyllä suurella innolla jälleen kirjoihin. Uskoisin, että useampi hieman pienempi tauko voisi olla hyvä ratkaisu, jos tuntuu taukoilua kaipaavan. Toisaalta kunnon maratoonarihan ei taukoja tunne ;)

Kirjojen suhteen osuin oikeaan ja toisaalta vähän hutiin. Monet lukumaratonkonkarit liputtivat ja liputtavat ohuiden kirjojen puolesta ja tästä syystä itsekin valitsin luettavakseni ohuempia kirjoja, vaikka normaalisti luen yleensä hieman paksumpia kavereita. Ohuet kirjat kyllä rytmittivät lukemista mukavasti ja toivathan ne vaihtelua, mutta oikeasti kunnolla pääsin vauhtiin vasta siinä kohtaa, kun tartuin Julie Kiblerin Matkalla kotiin - kirjaan. Sivut kääntyivät kuin itsestään ja luin nopeasti yli 300 sivua, vaikka kaikkia ohuemmat kirjat olivat vieneet paljon enemmän aikaa. Toki kirjan tyyli vaikutti asiaan paljon. Matkalla kotiin oli helppolukuinen ja aiheeltaan sellainen, ettei sen lukeminen vaatinut hirveästi ponnisteluja. 

Mutta asiaan vaikutti myös omat lukutottumukseni. Kun kirjassa on enemmän sivuja, tarinaan on helpompi upota. Lukumaratonin aikana oli jopa lievästi raskasta vaihtaa pienestä kirjasta toiseen, kun täytyi nopeasti totutella uusiin henkilöhahmoihin, miljööseen ja kirjoitustyyliin. Paksumassa kirjassa moisia ongelmia ei (yleensä) ole. Muuten olin valinnut kirjat melko hyvin ja oikeastaan vain Ian McEwanin teos oli ainoa, jota en lukumaratoniin valitsisi, jos nyt saisin tehdä uudelleen valinnan.

Monet ovat valittaneet kipeitä silmiään lukumaratonin jälkeen. Minulla silmät eivät kipeytyneet lukumaratonista, mutta kun maratonin jälkeen vielä jatkoin sekä kirjan lukemista että yritin tihrustaa pieniltä näytöiltä (minulla oli mukanan miniläppäri sekä älypuhelin) muiden blogeja ja maratonsuorituksia, niin sen jälkeen silmät kyllä kirvelivät. Eli pieni lukutauko maratonin jälkeen olisi ilmeisesti ollut paikallaan.
  
Lukumaraton ei tuntunut minusta hetkeäkään raskaalta. Lukumaraton ei vienyt lukuintoani vaan päinvastoin kasvatti sitä. Ja kun lukumaraton päättyi, niin minä otin ja jatkoin lukemista. Että ei täällä kuulkaa turhaan kirjablogia pidetä, kyllä sille ihan syynsä on.

Minulle koitos siis sopi ja voisin hyvin kuvitella lukumaratoonailevani toistamiseenkin. Tällä kertaa vain hieman fiksummin ja ensimmäisestä koitoksesta oppineena.

Vinkkinä sanonkin kaikille, jotka lukumaratonia harkitsevat, että:

1. Varmista, ettei lukumaratonpäivänäsi mikään häiritse lukurauhaasi.
2. Valitse kirjat omien lukutottumusten ja mieltymysten mukaan.
3. Suunnittele ruokapuoli valmiiksi.
4. Pidä taukoja tarvittaessa, anna ainakin silmien välillä hetki levähtää.
5. Varaudu siihen, että päivän aikana voi olla tarvetta tuulettaa ajatuksiaan jonkun seurassa.
6. Lue, lue ja lue!

+ Mikäli haluat päivittää blogiasi lukumaratonin aikana, niin älä jättäydy älypuhelimen ja toimii-jos-toimii-miniläppärin varaan, se voi raastaa hermoja.

Vielä tulossa arviot lukumaratonin aikana luetuista kirjoista, mutta sen jälkeen palaillaan ihan normaaleihin kirjajuttuihin täällä blogissanikin. Ainakin toistaiseksi.

6 kommenttia:

 1. Minusta lukumaratonit ovat olleet hieno juttu, vaikka ...

  ... en ole itse lähtenyt lukumaratoniin lähinnä siksi, että ne olivat hankalaan aikaan, epäilen kykyäni lukea monia teoksia peräkkäin. Pidän yleensä taukoa kirjan jälkeen, ja luen seuraavaa "tunnustellen", mutta vauhtiin päästyäni luen todella nopeasti, eli minusta ohjeet ovat hyviä, eli tuuletus on paikallaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin harvemmin luen kahta teosta suoraa peräkkäin, mutta toisinaan niinkin.

   Kokeile ihmeessä joskus lukumaratonia. Saatat yllättyä :)

   Poista
 2. Ihailen teitä, jotka ehditte ja jaksatte! En ole varma, olisko minun juttuni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tämä kaikkien juttu ole, mutta suosittelen kyllä kokeilemaan jos joskus tilaisuus on :)

   Poista
 3. "Minä en tiedä mitään parempaa kuin lukea koko päivän." Olet ihana! Minäkin haluaisin lukea koko päivän, mutta epäilen ettei minusta olisi silti maratonille. :)

  Hieno suoritus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, no lukeminen on se, mitä teen parhaiten ;)

   Kannattaa kokeilla lukumaratonia! Sitähän voi vaikka yllättää itsensä.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.